Beylikdüzü Belediyesi, Yakuplu Mahallesi’nde kültür merkezi hayata geçiriyor. Kültür ve sanatın kalbinin atacağı, 7’den 70’e tüm yaş gruplarındaki vatandaşların faydalanabileceği ve içerisinde çok amaçlı salondan eğitim dersliklerine, kapalı pazar yeri ve kapalı otopark alanına varıncaya dek birçok fonksiyon bulunduracak Yakuplu Kültür Merkezi, Kapalı Pazaryeri ve Kreş Kompleksi aynı zamanda 3 Köy 3 Meydan projesinin ikinci ayağını oluşturuyor. Çuhadaroğlu ailesi, Beylikdüzü Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hayata geçirilen projenin kısa sürede tamamlanması planlanıyor.
Çalık: Dayanışma ruhu ve ortak çabayla bu kenti daha iyi bir noktaya getireceğiz
Temel atma töreninde yaptığı konuşmasında Yakuplu Mahallesi’nin her zaman kendisi için özel bir yer olduğunun altını çizen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık “Temelini birlikte attığımız bu tesis, icraatlarımızın sadece biri. 2020 yılı hepimiz için çok sıra dışı bir yıl oldu. Pandemiyle mücadele ederken bir taraftardan da bu kentin ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ettik. Dayanışma ruhu ve ortak çabayla bu kenti daha iyi bir noktaya getirmek için 365 gün işimizin başındaydık. Geçtiğimiz dönem Ekrem başkanımızla birlikte burada görev yaparken Yakuplu Mahallesi bizim için her zaman özel bir mahalle olmuştu. Bugüne dek Yakuplu Mahallesi’nde bir camii, bir ortaokul kazandırdık ve taziye evleri yaptık ama bunları yaparken en çok sıkıntı yaşadığımız husus arsa üretmekti. Burada kamu adına arsa üretmek gerçekten zordu. Onun için bir kez daha arsa bağışından dolayı Çuhadaroğlu ailesine teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Çalık: Yakuplu Kent Ormanı da kısa sürede faaliyete geçecek
Konuşmasında ayrıca Yakuplu Mahallesi’nde yapılan yatırım ve çalışmalara da değinen Başkan Çalık, “Bugün aslında hep birlikte Yakuplu için bir hayali gerçekleştireceğiz. Yakuplu Mahallesi’nde irili ufaklı 9 tane parkı hayata geçirdik, 4 parkın çalışmalarına da yakın zamanda başlayacağız. Yaklaşık 6 bin ton asfalt döktük bu yıl ve İSKİ iş birliğiyle yaklaşık 5.9 km’lik bir yağmur suyu ve pis su hattını tamamladık. Bunu 10 km’ye kadar tamamlayacağız. Beylikdüzü genelinde toplamda 70 km’lik bir altyapı planlamamız var. Bir kentin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için altyapının çok sağlam temellere oturtulması gerekir. Aynı zamanda 50 bin m2 yeşil alanı bulunan Yakuplu Kent Ormanı da kısa sürede faaliyete geçecek.” şeklinde konuştu.
Çalık: 3 Köy 3 Meydan projesinin ikinci ayağı olacak
Yakuplu Mahallesi’nde adeta bir Türkiye mozaiğinin bulunduğunu ve kardeşlik hukukunun en güzel örneklerinin yaşandığını belirten Başkan Çalık, “Herkesin birbirini tanıdığı, selamlaştığı, birbirinin zor zamanlarında hep yanında olduğu bir mahalle burası. İnşallah bu özelliğini her zaman için korur.” dedi. Hayata geçirilen merkezle 3 Köy 3 Meydan Projesi’nin ikinci ayağının da tamamlanacağını belirten Başkan Çalık sözlerini, “Biz burada sadece kültür merkezi yapmıyoruz, aynı zamanda 3 Köy 3 Meydan Projesi’nin ikinci ayağını da hayata geçirmiş oluyoruz. Yakuplu’da kadınlar, çocuklar ve gençler bu merkezden çok ciddi oranda istifade edecekler. Burası Yakuplu’nun buluşma meydanı olacak. Yakuplu Kültür Merkezi, Kapalı Pazaryeri ve Kreş Kompleksi’nin ilçemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyerek noktaladı.
Herkese aynı gözle bakıyorum
Törende Ekrem İmamoğlu da konuşma yaptı. Konuşmasında, Yakuplu’nun kendisi için özel bir yer olduğunu vurgulayan İmamoğlu, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı görevine başladığı 2009’dan itibaren mahalleye özel önem verdiğini aktardı. Yakuplu’nun, Beylikdüzü’nde partisinin en az oy aldığı mahalle olduğu bilgisini paylaşan İmamoğlu, “En az oy aldığımız mahallede kime, nasıl erişemiyoruz ya da insanlara neyi anlatamıyoruz, hangi sorunlar birikmiş, bunları nasıl çözüme kavuşturabiliriz noktasında özel bir alaka ile bu mahalleye eğilmeye başladık” dedi. Bu kapsamda ürettikleri çalışmaları örneklendiren İmamoğlu, “İki türlü önemlidir Yakuplu. Bir; en az oy aldığımız bir mahalle ile diyalog kurma biçimimi ve orada birbirimizi anlama çabamız… İkincisi; Yakuplu tam bir Türkiye karması diyebiliriz. Herkes burada var. Burada Vanlı hemşehrilerim var, burada Trabzonlu hemşerilerim var, Samsunlu, Çorumlu… Burada, bu köyün kurulmasını sağlayan özellikle Arnavut kökenli dostlarım, ailelerim, hemşerilerim var. Benim Roman hemşerilerim var, belki en eski yerleşimi burada sağlayan. Bu karma vatandaşlarımızla muazzam bir ilişki yaşadık; oy versin, vermesin. Bugün, İstanbul’un ya da ülkemizin neresinde, nasıl davranıyorsam, o davranışlarımızın temelinde, 11-12 sene önce burada yaşadığımız ilişkiler var. Hiç değişmedi, değişmeyecek de. Herkese aynı gözle bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Arsayı tahsis eden Çuhadaroğlu ailesinin, Beylikdüzü’nde başka tesislerin de bağışçısı olduğunu aktaran İmamoğlu, “Burayı da tasarlarken, aslında arazi 2 parçaydı. Yani biri belediyeye bağışlanmış biri kendilerine ait. Ama arzumuz, birbirine sırtını dönen iki projeden ziyade, ortak bir alan, gerçekten arazi fukarası olan Yakuplu’da daha özel bir geniş alan üreterek sosyal alanıyla, meydanıyla büyük bir kültür alanını Yakuplu’ya kazandırmaktır. Hayalimizi kendisine anlattım. Sağ olsunlar kabul ettiler ve yola çıktık. Güzel de bir tasarım. Evet, Çuhadaroğlu’na ait olan kısım bitti; ama öbür taraf biraz geride kaldı. Hiç beklemediğimiz bir engel yaşandı aslında. Sadece, ‘avan proje’ onayı diye bir not vardı Büyükşehir Belediyesi’nde. Projeyi yolladık; proje bir türlü gelmiyor. Bir avan proje onayı dediğiniz şey var ya; inanın basit bir imza. Defalarca arkadaşlarımı yolladım. Bizzat da ben, bir kez gittim. Yetkili bulmakta zorlandık. Bir daire başkanına o zaman dedim ki, ‘Ya Allah aşkına, niçin bekletiyorsunuz, bize tarifleyin de işimize bakalım. Günün sonunda, sorularımızın hiçbirine cevap bulamadık. Evrak orada bekleyince, baktım ki bu iş uzayacak, biz oraya gittik. Orada evrakla buluştuk. Günün sonunda burası, güzel bir kültür merkezine dönüşüyor” diye konuştu. Merkezin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten İmamoğlu, tesise İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet’in adının verilmesi önerisinde bulundu.
Çuhadaroğlu’ndan teşekkür
Projeyi üstlenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Çalık da 2020 yılının sıra dışı bir şekilde geçtiğini belirterek, bu süreci dayanışma duygusuyla atlatmaya çalıştıklarını kaydetti. Yakuplu’nun kendileri için her zaman özel bir mahalle olduğunun altını çizen Çalık, mahallede yaptıkları çalışmaları örneklendirdi. Çalık, İstanbul’a adaletli yaklaşımından dolayı İmamoğlu’na, Çuhardaroğlu ailesine de arsa bağışlarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Çuhadaroğlu ise duygularını, “Güzel bir şehirleşme, doğru yapılmak istenen şeylere, her zaman biz Çuhadaroğlu ailesi olarak elimizden gelen desteği yaptık ve yapmaya devam edeceğiz inşallah. Bu üzerinde bulunduğumuz arsayı, belediyeye, kültür ve toplu pazar yeri yapılması şekliyle tahsis ettik” sözleriyle dile getirdi. İmamoğlu ve Çalık’ın, geçmişte yaşanan zorluklar ve yaşatılan engellemelere rağmen süreci hızlandırdıklarının altını çizen Çuhadaroğlu, her iki başkana da teşekkürlerini iletti.