• Bebek Beslenmesinde Anne Sütünün Önemi

  • Bebekler dünyaya geldiğinde tamamen beslenme ve diğer yaşam faaliyetleri bakımından annesine muhtaç bir durumdadır. Gerek doktorlar tarafından gerekse yazılı ve görsel basın tarafından yapılan ‘’ Bebek beslenmesinde ilk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir.’’ ikazlarına rağmen yeni dönem annelerimizde ‘’Ne kadar erken emzirmeyi bırakırsam, o kadar az zamanda vücudum kendini toplar.’’ tarzı yanlış ve sakıncalı bir anlayış mevcuttur.

    Peki Neden Bu Kadar Önemli Anne Sütü

    Yeni doğan bir bebek büyümek, gelişmek, temel yaşam faaliyetlerini devam ettirebilmek için her yetişkin insanda olduğu gibi beslenme ve beslenmeden elde ettiği enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Maalesef bebeğin gerek mide yapısı gerek bağırsak sistemleri böyle karmaşık bir beslenme sistemine cevap verebilecek düzeyde değildir.

    Anne sütü bu kapsamda enerji, protein, yağ, karbonhidrat ve diğer besin öğeleriyle beraber aktif enzim, hormon, büyüme etmeni öğelerini içeren kompleks bir biyolojik sıvıdır. Dünyaya gelen bebek, yaşamak için mutlak dış ortama uyum sağlamak mecburiyetindedir aynı zamanda. Bu konuda daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.

    Bu ortamda binlerce çeşit mikrop, virüs vb. gözle görülemeyecek düzeyde hava ile dahi bulaşabilen varlıklar bulunmaktadır. İşte anne sütü ayrıca bebeğin bu varlıklara karşı koyabilecek bir bağışıklık sistemi oluşmadığından bu konuda da bebeği koruyan bir kalkan görevi görmektedir. Ayrıca anne sütü bebeğe özgü olup bileşimi; bebeğin erken doğumuna, gelişimine, gün içerisindeki öğünlerine göre mucizevi olarak değişiklik gösterebilmektedir. Anne sütü doğumdan itibaren kolostrum, geçiş sütü, olgun süt olarak üç ayrı şekilde sırasıyla salgılanmaktadır.

    • Kolostrum: Doğumdan sonra ilk 5 gün salgılanır. Sarımsı renkte olup protein, potasyum, magnezyum, kalsiyum içeriği yüksektir. Antikorlarca zengin ve yüksek dozda K vitamini içermesinden dolayı bebeğin hemorajik hastalıklardan korunmasını sağlar.
    • Geçiş Sütü: Kolostrumdan sonra 5. İle 15. Günler arasında salgılanır. Kolostruma göre yağ ve karbonhidrat içeriği yüksektir.
    • Olgun Süt: 15. Günden itibaren salgılanmakta olup bebeğin tamamen ihtiyaçlarına göre içerik bileşimi değişebilmektedir.

    Peki Uzmanlar Neden İlk 6 Ay Üzerinde Durmaktadırlar?

    • 6. Ay bebeğin ağız içi sinir ve kaslarının yeterli miktarda geliştiği, besinleri rahatlıkla çiğnemeye ve parçalamaya başladığı zamandır.
    • 6. Aydan önce bebek dilini tamamen kontrol edemediği için besinleri diliyle iter.
    • 6. Ayda bebeklerin sindirim sitemleri çeşitli besinleri sindirebilmek için yeterli olgunluğa erişmiştir.
    • Anne sütü ilk 6 ay bebeğin tüm ihtiyaçlarının tamamını karşılayabilmektedir.

    Kaynak: Asuman.net

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir