Artıbir Araştırma’nın gerçekleştirdiği ankete göre, “Bu pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa aşağıdaki isimlerden hangisine oy verirsiniz” sorusuna vatandaşlar, 43,6 oranında “Erdoğan”, 38,9 oranında ise “Mansur Yavaş” dedi. “Erken seçime gidilmeli mi”sorusuna katılımcıların yüzde 55’i “hayır” diyor.
Türkiye Gündemi Araştırma; Türkiye Temsili 26 ilde telefon yöntemiyle yapıldı. 2-12 Kasım arasında yapılan araştırmada 1500 kişi ile görüşüldü. Görüşülenlerin yarısı kadın yarısı erkek oldu.
Yapılan araştırmaya katılanların büyük çoğunluğu Türkiye’de basın özgürlüğü olmadığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 55’i Türkiye’nin en önemli sorununun ekonomi olduğunu düşünüyor. Türkiye’nin sorunlarının kısa sürede çözülemeyeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 64.
Türkiye’nin en güvenilir kurumu sorusunda ise geçmişe göre Cumhurbaşkanlığı kurumu büyük bir düşüşle yüzde 21 oldu.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine inanmayanların sayısı da her geçen gün artıyor. Araştırmada inanmayanların sayısı yüzde 65.
Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminden “memnun olmayanların” oranı da artarak yüzde 28 oldu.
AKP VE MHP’NİN OYLARI AZALDI
“Bu Pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz” sorusuna cevap verenler içerisinde AKP ve MHP’nin oylarının giderek eridiği görüldü.
AKP-MHP ittifakının oyları yüzde 38.1 olduğu görülürken, CHP-İYİ Parti ittifakının toplam oy oranı da yüzde 31.6 olarak ölçüldü.
İşte o tablo:
ERDOĞAN’IN KARŞISINA MANSUR YAVAŞ
Öte yandan ankette dikkat çeken sorulardan biri de “Erdoğan ile Mansur Yavaş’tan kime oy verirsiniz” oldu.
Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 43,6’sının Erdoğan’ı, yüzde 38,9’unun Mansur Yavaş’ı tercih etmesi dikkat çekti.
“Yeniden seçim olsa Erdoğan’a oy vereceğini” söyleyenlerin oranı da yüzde 42,3 oldu.
ARTIBİR DEĞERLENDİRMESİ
Artıbir tarafından anketin sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:
Araştırmaya katılanların çoğunluğu hiçbir kuruma güvenmediğini dile getirmiştir.
Türkiye’deki en önemli kurumların ciddi anlamda bir değerler erozyonu yaşadığını görmekteyiz.
Bu durum esasen halkta ülkeye karşı ve geleceğe karşı bir güven bunalımının göstergesidir. Kurumların itibarının acilen yeniden tesis edilmesi en önemli ve ivedi yapılması gereken işlerdendir. Temel olarak güvensizliğin nedeni ise kurumların tarafsızlığının yitirilmesi olarak düşünülmesidir.
Genel itibari ile önceki dönemlerde tarafsız diye düşünülen Cumhurbaşkanlığı makamında güven oranı çok yüksekti. Ancak geldiğimiz bu noktada Cumhurbaşkanlığı makamına güven % 21,4 ile son yılların en düşük seviyesine gerilemiştir.
Diğer kurumlar içinde hızlıca radikal reformlar yapılması gerekmektedir.