• BATHONEA AVCILAR’I UÇURACAK

    Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Bathonea Arkeopark projesinin kitabını tanıttı. Gazetecilerle birlikte kazı alanını gezen Başkan Toprak Avcılar'da hayata geçecek olan Arkeopark Projesi'ni anlattı.

  • Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Bathonea Arkeopark projesinin kitabını tanıttı. Gazetecilerle birlikte kazı alanını gezen Başkan Toprak Avcılar’da hayata geçecek olan Arkeopark Projesi’ni anlattı.

    Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, ‘Bu alanı, bu şekilde değerlendirmek üzere koruma amaçlı imar planımızı yaptık ve Bathonea Arkeopark projemizi de sizlere takdim edeceğiz. Altta tarihi koruyorsunuz, üstte de doğayı. Çünkü burada 357 çeşit kuş türü konaklıyor. 20 binin üzerinde kuş kuzeyden güneye göç ederken burada konaklıyor. Burası Bathonea” dedi.

    BÜTÜN YOLLAR AVCILAR’DAN GEÇER

    Avcılar’ın bulunduğu yer itibariyle hem insanların, hem de kuşların geçiş noktası olduğunu ifade eden Başkan Benli, “Avcılarımız’ın İstanbul’un hiçbir yerinde olmayan, hiçbir metropol ilçesinde olmayan bir varlığı var. Dörtte biri arkeolojik ve doğal sit alanı. Bütün yollar Roma’ya çıkar derler. Bütün yollar Roma’ya çıkar da Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya gitmek isteyenler nereden geçerler? Tabii ki Avcılar’dan. Bütün yollar Avcılar’dan geçer. Kuşların da Kuzey’den Güney’e kısa zamanda göç ettikleri dönemlerde konakladığı yer burasıdır. Bugüne kadar korunmuştur” diye konuştu.

    YATIRIMCI BEKLİYOR

    Projede herşeyin tamamlandığını belirten Başkan Handan Toprak, ‘Sadece yatırımcıyı bekliyoruz. Büyük bir yatarımla olacak bir alan. Avrupada başka ülkelerde yapılmış. Yatırımcı bu yatırımı yaptığında oradaki arsa sahiplerine iki seçenek sunuyor. Birincisi onu satın almak suretiyle. Çünkü sit alanları değerli alanlar değil. Yada ikinci seçenek yatırım ortağı oluyor. Hissesinden kiralamak suretiyle alabiliyor. Bunun çeşitli modelleri var. Bu projeyi İş adamlarınada sunacağız. TÜSİAD bizden bu projeyi istediler. Birleşmiş Milletlerde Genç girişimciler bu projeyle ilgileniyor.  Projenin yapılması çok uzun süren bişey değil. 2 yılda bitecek bir proje. Bu kazılar yapıldıktan sonra UNESCO’da bu projeyi dünya hazinesi olarak kabul edilebilir. Kültür Bakanlığı’nın buraya bütçe ayırması gerekiyor. Bütçe yok diye iki yıldır kazılar devam edemiyor. Türkiye’nin büyük holdinglerinden biri buraya sponsor olabilir’ şeklinde konuştu.

    DÜNYA BURAYI TANIMALI

    Başkan Toprak, ‘Biz kuru kuru korumacılar da değiliz. Evet, koruduk ama bundan sonra burayı ekonomiye kazandırmamız gerekiyor. Bütün dünyanın insanları burayı tanımalı. Tanıması için de bizim burayı turizme açmamız gerekiyor. Açmak için de proje yapmamız gerekiyor. Biz Avcılar Belediyesi olarak; belediye ne yapar? İmar planı yapar. Biz bu sit alanı için koruma amaçlı bir imar planıyla bilim insanlarının da bize tavsiyesi ile burayı hem koruyup hem de Arkeopark yaparak burayı bir açık hava müzesi gibi insanlara tanıtıp kazılar devam ederken, bir yandan turizme açılmış olacak. Buraları çok kısa zamanda ekonomiye kazandırabiliriz. Turizme kazandırırız. Yeşilkent var ve burada 100 bin nüfus var, genç okuyan nüfus var. Bunlar için de inanılmaz bir iş alanları da istihdama açılmış olacak. Biz altın yumurtlayan tavuğu kesmeyeceğiz. Altın yumurtlayan tavuğu kesmek demek, böyle alanı üzerine inşaat yapmak demektir. Biz çoğaltarak, ekonomiye kazandırarak bunları sürdürmüş olacağız” ifadelerini kullandı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir