Bel Soğukluğu, aynı zamanda frengi adıyla da bilinmektedir. Ayrıca tıp alanında sifiliz ya da sifilis isimler kullanılmaktadır. Bel Soğukluğu rahatsızlığını, Treponema Pallidum isimli mikrop yol açmaktadır. Tedavi edilmemesi durumunda beyin, sinir ve göz sistemlerinde çok büyük hasarlara yol açmaktadır. Daha da ilerlemesi durumunda ölüme kadar götürebilmektedir. Tüm dünyada yaygın olarak görülen bel soğukluğu, kesin olarak yok eden tedavi yöntemleri vardır. Ama bunun için erken tedavi ve tanı konma şarttır. Bel soğukluğu aynı zamanda HIV virüsünün bulaşma ihtimalini yükseltmektedir.
Frengi Kimlerde Görülür
Frengi genel olarak korunmasız şekilde olan cinsel ilişkilerde görülmektedir. Frenginin en çok görüldüğü kişilere bakacak olursak; hasta kişilerle cinsel ilişki de bulunanlarda, birden çok kişi ile cinsel ilişki yaşayanlarda, korunmasız şekilde ilişkisi olan kişilerde sıklıkla görülmektedir.
Frengi 4 farklı evrede seyretmektedir. Bunların detaylarını inceleyelim.
Birinci evrede, hastalık kapıldıktan hemen sonrasında genital bölgede bir lezyon ortaya çıkmaktadır. Yaralar yaklaşık olarak 10 le 90 gün süre içinde görülmektedir. Bu yaralar vücudun heryerinde görülebilmektedir. Genel olarak cinsel yol ile bulaştıysa genital bölgelerde çıkma ihtimali daha çoktur. Ama ağız, göz, rektum gibi yerlerde de yaralar oluşmaktadır. Bu yaralar genellikle 1 ay içinde iyileşmektedir. Eğer hasta olan kişi bu dönemde tedavi olmazsa ikinci evreye geçmektedir.
İkinci evre ise, frengiden birkaç ay sonra çıkmaktadır. Vücut üzerinde kızarıklıklar ve döküntüler başlamaktadır. Bu döküntüler, ciltte, kasık bölgesinde, genital bölgede, ayak tabanında görülmektedir. Bu oluşan döküntülerin hepsinden hastalık bulaşma ihtimali vardır. Eğer hasta bu evre sırasında tedavi görmez ise, üçüncü evreye geçmektedir.
Üçüncü evreye sessiz dönem denilmektedir. Bu dönem içerisinde hastalık oldukça ilerlemektedir. Ancak hiçbir şikayet görülmez. Birkaç yıl süren bu dönem içerisinde frengi testleri pozitif çıkmaktadır. Üçüncü evre kendi içinde ikiye ayrılmaktadır. Erken latent döneminde, ilk iki dönemden sonra gelen yılı kapsamaktadır. Aynı zamanda hastalığın en çok bulaştığı dönem olarak bilinmektedir. Diğer dönem olan geç latent döneminde ise, hastalığın bulaşma ihtimali azdır. Ama hamile olan kadınlarda hastalık bebeğe geçebilir. Eğer hasta bu dönemde de tedavi edilmez ise son evreye geçmektedir.
Son evre de ise, hastalık oldukça ilerlemiş olmaktadır. Bu evre dünya üzerinde çok az görülmektedir. Bu evrede iç organlar çok büyük zarar görmektedir. Bu yazımızda bel soğukluğu nedir sorusunu anlatmaya çalıştık. Faydalı olması ümidiyle.