İstanbul Sosyal Girişim Derneği, İstanbul Valiliği ve Esenyurt Kent Konseyi, Esenyurt’un sorunlarını ele alın çalıştay düzenledi. Yapılan çalıştayda konuşan Esenyurt Kent Konseyi başkanı Hanifi Kaya, “Esenyurt’ta göreve başladığımız iki yıldan bu yana Esenyurt’un sorunlarına çözüm bulmak için katkı sağladık. 32 yıl önce belde statüsüne kavuşan Esenyurt, 25 yıl önceki yönetim tarafından 450 bin nüfusa göre şehir planı yapılmıştı. 2008 yılında yapılan düzenlemenin ardından ilçe olan Esenyurt, şehir planı defalarca değiştirilerek bu günkü kent stoğuna ulaşmış durumda” dedi.
ESENYURT’TA GÜNLÜK İNSAN VE ARAÇ HAREKETİ 1 MİLYON 200 BİN
Oluşan yapı stoğunun ardından yurt içi ve yurt dışından ciddi bir göç aldığını belirten Kaya: “Oluşan yoğun göçten dolayı Esenyurt’ta bugün 43 mahalle yer alıyor. 141 cadde mevcut. 1 milyon 300 bin nüfusa ulaşan bir şehir şu anda. Esenyurt’ta ulaşım, altyapı, sağlık, eğitim, çevre, madde bağımlılığı kullanımının arttığını gözlemliyoruz. Bazı sosyal medya platformalarında Esenyurt’un imajının olumsuz şekilde yansıtıldığını görüyoruz. Belki bir çocuğunun haber değeri olabilir ama biz bunu Esenyurt Kent Konseyi olarak doğru bulmuyoruz. Günlük bu ilçe içerisinde insan ve araç hareketi 1 milyon 200 bin civarında. Doğaldır ki 1 milyonun üzerindeki bir kentte böyle sorunlar olabilir. Emniyet verilerine göre, Esenyurt’taki suç olanları basında yansıtıldığı kadar yüksek olmadığını görüyoruz. Bizim kent konseyinde yaklaşık 1200 gönüllü çalışanımız var. Esenyurt bizim evimiz. Burada yaşamaktanda mutluyuz.” diye konuştu.
SORUNLARI İLETECEĞİM
Çalıştayda konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can ise, “Kent konseyleri ülkemizdeki belediyelere destek olarak oluşturulan, kent içerisindeki paydaşların ortak katılımıyla yörenin sorunlarına çözüm platformudur. Burada sunulan sorunlar, çözüm önerilerini, İstanbul Valiliği adına bunları not ederek, sayın valimize ve ilgili yerlere iletmek üzere buradayım. Ne gerekiyorsa devletin üst düzey yönetimine iletilmek üzere buradayım. Müteakip kent konseyinde bugün dile getirilen sorunları çözüme kavuşturduğumuzu görürsek memnun olacağım” dedi.
ESENYURT’TA SORUNLARIN ÜSTESİNDEN GELİNEBİLİR
Projelerin İstanbul Sosyal Girişim Derneği tarafından gerçekleştirilmesinin planlandığını belirten ve bu derneğin başkanlığını da yürüten Prof. Metin Toprak akıllı kentlerin bütün dünyada giderek yaygınlaştığını belirtti. Esenyurt’un bugünkü sorunlarının üstesinden bütüncül bir yaklaşımla gelinebileceğini ifade ederek rekabet gücü, sosyal ve insani boyut, katılımcılık, ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, doğan kaynaklar ve yaşam kalitesi boyutlarıyla bir entegre yaklaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Esenyurt’un ulaşım ve otopark, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, engelli bireyler ve yaşlı bakımı, başta dar gelirli kişiler ve haneler olmak üzere belirlenecek hedef kitlelere İstanbullu olma farkındalığının kazandırılması, kent bilincinin kazandırılması, madde bağımlılığı, evsizler, sokakta çalışan çocuklar, yoksulluk gibi alanlarda yapılması gerekenler geniş bir şekilde değerlendirildi. Yine afet ve acil durumlarda sivil toplum kapasitesini geliştirme, derslik ve sağlık kurumu ihtiyacı, eğitimin niteliğini geliştirme imar mağduriyetini çözme ve göçmen sorunları diğer tartışılan konulardı.
Prof. Toprak, kamu-özel ve sivil toplumun işbirliği içinde olduğu bir modelle sorunların en etkili ve sürdürülebilir çözümlere kavuşabileceğini belirterek yerel yönetim ve hükümet arasında bir işbirliği ve koordinasyonun gerekli olduğunu, sorunların ve akıllı şehir uygulamalarının ancak bu formatta etkili bir uygulama alanı bulacağını vurguladı.