• Geleneksel El Sanatları Sergisi’nin açılışını Emine Erdoğan yaptı

  • Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen 22 branşta 181 eserin yer aldığı “Geleneksel El Sanatları Sergisi”nin açılışını yapan Erdoğan, daha sonra Ümraniye Belediyesi’nin önemli bir sosyal sorumluluk projesi olan “İşim Var. Okula Gidiyorum.”un tanıtım programına katıldı.

    Eserleri Yakından İnceledi

    Ümraniye Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün geleneksel sanatları yaşatmak ve bu alanda yeni sanatçılar yetiştirmek için kurduğu atölyede üretilen eserleri, her yıl bir sergiyle sanatseverlerin beğenisine sunuyor. Kurs hocaları ve öğrencileri tarafından hazırlanan sergide gelenekten geleceğe uzanan bir çeşitlilik içerisinde farklı sanatları bir araya getiren; hüsn-i hat ve tezhip, minyatür, çini, sedef kakma, ahşap oyma, cam yaldızlama, kösele çanta, feretiko, geleneksel el nakışı, rölyef, ebru, keçe, kilim, dekoratif el sanatları ve gümüş işlemeciliğinden oluşan eserler bulunuyor. Açılış kurdelesini kesen Emine Erdoğan, sergiyi gezerek eserleri yakından inceleyip bilgi aldı.

    “İŞİM VAR. OKULA GİDİYORUM.” PROJESI

    “İşim Var. Okula Gidiyorum.” projesinin lansman programı,  Klarnet Sanatçısı Serkan Çağrı ve orkestrasının verdiği mini konserle başladı. Projenin anlatıldığı bir video gösteriminden sonra Başkan İsmet Yıldırım yaptığı konuşmada,  “Eğitim, bir toplumu yarınlara taşıyacak yegâne unsurdur. Eğitim, vizyoner bakış açısıyla bakabilen yönetimlerin yatırım sahasıdır. Zira yetişmiş çocuklar, yetişmiş nesilleri ve yetişmiş nesiller de bir memleketin yarınlarını inşa ederler. İşte tam da bu sebepten, ülkemizin yarınlarına umutla bakabilmek için, çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitimlerine büyük önem veriyoruz” dedi.

    Son 20 yılda eğitime yapılan yatırımın arttığını belirten Başkan Yıldırım, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi, elinde tableti ve bilgisayarı ile çağı yakalayabilen bir gençlik arzuluyoruz. Bugün, bu amaçla ekilen tohumların filiz verdiğine şahit oluyoruz.  AK Parti iktidarı döneminde hükümetimiz, eğitim noktasında dev atılımlar yapmaya devam ederken bizler de Ümraniye Belediyesi olarak bu işin neresinden tutabiliriz, nasıl katkı sunabiliriz diye düşündük. Bu düşünce bizi ‘’İşim Var. Okula Gidiyorum.’’ projesini hayata geçirmeye sevk etti. Projemizin amacı, birbirinden değişik sebeplerle eğitim hayatını yarıda bırakmak zorunda kalan gençlerimizin okula dönmesini sağlamaktı” dedi.

    “Gençlerimiz, bilgilerini yalnızca teoride bırakmıyor, bu proje ile pratiğe de taşıyorlar”

    “Gençlerimizin okuldan ayrılmasına neden olan sorunları el ele vererek aşıyor ve mutlu yarınlara kocaman bir Ümraniye ailesi olarak yürüyoruz” diyen Başkan Yıldırım, proje sayesinde 570 öğrencinin okullarına döndüğünü kaydederek, “’İşim Var. Okula Gidiyorum.’’ projesi, eğitimini yarıda bırakmış gençlerimizin tekrar okullarıyla buluşmasına vesile olmakla beraber, ekonomimizde geniş paya sahip birçok sektörün ara eleman ve nitelikli eleman ihtiyacını da karşılamış oluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü ve işverenler ile kurulan iş birliği sayesinde haftanın 1 gününde okul eğitimlerini alan gençlerimiz kalan 4 günde meslek öğrenme imkânına erişti. Bu noktada, gençlerimizi yönlendirdiğimiz Mesleki Eğitim Merkezleri’ne hükümetimiz tarafından diploma hakkı verilmesi, süreç içerisinde bize büyük fayda sağladı. Gençlerimiz, bilgilerini yalnızca teoride bırakmıyor, bu proje ile pratiğe de taşıyorlar” dedi.

    “Projemiz, inşallah bundan sonraki süreçte daha nice gencimizin umutlarını yeşerterek hem kendilerine hem de ülkelerine daha faydalı birey olmalarını sağlayacaktır”

    Başkan Yıldırım: “Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan projemizin kısa süre içinde örnek kabul edilerek yayılacağına inanıyorum. İnşallah bu vesileyle nice gencimiz bırakmak zorunda kaldıkları okuluna kavuşacak. Bu süreçte Saygıdeğer Hanımefendi’nin projemize gösterdiği alaka ve destek bizler için büyük bir onur vesilesi. “İşim Var. Okula Gidiyorum.’’ projemiz, inşallah bundan sonraki süreçte daha nice gencimizin umutlarını yeşerterek hem kendilerine hem de ülkelerine daha faydalı birey olmalarını sağlayacaktır. Projenin mimarı olan Meclis Üyemiz Nurten Erkmen’e teşekkürlerimi sunuyorum. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi saygıyla selamlıyor tüm misafirlerimize kıymetli katılımları için teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

    “Proje ekibine ve tüm paydaşlara özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum”

    Emine Erdoğan da programda bir konuşma yaparak “Bir eğitim projesi vesilesiyle bir arada olmak, gerçekten çok anlamlı. Ümraniye Belediyemiz, çocuklarımıza eğitim hayatlarında ikinci bir şans vermek için, büyük bir enerjiyle çalışıyor. Bu sayede, pırıl pırıl evlatlarımızın hayatlarının dönüşeceğini bilmek, büyük bir mutluluk. Ümraniye Belediyemize, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’müze, proje ekibine ve tüm paydaşlara özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

    Eğitimin herkes için, tıpkı nefes gibi hayati ve vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunu belirten Emine Erdoğan, “İnsanın bireysel gelişimi, kendini tanıması ve potansiyelini keşfetmesi, ancak eğitimle mümkündür. Öte yandan, toplumların yükseldiği bir temeldir. Nüfusun niteliğini belirleyen, eğitimin yaygınlığıdır. Ayrıca, ülkelerin kalkınmasında, kendilerini ekonomik ve sosyal olarak geliştirmesinde temel faktördür. UNESCO İstatistik Enstitüsü’nün 2018 rakamlarına göre, küresel olarak yaklaşık 258 milyon çocuk okula gitmiyor. Oysa, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma için belirlenen 17 amacın yerine getirilmesi, ancak eğitimle mümkündür. Eğitim hakkını kullanamayan her çocuk, bu idealden uzaklaşmamız anlamına gelir” dedi.

    “İnsan yaşamındaki her değişiklik, uyum sürecini gerektirir”

    Dünyada çocukları eğitimden uzaklaştıran pek çok neden olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Savaşlar, okulun olmaması, kız çocuklarına yapılan ayrımcılık, erken yaşta evlilik ve öğretmen eksikliği gibi birçok sebep, eğitimin önüne set çekiyor. Bu sebepleri ortadan kaldırmak için attığımız her adım, güzel bir dünyanın habercisidir. Ülkemizde, 15-24 yaş grubunda, lise eğitimini tamamlamadan okulu terk eden öğrenci sayısının yüksek olduğunu biliyoruz. Bu sorunun nedenlerini tahlil ettiğimizde, birinci sırada, boşanmaları görüyoruz. Okulu terk eden toplam öğrencilerin yüzde 50’si, ailedeki boşanmanın olumsuz etkileriyle okuldan uzaklaşıyor. Takdir edersiniz ki, insan yaşamındaki her değişiklik, uyum sürecini gerektirir. Olumlu bile olsa her değişim zorken, ailelerin parçalanması, çocuklar için bir göç yolculuğu kadar ağırdır” dedi.

    “Ümraniye Belediyemiz bu evlatlarımızın eğitim hayatlarından geri kalmamaları için çok titiz bir çalışma yürüttü”

    “Aile, kendimizi en güvende hissettiğimiz ve en önemlisi, duygusal ihtiyaçlarımızın karşılandığı yuvadır” diyen Emine Erdoğan şunları söyledi: “Çocuk burada sevgiyi, şefkati bulur. Ait olma duygusunu tecrübe eder. Ümraniye Belediyemiz bu evlatlarımızın eğitim hayatlarından geri kalmamaları için çok titiz bir çalışma yürüttü. Bilhassa, sorunun temeline inerek, çocukların okula dönüşünü sağlayacak çözümler üretti. Bunların başında da psikolojik ve maddi destek var. “İşim Var. Okula Gidiyorum.” projesiyle, gençler ilgi duydukları meslek alanlarına yönlendiriliyorlar. Haftanın bir günü okula gidiyor, diğer dört günde staj yapıyorlar. Böylece hem lise mezunu olup, hem de ustalık belgesi alarak bir meslek sahibi oluyorlar.”

    “Belediyemizin, her aileyi kendi özelinde değerlendirmesi gerçekten takdire şayandır”

    Gerçek başarının, sadece sorunları tespit etmek değil, çözüm üretmek olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu noktada, belediyemizin, her aileyi kendi özelinde değerlendirmesi gerçekten takdire şayandır. Ailelerle birebir görüşülüyor ve her çocuğun kendine has ihtiyaçlarına göre destekler veriliyor. Belediyemiz ve ailelerimiz el ele verip, okul yolundaki engelleri ortadan kaldırıyorlar. Projenin sektöre yansıyan olumlu etkileri de var. Aldığım bilgiye göre, ara eleman ihtiyacını karşılayamayan birçok firma, bu projeye büyük bir ilgi göstermiş. Bu vesileyle, sanayi ve hizmet sektöründeki iş yerleri çalışanlarına, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgeleri kazandırılmış. Haliyle iş yeri niteliği de artırılmış” ifadelerini kullandı.

    “Her evladımız, ekinlerini ömür boyu toplayacağı, kaliteli bir eğitim hayatını hak eder”

    Projenin tüm ülkede yaygınlaştırılmasını dilediğini belirten Erdoğan, “Çünkü okuldan uzak kalan her evladımızın, zararlı odakların hedefi olduğunu biliyoruz. Çocukluk ve gençlik yılları tohum ekme mevsimidir. Her evladımız, ekinlerini ömür boyu toplayacağı, kaliteli bir eğitim hayatını hak eder. Onlara bu imkânı vermek için gayret eden herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

    Programdan önce gezdiği Geleneksel El Sanatları Sergisi’nin, belediyenin kültür alanına yaptığı güçlü vurgunun bir ifadesi olduğunu dile getiren Emine Erdoğan, “Birbirinden güzel eserler bizi estetiğe, inceliğe ve sanata doyurdu. Geleneksel sanatların nesiller arası yolculuğuna aracılık etmeniz gerçekten takdire şayandır. Emeği geçen herkesi ve kursiyerlerimizi tebrik ediyorum. Hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Kalın sağlıcakla” diyerek konuşmasına son verdi.

    Başkan İsmet Yıldırım, Emine Erdoğan’a Geleneksel Sanatlar Akademisi Tezhip ve Cam Atölyeleri’nde yapılan tezyini kavuk obje hediye etti.

    Programa; TBMM Dilekçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın Eşi Hatice Nur Yerlikaya, Ümraniye Kaymakamı Cengiz Ünsal, Ümraniye ilçe protokolü ve çok sayıda davetli katıldı.

    Gençlere Umut Oluyor

    Ümraniye Belediyesi, “İşim Var. Okula Gidiyorum.” projesi kapsamında, sosyoekonomik sebeplerle eğitimlerini bırakmış veya ara vermek zorunda kalmış öğrencileri tekrar eğitim hayatına kazandırıyor. Gençler, seçtikleri branşlarda uzmanlaşmaları için çeşitli işletmelere stajyer olarak yerleştiriliyor. Bu proje yalnızca gençleri mesleki eğitim merkezlerine yönlendirmekle kalmayıp, kendilerini yetiştirecek olan; belgesi olmayan iş yeri sahiplerine de; kalfa, usta ve usta öğreticilik belgesi kazandırıyor. Psikolog ve eğitimcilerden oluşan proje ekibi; yoğun bir mesai harcayarak, eğitimini yarıda bırakmış yüzlerce genci tekrar eğitim hayatına kazandırdı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir