22 Kasım 2024
  • GELENEKSEL SANATLAR ÜSTADI OKYAY ANILDI

    Küçükçekmece Belediyesi Geleneksel Sanatlar Üstadı Necmettin Okyay’ı vefatının 41’inci yılında bir dizi etkinlikle andı.

    GELENEKSEL SANATLAR ÜSTADI OKYAY ANILDI

    Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi’nde ‘Sanatla Geçen Bir Ömür Necmeddin Okyay’ ismiyle  düzenlenen sergi, söyleşi ve dinletiye, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu başta olmak üzere, Necmettin Okyay’ ın talebesi akademisyen Prof. Dr. Uğur Derman ve Hamide Uysal da katıldı.

    “AMACIMIZ DEVRALDIĞIMIZ MİRASI BİZDEN SONRAKİLERE ULAŞTIRMAK”

    Sergi açılışında konuşan Mehmet Besim Müftüoğlu, “Amacımız Necmeddin Okyay gibi ustaları yeni neslin tanımasını sağlamak. Devraldığımız mirası bizden sonrakilere de ulaştırmak. Bu nedenle kültür ve sanatta birinci olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Umarım attığımız bu taş yerine ulaşır. Tekrar hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Necmedddin Okyay’a ait 70’e yakın Hat, Ebru ve Cilt eserlerinden oluşan sergi Küçükçekmecelilerden yoğun ilgi gördü. Sergi, 15 Şubat tarihine kadar SKSM’de ziyaret edilebilir.

    “ÖMRÜNÜ SANATA ADAMIŞ BİR ÜSTAT”

    Etkinlik kapsamındaki konferansta konuşan Prof. Uğur Derman ise Okyay’ın talebesi olduğunu belirterek, Necmeddin Okyay’ı “Her anını dolu dolu geçiren bütün nefeslerini sanata adamış bir sanatkardı” diyerek tanımladı.

    “DÖNEMİN EN İYİ HATTAT HOCASI”

    Konuşmasında Okyay’ın eğitim hayatına değinen Derman, “Üsküdar’ın meşhur hususi bir mektebi vardı, o devirde. Halil Rüştü Bey tarafından kurulmuş Ravza-i Terakki. Burası hakikaten feyizli bir mektepti. En iyi hocalar ders vermeye oraya gelirlerdi. Aradan yıllar geçtikten sonra, oradan mezun olan üç şahıs, kendi mesleklerinin piri kabul edilmişlerdi. Biri Okyay, hattatların o devirdeki piri. İkincisi Üsküdarlı Ali Efendi, üçüncüsü de Burhan Felek’ti” dedi.

    “SÜLÜS VE NESİH YAZILARINI DA ÖĞRENDİ”

    Derman, sanatçının Nuruosmaniye Medresesi’nde sülüs ve nesih yazılarını da öğrendiğini aktararak, “O esnada eline ebru kağıdı geçer. Ebruyu öğrenme telaşına düşer. ‘Bunun en alasını Üsküdar Özbekler Dergahı Şeyhi Ethem Efendi yapar’ derler. Hemen Ethem Efendi ile ilişki kurar ve devama başlar. Yalnız ebruculuğu değil, kağıt cilalama sanatı olan kağıt terbiyesini de öğrenir. Bir de merakından dolayı ince marangozluğa başlar” ifadelerini kullandı.

    “BEĞENDİĞİ ESERLERİ KENDİ KOLEKSİYONUNDA TOPLAMIŞ”

    Derman Necmeddin Okyay’ın koleksiyonculuğuna da değinerek, “Kendi imkanları ile müzayedelere katılıp, eser toplamaya başlamış. Bu şekilde kendine hususi koleksiyon edinmiş. Bu arada hem hattat hem ebrucu olduğu için hocanın ‘yazılı ebru’ diye de bir buluşu var” dedi. Derman, sanatçının ciltleme ve botanik alanında da birçok iş yaptığını dile getirerek, okçuluk sporuyla yakından ilgilendiğini ve klasik okçuluğun günümüze aktarımında önemli bir görev üstlendiğini de kaydetti.

    EN GÜZEL ESERLERİ OKYAY İÇİN SESLENDİRDİ

    Programda, en güzel Klasik Türk Müziği eserlerini Necmeddin Okyay anısına seslendiren Hamide Uysal ise, katılımcıların büyük beğenisini kazandı. Yaklaşık bir saat boyunca sahnede kalan Uysal, Hicazkar şarkılar, Hüseyni makamından şarkılar ile Necmeddin Okyay’ın güftelerinden eserleri de seslendirdi. Program sonunda ise Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Besim Müftüoğlu konuklara teşekkür ederek çiçek takdim etti.

    Necmeddin Okyay Kimdir?

    1883’de Üsküdar’da doğdu. Talat beyden Rik’a, Divani, Celi Divani yazılarıdan icazet aldı. Sonra Bakkal Arif Efendi’den Sülüs-Nesih dersi almıştır. Bu arada ebruculuk ve aharcılık (kağıdı cilalama sanatı) öğrenmiştir. Üstad Sami Efendiden Talik ve Celi Talik meşk etmiştir. Güzel Sanatlar akademisinde hocalığı vardır. 1976’da vefat etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir