22 Kasım 2024
  • KİPTAŞ 12 yıllık sorunu çözdü

    Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nin bulunduğu bölge, 2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edildi. Gaziosmanpaşa Belediyesi’ne devredilen taşınmaz üzerine inşa edilmesi projenin yapımına 2016’da başlandı. Ancak o dönemde yaşanan sorunlar nedeniyle, projenin yapımı durma noktasına geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki KİPTAŞ, We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’ne 2018 yılında dâhil oldu. İmamoğlu döneminde göreve gelen yeni KİPTAŞ yönetimi, imzalanan protokoller uyarınca yüzde 43 seviyesine ulaşması planlanan projeyi yüzde 7,42 seviyesinde devraldı. 

    KİPTAŞ 12 yıllık sorunu çözdü

    Hak sahiplerinin kira ödemelerinde gecikmeler yaşanmasının yanı sıra, geçmişte yapılan yanlış imalatlar nedeniyle sahada zemin kaymaları tespit edildi. Afet riski taşıyan bölgede, inşaat durma noktasındaydı. Teknik olarak mevcut projenin uygulanması imkânsız durumdaydı. KİPTAŞ’ın yeni yönetimi, ilk olarak yeterli ödenek olmamasına rağmen, saha güvenliğini sağlayarak iş programı hazırladı. Saha uygulamalarının önünü açmak için üniversitelerle iş birliği sağlandı. Raporlar doğrultusunda güvenli bir proje inşa edebilmek için, 2 bloğun yeri değiştirildi, 1 blok ise iptal edildi. Tüm siyasi partilerle yapılan görüşmeler sonucunda projenin tamamlanabilmesi için gereken ek ödenek ve süre uzatımı kararı, 2023 yılının ocak ayındaki İBB Meclisi’nde oy birliği ile alındı.

    HAK SAHİPLERİ KONUTLARINA KAVUŞMAYA BAŞLADI

    Kangren haline dönmüş bir sorunken çözüme kavuşturulan; 8 blok, 687 konut, 28 ticari birim olmak üzere, toplam 715 bağımsız birimden oluşan Gaziosmanpaşa We Haliç Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hak sahiplerinin dairelerinin belirlenmesi ve 1. etabın teslim takvimi açıklanması için tören düzenlendi. Gaziosmanpaşa Belediyesi önünde düzenlenen tören; CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Törende, sırasıyla; KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, Bahçetepe ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

    “DOĞRU YAPILAN BİR BİNA İNSAN ÖLDÜRMEZ”

    Kentsel dönüşüm projelerini tek tek gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan İmamoğlu, “Çünkü önemli bir mesele. İnsanlarımız için hayati bir mesele. Allah korusun. Deprem anında insanlarımızın can kaybı yaşadığını, memleketimizi nasıl büyük bir travmaya soktuğunu, 6 Şubat depreminde bir kez daha üzülerek, utanarak içimiz acıyarak, yaşadık ve bu acıyı hiçbir insanımızın yaşamamasını istiyoruz. Doğru yapılan bir bina, insan öldürmez. Ama biz, bu sorunu aşamadık. Çeyrek yüzyıl geçti. Sağlıklı adımlar atamadık. ‘Kentsel dönüşüm’ dendi. Kentsel dönüşüm yapılmadı. Yeterince sistemli, anlamlı bir biçimde, özellikle İstanbul’da bu süreç yönetilmedi” dedi.

    “BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEMDEN 7-8 KATI BAŞARI ELDE ETTİK”

    Kendilerinden önceki KİPTAŞ yönetiminin, 25 yıllık süreçte, toplam bin 632 bağımsız birimin kentsel dönüşümle yenilenmesine katkı sunduğunu aktaran İmamoğlu, “Biz, geçtiğimiz 5 yılda ise, 2 bin 410 bağımsız birimi başarıyla tamamladık. Yani aslında şöyle bir basit bir hesapla diyebiliriz ki, bizden önceki dönemin neredeyse 7-8 katı bağımsız birim üzerinden kentsel dönüşümde bir başarı elde ettik” bilgisini paylaştı. ‘İstanbul Yenileniyor’ kavramı üzerinden yeni bir anlayışla kentsel dönüşüm sürecini ele aldıklarının altını çizen İmamoğlu, “Temel amacın insanlara güvenli evlerini sunmak olduğunu hissettiren bir yol haritası vatandaşlarımıza sunduk. Bakın bir de 5 yılda yaptığımız bu başarılı hamlenin yapılırken çektiklerimizi ve yaşadıklarımızı da hesaba katın. Yüksek enflasyon, aşırı artmış maliyetler… Bakın; ülkemizde enflasyon rakamları verilir, edilir ama inşaat maliyeti son 3-4 yıl, 5 yıl içerisinde 1’e 10, 1’e 12 arttı. Böyle bir artış dönemi, memleketimizin tarihinde yok. Bütün bu sıkıntılı hallere rağmen, insanlarımızda dayanışma içerisinde, konuşarak elini değil, kurum olarak gövdemizi taşın altına koyarak, sizlerle birlikte iş üretmenin, kentsel dönüşümü hareketlendirmenin gururunu yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

    “ADIYAMAN’DA TBB’NİN İLK DESTEK PAKETİNİ TANITACAĞIZ”

    “Yarın Adıyaman’dayım. Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı olarak, seçildiğimiz ilk andan itibaren, geçtiğimiz yıllarda yapılan bir kısım eksiklikler, adaletsizlikler, belediyeleri partilerinden ötürü birbirinden ayıran anlayışın yerine; belediyelerin kime ait olduğu değil… Partinin malı değil ki zaten. Belediyenin, kamunun, malı tek kişiye ait. O kişi de millet. Yani sizler. O bilinçle Adıyaman’da olacağız ve TBB’nin encümen toplantısını belediye başkanlarımızla orada yapacağız. TBB’nin ilk destek paketini tanıtmak için de deprem bölgesinde, depremden etkilenen belediyelerimize dağıtmak üzere bir tören yapacağız. Orada da hem deprem bölgesindeki sürece dair yürütülen iş ve işlemler hem de bütün belediyelerimize hak, hukuk ve adalet çerçevesinde bakılıp bakılmadığına dair fikirlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız. Biz; birlikte, huzurlu ve güvende olan bir millet olmak istiyoruz. Ve biz, sadece şehrimizde değil, memleketimizin her sathında, bütün belediyelerimizin işini güzel yapması için koşullarının iyileşmesini istiyoruz. Biz, milletimize ait her kurumun ve kuruluşun dayanışma içerisinde çalışmasını istiyoruz.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir