22 Kasım 2024
  • ENGİN’DEN ZEYTİNLİK SAHALARI TEPKİSİ

    Kamuoyunda geniş tartışmalara yol açan, özellikle zeytinlik sahalarını ciddi risk altına sokacak olan Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Kanun Tasarısının görüşmeleri Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda AKP’nin son dakika oldu bittileri ile tamamlandı.

    ENGİN’DEN ZEYTİNLİK SAHALARI TEPKİSİ

    Tasarının zeytinlik sahaları ile ilgili hükümlerini eleştiren Didem ENGİN, “Zeytinlik sahalarının kaderi Hükümet’in atadığı valinin başkanlığında oluşacak kurulun insafına bırakılıyor.Buna göz yumamayız” dedi.

    ZEYTİNLİK SAHALARI YAPILAŞMAYA AÇILMAMALI!

     Komisyon konuşmasında tasarının en çok tartışılan konularından olan zeytinlikler ile ilgili maddeleri sert şekilde eleştiren Didem ENGİN,Ülkemiz 171 milyon zeytin ağacıyla, bu alanda dünyada 2. sırada. Zeytinlik sahalarını yapılaşmaya açmak için rant odaklı yaklaşım içeren maddeler paketten çıkartılmalı” dedi.

    Didem ENGİN, “Zeytincilikle ilgili çalışan çok sayıda sivil toplum kuruluşu bugün burada komisyon çalışmalarına katılmak için geldiler, aramızdalar, onlara hoş geldiniz diyorum ve onları da dinlememiz gerektiğini belirtmek istiyorum” diyerek üreticilerin görüşlerinin alınmasının önemini vurguladı.

    ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ İLK GÜN DİDEM ENGİN’İN ISRARLI TALEBİ SONRASINDA DİNLENEBİLDİ

    Toplantıların ilk günü konunun doğrudan muhatabı olan zeytin üreticilerinin görüşlerinin ertesi güne bırakılarak toplantının kapatılmak istenmesi üzerine tepki gösteren Didem ENGİN, “Ankara’da oturmayan, sırf bu toplantı için, zeytincilerin, zeytinlik sahaların hakkını savunmak için, görüş bildirmek için diğer illerden gelen konuklarımız var. Onların görüşlerini dinlemeden toplantıyı kapatamazsınız” sözleri sonrasında ilk gün toplantı kapanmadan üreticilerin görüş bildirmesi sağlandı.

     ZEYTİNLİK SAHALARININ KADERİ HÜKÜMET’İN ATADIĞI VALİNİN BAŞKANLIĞINDA OLUŞACAK KURULUN İNSAFINA BIRAKILIYOR

    Komisyonun ikinci gün devam eden çalışmalarında CHP’nin etkin muhalefeti sonucu zeytinlik sahalarını ilgilendiren üç maddeden ilk ikisinin AKP’li üyelerin imzası ile geri çekilmesi sonrası görüş bildiren Didem ENGİN, “4. madde ile zeytinlik sahası olsa bile eğer alternatif alan bulunamazsa ve kurul uygun görürse “Bakanlıklarca kamu yararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafında izin verilir” deniliyor yani isterse zeytinlik sahası içerisinde 20 tane ağaç olsun hiçbir şey fark etmez. Alternatif alan yoksa kurul da uygun görürse buraya yatırım yapılabilir” deniliyor. Diğer taraftan, kurulun içeriğiyle ilgili baktığımız zaman, Hükûmet’e yakın olan, Hükûmet’in kararıyla ve valinin başkanlığında, valinin önerdiği şekilde karar alabilecek ekseriyette olan kişilerden oluşan bir Kurulun söz konusu olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla, 4. madde bu şekliyle geçerse, biraz önce kaldırılan 2’nci ve 3’üncü maddelerin hiçbir ehemmiyeti kalmayacak. Dolayısıyla da, madde bu haliyle geçerse, zeytinlik sahalarını, örneğin maden şirketlerine, maden işletmelerine açık bir hâle getirecek” dedi.

    ZEYTİN ÜRETİCİLERİNİN UYARILARINA KULAK VERMELİYİZ!

    Komisyonun ikinci gün toplantısında söz almak isteyen ama söz alamadıkları gerekçesiyle salonu terk eden zeytin üreticileri ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi temsilcilerinin de dinlenmesi gerektiğini belirten Didem ENGİN, Komisyon Başkanı’na zeytin üreticilerini tekrar salona davet etmesi yönünde çağrıda bulundu. “Söz alamadıkları gerekçesiyle salonu terk etmek durumunda kalan zeytin üreticilerimizin ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi temsilcilerinin tekrar salona davet edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yönde Başkanımız da bir davette bulunursa çünkü özellikle bu maddede (4. maddede) zeytin üreticilerimizin görüşlerini dinlememiz gerektiğine inanıyorum. Zeytin üreticilerinden, zeytinliklerle ilgili çalışan bütün sivil toplum kuruluşlarından, çevreyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından tamamen bu maddelerin uygun olmadığı, bu maddelerin ülkemize zarar vereceği, zeytinlik sahalarına zarar vereceği, doğaya zarar vereceğiyle ilgili çok sayıda görüş aldık” diyen Didem ENGİN, TEMA Vakfı’nın tasarı ile endişelerini açıkladığı metni de komisyon ile paylaştı.

    DİDEM ENGİN’DEN BAKANA 4 SORU

    Zeytincilikle ilgili maddelerin sanayicilerin desteklenmesi ile ilgili hazırlanan bu tasarıda yer almaması gerektiğini söyleyen Didem ENGİN, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ’ye 4 soru sordu: “Birincisi sizin adlandırdığınız ismiyle “Üretim Reform Paketi” dediğiniz bu pakette, sanayicilerin, üreticilerin önünü açmak için hazırlamış olduğunuz pakette zeytincilikle ilgili bu maddelerin bu pakete eklenmesini isteyen iş dünyası örgütlerini, varsa, ben öğrenmek istiyorum. Hangi sanayiciler, hangi üreticiler bu maddelerin bu paketin içerisine dâhil edilmesi talebinde bulundu? Somut bir şekilde, talebin hani iş dünyası örgütlerinden, kimlerden geldiğini açıkça Sayın Bakandan duymak istiyorum. İkincisi neden böyle bir düzenlemeye gerek duyulduğunu ben bu Komisyonun bir üyesi olarak anlamak istiyorum. Üçüncü olarak “Bilimsel bir çalışma.” dediniz. Hangi bilimsel çalışma? Çünkü bize gerekçelerde bir bilimsel çalışma sunulmadı. Dolayısıyla, bu düzenlemelerle ilgili olarak, 4’üncü maddeyle ilgili olarak ben bir bilimsel çalışma görmek istiyorum, bilimsel bir gerekçe. Hangi bilimsel gerekçeye dayanarak bu maddenin geçirilmesini Sayın Bakan talep ediyorsunuz tüm STK’lar olumsuz rapor verirken? Dördüncü sorum da, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi temsilcisi dün akşam söz aldığı zaman dedi ki: “Bu maddeler 7’nci kez geliyor Meclisimize. Hepimiz de biliyoruz, 7’nci kez geliyor ve aynı şekilde geliyor, aynı metinler geliyor ve bunların maden konseyi tarafından getirildiği endişesini taşıyoruz.” Dolayısıyla, ben bu konuya, bu soruya çok açık ve net bir yanıt bekliyorum Sayın Bakandan çünkü bu madde eğer geçerse bu zeytin sahalarının madenciliğe açılacağı endişesini duyuyoruz, tamamen bunun önünü açan bir düzenleme burada söz konusu.”

     Sorularına Bakan ÖZLÜ’nün açık yanıt vermekten kaçındığını belirten Didem ENGİN, “Ülkemizde bütün topraklar, bütün araziler bitti, sanayi bölgelerini kurmak için, endüstri bölgelerini kurmak için bir tek zeytinlik alanları mı kaldı?” diye konuştu.

    4. MADDE TASARI METNİNDEN TAMAMEN ÇIKARTILMALI!

    4. madde’nin tamamen tasarı metninden çıkartılması için sunulan CHP önergesi AKP milletvekillerinin oylarıyla komisyonda reddedildi ve 4. madde AKP oylarıyla komisyondan geçirildi. Didem ENGİN 4. maddenin tasarıdan çıkartılması için mücadeleye Genel Kurul’da devam edeceklerini iletti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir