22 Kasım 2024
  • Ardahan Kültür Evi farkını gösterdi

    8 Mart Dünya Kadınlar gününü özel bir etkinlik ile kutlayan Ardahan Kültür Evi, farkını bir kez daha gösterdi. Bu güne özel bir panel düzenleyen Kültür Evi, katılımcılara yöresel ürünler de ikram etti.

    Ardahan Kültür Evi farkını gösterdi

    Ardahan Kültür Evi’nin düzenlediği ‘8 Mart’ın Kazanımları ve Kadına Şiddetin Nedenleri ve Sonuçları’ konulu panel, dernek merkezinde Kadın Kolları Başkanı Bengü Ateş’in moderatörlüğü ve Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Nihat Kaya ve Arel Üniversitesi Sağlık Bil. Y.O. Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Ateş’in katılımıyla gerçekleştirildi.

    Ardahanlı hanımların yoğun ilgi gösterdiği panele, CHP Esenyurt Belediye Meclis Üyesi Dilek Altay Şimşir, İyi Parti Esenyurt Meclis Üyesi Ayhan Mutlu Torcu, Esenyurt Belediyesi Emlak ve İstimlâk Müdürü Tazegül Polat, Çıldır Dernekler Federasyon Başkanı Kemal Şimşir, İstanbul Göle Dernek Başkanı Bülent Sarıtaç, Hoçvan Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Çıldır Dernek Başkanı Cevdet Yılmaz, Esenyurt Kent Konseyi Kadın Kolları, Esenyurt Akevler Mahalle Muhtarı Süheyla Karademir ve .ok sayıda davetli katıldı.

    Başkan Çiftçi: “Kadınlarımız dünyamıza renk katıyor”

    Programın açılış konuşmasını yapan İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi programı düzenleyen Kadın Kollarına teşekkür ederek sözlerine başladı. Başkan Çifçi: “Derneğimizin geleneksel olarak düzenledikleri 8 Mart Dünya Kadınlar gününe katılım sağladığınız için hepinize teşekkür ediyoruz. Bu yılki programımızın panel ve daha sonrasında ikramlar eşliğinde olmasını arzu ettik. Çok değerli panelistlerimiz sizlere ve bizlere 8 Mart’ın işlevi hakkında bilgiler sunacak ve öyle inanıyorum ki bizlerde bu sayede bu konuda daha da bilinçleneceğiz. Bu uğurda can veren tüm kadınlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Kadınlarımız siyasette, ticarette ve sivil toplum kuruluşlarındaki yerleri ile dünyamıza renk katmayı sürdürüyor. Kadınlarımızın daha da aktif görevler de bulunması bizlerin de destek olması gerekir” dedi.  Başkan Çifçi sözlerini İdlib’de şehit düşen askerlere ve yakın zamanda Malatya, Elazığ ve Van depreminde hayatını kaybedenlere başsağlığı dilekleri ile sonlandırdı.

    “Haksızlığa uğrayan her bireyin yanında olmaya kararlıyız!”

    Ardından kısa bir sunum yapan Ardahan Kültür Evi Kadın Kolları Başkanı Bengü Ateş ise: “Bugün salonumuzda kadınların çoğunlukta olduğunu görmek umudumuzu arttırdı. Bu demek oluyor ki gelecek yıl çok daha fazla kadın arkadaşımıza ulaşacağız. 8 Mart 1857 Yılında ABD’nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bin aşkın insan katıldı. İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı. Fakat her ilkbaharda bu kadınlar anılıyordu. Ülkemizde ise “8 Mart Dünya Kadınlar günü” ilk kez 1921 yılında emekçi kadınlar günü olarak kutlanmaya başlandı. Kadın sorunlarına Dikkat çekmek, farkındalık yaratmak ve Toplumun her kademesindeki kişi ve kurumları çözüm aramaya yöneltmek bakımından önemli bir gündür. Hepimiz bizden önce, bizim dışımızda biçimlenmiş bir Dünyaya doğuyoruz. Oraya özgü sorunlar arasında, bunlara karşı tavırlar alıyoruz, şöyle yâda böyle aldığımız tavırlarla o sorunlara ve sorunların çözümüne bir katkıda bulunmuş oluyor ve kendi kişiliğimizi oluşturuyoruz. Biz Kadınlar sorunlardan kaçanlar değil, bir görüşe, bir inanışa, bir tarafa ait olmaya değil “haksızlığa” uğrayan her bireyin yanında olmaya kararlıyız. Sonuç olarak bütün anlattıklarımızın içinde  kadın ve insan var. Çünkü Kadın istediği zaman bir çocuk kadar masum ve naif olabiliyor. Hiç kimsenin ilişemeyeceği bir masumiyeti vardır kadının, bu da kadını diğer insanlardan farklı, duyarlı, güçlü, kılan en önemli özelliğidir. Kadınla insan olanı aynı yere koyar” dedi.

    Prof. Dr. Metin Ateş: “Kadın hakları için yeni yasalar çıkmalı”

    Ardından söz alan Arel Üniversitesi Sağlık Bil. Y.O. Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Ateş,  Eğitimin Sosyal Sermaye ve İnsan Sermayesi Üzerindeki Etkisi’nden bahsetti. Prof. Dr. Ateş, ‘Kadın ülkemizde ve dünyada ne yazık ki sermaye kazanımları hususunda çok katkılar sunmuş olduğu halde sömürülen konumundadır. Gerçeğe bakıldığında bunun katkısı ne yazık ki ortaya konulamamıştır. Kadının hak ettiği hakları ve kazanımları için yeterince elde edememiş olmamasının günümüzde yansımaması bizlerin kanayan yarasıdır. Bu konuda yeni yasaların çıkması elbette ki önemlidir” dedi.

    Dr. Nihat Kaya “Anneler daha eğitimli olmalı!”

    Panelin bir diğer konuşmacısı Dr. Nihat Kaya ise, şiddet tanımı ve şiddet türleri, şiddetin sosyo-kültürel, ekonomik ve biyolojik nedenleri, neden kadına yönelik şiddet ve cinayetler artıyor, kısa ve uzun vadeli çözüm önerileri konularına değindi. Kaya, ‘Ülkemizde kadın cinayetleri konusunda kanuni çerçevede yapılacak olanlar emniyet yetkililerini bilgilendirmek, uzaklaştırma almasını sağlamak olarak düzenlenmiştir. Lakin bunların dışında gerçeğe dönüp baktığımızda bunlar kadınların korunması için ve sonuçları ise çözüme kavuşturmamaktadır. Bu sadece ülkemizde değil tüm dünyada ciddi anlamda kadın cinayetlerine çözüm yolları bulunamamıştır. Kanuni çerçevede yapılanlar kısa vadede çözümlerdir. Bu konuda gerekli çalışmalar sürmektedir. Ancak en önemlisi ise şudur. Bunun tek çözümü eğitimdir. Çocuğu ilk eğiten, ilk öğretmeni annedir. Bunun için bizler her zaman şunu söylüyoruz öncelikle annelerin daha eğitimli olmalı ki çocuklarımızın şiddete eğitimli olmalarına engel olmalıyız. Bu konuda yine en büyük görev anneye düşmektedir.’dedi.

    Panelistlere plaket takdim edildi

    Yapılan konuşmaların ardından panelistler soruları yanıtladı ve temennileri dinlediler. Ardından programa katılanlara birer plaket verildi. Emekli öğretmen Güzide Budak ve Esenyurt Belediyesi CHP Meclis Üyesi Dilek Altay Şimşir Dr. Nihat Kaya’ya plaketini verdi. Prof. Dr. Metin Ateş ise plaketini İstanbul Ardahan Kültür Evi Başkanı Efrail Çifçi ve emekli öğretmen Ülkü Karatay tarafından takdim edildi. Katılan tüm kadınlara karanfil hediye edilmesinin ardından İstanbul Ardahan Kültür Evi tarafından hazırlanan yöresel ürünler ikram edildi. Dernek Başkanı Efrail Çifçi ve yönetimi misafirlerine katılımlarından dolayı teşekkür ettiler.

     

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir