Günün konserlerle noktalandığı festivalde, yılların sesinden hiçbir şey kaybettirmediği Edip Akbayram sahne aldı. Sanatçı, gönüllere dokunan sesi ve parçalarıyla Beylikdüzü’ne duygu dolu anlar yaşattı.
Barış ve sevginin her gün farklı programlarla anıldığı; kültür, tarih, sanat ve eğlencenin iç içe olduğu festival, Beylikdüzü’ne tat katmaya devam ediyor. 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden olan, elli yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını gezen ve gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnâme adlı eserinde toplayan Evliya Çelebi’nin anlatıldığı sahaf söyleşisi, dinleyicileri tarihin gizemlerine doğru bir yolculuğa çıkardı. Konuşmacı olarak katılan Mehmet Berk Yaltırık, Cengiz Özdemir, Ozan Sağsöz; Çelebi ve İstanbul hakkında ilginç anekdotlar paylaştı.
“Çelebi, Binbir Gece Masalları tadında bir dil kullanır”
“Seyahatname’nin günümüze ulaşması aydınlanmanın bir göstergesidir” diyen Cengiz Özdemir, Çelebiler çağının entellektüel bir devri tanımladığını söyledi. Evliya Çelebi’nin tercih ettiği dil kalıbı üzerinde duran konuşmacılar şunları söyledi: ” Eserlerinde, anlatımında bir takım abartmalar var. Bu anlamda Çelebiyi Homeros’a ve Heredot’a çok benzetirim. Mizahi güçlü bir şahıstır. Hayali fantastik akımlar için müthiş bir ilham kaynağı. Çelebi, Binbir Gece Masalları tadında bir dil kullanır. Yazılı metin gibi değil bir sohbet havasında betimler. Etimolojiden çok faydalanır anlatımında. Kelime oyunları yapar.1630’dan itibaren İstanbul’u gezmeye başlar. Seyahatnamenin İstanbul kısmı 2 cilttir. Kuruluş efsaneleri var ilk ciltte. İkinci cilt gündelik, sosyal hayatı, esnafı dahi anlatır.”
“O, Çok İyi Bir Yol Arkadaşıdır”
Çelebi’nin çoğunlukla fantastik bir anlatım tarzı benimsediğini belirten konuşmacılar, kendi yarattığı hayali kahramanlarla şehir tarihi anlattığını ifade ettiler. Mehmet Berk Yaltırık, “O, çok iyi bir yol arkadaşıdır. Seyahatname eseri ile zaman makinasına ihtiyaç duymadan farklı coğrafyaları görebilirsiniz.” dedi ve herkese okumalarını tavsiye etti. Birbirinden renkli konuklarla değerli sohbetlerin yapıldığı Çardak Altı Buluşmaları’na ise kadın yazarlar Ayşenur Arslan, Deniz Türkali ve Deniz Yüce Başarır konuk geldi. Edebiyatta ve medyada kadın olmayı anlatan konuklar, hususu faklı bakış açılarından ele aldı.
“Kadınlara İnanıyorum”
Kadın olmanın Türkiye’de kolay olmadığının altını çizen Ayşenur Arslan, her ne koşulda olursa olsun kadınlara inandığını ve hemcinsleri ile çalışmaktan çok mutlu olduğunu belirtti. İktidar ilişkilerini de yorumlayan kadın yazarlar, muhalefetin ve muhalif tavrın her zaman olması gerekliliğini ifade etti, merak taze olduğu sürece her zaman muhalif kalınabileceğini aktardı. Deniz Türkali ise “Sanat muhalefetin güçlü bir biçimdir ancak sanat her zaman muhaliftir diyemeyiz; ancak muhalefet yapmak için fevkalade uygundur.” dedi. Kadınların baş tacı ve toplumdaki en önemli olgu olduğunu her fırsatta dile getiren Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, konuklara çiçek ve plaket takdiminde bulundu.
Edip Akbayram’dan Muhteşem Konser
4. Barış ve Sevgi Buluşmaları’nın sahnesi, bir devi ağırladı. Edip Akbayram, o gece muhteşem bir kalabalığa konser verdi. Sanatçı söyledikçe, Beylikdüzü’nün gönlü titredi. Duygu yüklü anların yaşandığı akşamda Başkan İmamoğlu, Edip Akbayram’ı Beylikdüzü’nde ağırlamak ne mükemmel bir duyguymuş.” dedi ve Akbayram’a çiçek ve plaket takdim etti. Sanatçı, her icra ettiği parçada barış ve sevginin gücünü bir kez daha vurguladı. Festivale kardeş belediyeler olan Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker ve Geyikli Belediye Başkanı Ercan Yılmaz da katıldı. İlçede ağırlanan başkanlar, festivaldeki coşkuyu yaşadı. Başkan İmamoğlu sahnede ayrıca Beylikdüzü’nün dönüşümünü gözler önüne seren hizmet ve vizyon projeleri halkla paylaştığı bir sunum gerçekleştirdi.