Engin AKP’nin bilim, teknoloji ve sanayiyi ihmal ettiğini söyleyerek “AKP Hükümeti’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı neredeyse pasifize edilmiş, ikinci plana itilmiş durumda. Bilim, teknoloji, sanayi neredeyse hiç konuşulmuyor. Hükümetinizin gündemi gazetecilerin tutuklanması, idamın geri getirilmesi, başkanlık sistemi…” dedi.
AKP İktidarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Pasifize Edilmiş Durumda!
Konuşmasına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ’nün çok zor bir görevi ifa ettiğini belirtmekle başlayan Didem ENGİN, “Çünkü AKP Hükümeti’nde Bakanlığınız neredeyse pasifize edilmiş, ikinci plana itilmiş durumda. Bilim, teknoloji ve sanayi Hükümetin öncelikleri içinde değil, neredeyse hiç konuşulmuyor. Hükümetinizin gündemi gazetecilerin tutuklanması, idamın geri getirilmesi, başkanlık sistemi…” diyerek Hükümet’in yaklaşımını eleştirdi.
Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayabilmek, bizden sonraki nesillerimize güçlü bir Türkiye bırakabilmek için bilim, sanayi ve teknoloji alanlarında devrim yaratacak adımlar atmak gerektiğini söyleyen Didem ENGİN, Faruk ÖZLÜ’nün de Bakan olarak en önemli görevlerinden birinin sanayicilerimize umut vermek, güven vermek, heyecan vermek; sanayicilerin ve girişimcilerin yatırım yapmalarını, istihdam yaratmalarını sağlayacak ortamı yaratmak; bilime, teknolojiye, Ar-Ge’ye ve inovasyona öncelik vermelerini teşvik etmek olduğunu belirtti.
Ancak Hükümet’in ve AKP’nin artık ne yerli ne de yabancı yatırımcıya güven vermediğini söyleyen Didem ENGİN, “Yatırımcılar yatırımlarını askıya almış, sanayiciler, işletmeler günü kurtarabilmenin derdinde, iflasa sürüklenmemek için çabalıyorlar” diyerek ekonomik aktörlerin ne kadar zor durumda olduklarını vurguladı.
Binlerce şirketin iflas ettiğini, binlercesinin ise iflasın eşiğinde olduğunu söyleyen Didem ENGİN, işsiz sayımızın en güncel resmi rakamlara göre 2016 Temmuz ayında 3 milyon 324 bin olduğunu, geçen senenin aynı ayına göre işsiz sayısının 354,000 arttığını hatırlattı.
Sanayi Üretimi Azalıyor, İhracat Geriliyor!
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2016 yılı Eylül ayı sanayi üretim endeksi verilerine de değinen Didem ENGİN, “Bu verilere göre Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre sanayi üretimi %3.1 azaldı. Ağustos ayına göre sanayi üretimindeki düşüş ise %3.8. Sanayi üretimindeki düşüşün yanı sıra ihracatımız da her geçen gün azalıyor. Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre %4.6 düşüşle 11.7 milyar dolara geriledi. 2016 yılının ilk 10 ayında ise, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımız %3.7 azalarak 116 milyar dolara geriledi” dedi.
Yabancı yatırımcıların yatırım planlarını yaparken faydalandıkları uluslararası endekslerden biri olan Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Türkiye’nin geçen sene 63. sıradayken, bu sene 69. sıraya gerilediğini vurgulayan Didem ENGİN, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamında yaşanan zorluklara da değindi.
OHAL’i Fırsat Bilerek Rektör Seçimlerini Atamaya Çevirdiniz!
“Bilimin gelişmesi için en önemli adreslerden olan üniversitelerde bile rektörlerin seçimle değil atamayla gelmesi için karar aldınız. Partiniz daha önce bu konuyu Meclis’e getirip, sonra geri çekmişti, en son olarak Olağanüstü Hal’i fırsat bilerek Kanun Hükmünde Kararname ile oldu bittiye getirmeye çalıştınız” diyerek Hükümet’in OHAL’e ilişkin tutumunu eleştirdi.
Toplumun Tüm Kesimlerine Karamsarlık Duygusu Yayılmış Durumda!
Emeklilerimiz, işçilerimiz, esnaflarımız, gençlerimiz, kadınlarımız başta olmak üzere, halkımızın tüm kesimleri gibi aynı zamanda yatırımcıların ve iş dünyasının da üzerine çöken bir karamsarlık duygusunun hakim olduğunu söyleyen Didem ENGİN, Bakan Faruk ÖZLÜ’ye, “Bu karamsar ortamda, bahsettiğiniz standart çalışmaların ötesinde, radikal adımlar atmanız gerekli. Sanayimizi yeniden canlandırmak ve küresel rekabette öne çıkmak için hangi radikal adımları planladınız? 2017 ve 2018’de bilim, sanayi ve teknolojide ülkemizdeki ilerlemelere ve ülkemizin dünyadaki konumuna yönelik somut öngörüleriniz nelerdir?” sorularını yöneltti.
Bakan Faruk ÖZLÜ, Didem ENGİN’in eleştirileri ve soruları karşısında sanayiciye güven verilmesi gerektiği görüşüne katıldığını belirterek, atılması planlanan radikal adımlar konusuyla ilgili olarak Türkiye’deki bilim ve teknoloji yönetim yapısına ilişkin devlet teşkilatında yapılabilecek bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını belirtti.