Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı’na hazırlık esnasında öğrenci ve ailelerine destek olmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından psikolojik destek seminerleri veriliyor.
Bu yıl 2 Milyon 265 Bin 902 öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına girecek. 1 Milyon 600 Bin 49 öğrenci de LYS’ye girerek yüksek öğrenime hak kazanmaya çalışacak. İki ayaklı gerçekleştirilen Yüksek Öğrenime Geçiş sınavlarının Lisans programlarına yerleştirme ayağı olan LYS, 5 ayrı kapsamda; LYS-1 (Matematik) 11.06.2017, LYS-2 (Fen Bilimleri)17.06.2017, LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18.06.2017, LYS-4 (Sosyal Bilimler) 10.06.2017 ve LYS-5 (Yabancı Dil) 17.06.2017, tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Sınav kaygısı, Öğrencilerin gerçek potansiyellerini sergilemesine engel oluyor
12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilecek YGS için bir haftadan az süre kalırken Lisans Yerleştirme Sınavı’na 3 ay gibi uzun sayılmayacak bir zaman kaldı. Sınav tarihi yaklaştıkça öğrenci ve veliler üzerindeki stres de artıyor. 12 yıllık eğitim ve öğretimin bir anlamda çıktılarının alınacağı sınav olarak da değerlendirilen YGS ile LYS öğrenci ve ailelerinde büyük bir hassasiyet, kaygı ve korku oluşturabiliyor. Sınav kaygısı ve stres, öğrenci de; uykusuzluk, ders yapma konusunda isteksizlik, düzensizlik, verimsiz çalışma, okuduğunu anlayamama, soruları yanlış okuma, cevap kağıdını yanlış doldurma, mide bulantısı, kusma veya çok iyi bilinen soruların dahi yapılamamasına neden olurken; öğrencinin sınav ve hazırlık esnasında gerçek potansiyelini sergileyememesine sebep oluyor. Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavları’na yüklenen anlam, aile ve sosyal çevre beklentileri, öğrencilere biçilen rol ve öğrencinin kendi kendisine edindiği motivasyon itibarıyla yaşanılan stresli bir hazırlık süreci, büyük bir hayal kırıklığı ile sonlanabiliyor.
İBB’ den Öğrenci ve Ailelerine okullarda seminer hizmetleri
Yüksek öğrenime geçiş ve yerleştirme sınavlarına girecek öğrencilerin verimli bir hazırlık süreci geçirmeleri ve başarılı bir sınav ortaya koyabilmeleri amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü hem ailelerin bilinçlendirilmesi hem de öğrencilerin sağlıklı bir hazırlık ve sınav süreci yaşamaları için çok yönlü çalışmalarına devam ediyor. İBB Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü Eğitim Birimi tarafından İstanbul genelinde “Sınav Kaygısı”, “Sınav Kaygısında Ailenin Rolü”, “Verimli Ders Çalışma”, “Verimli Ders Çalışmada Ailelere Öneriler”, başlıkları altında Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okullarda özel seminerler veriliyor.
Öğrenci ve Ailelerine yönelik Psikoeğitimlerle destek
Alanında uzman psikologlar tarafından düzenlenen seminerlerden 18’incisi Kartal Yüksel İlhan Alanyalı Fen Lisesi’nde gerçekleştirildi. Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya tarafından verilen seminerin başlığı “Sınav Kaygısı” oldu. Yaklaşık 300 öğrencinin takip ettiği seminerde; “Kaygı Nedir”, “Sınav Kaygısı Nedir”, “Korku ve Kaygı Farkı”,
“Sınav Kaygısının Nedenleri”, “Sınav Kaygısının Belirtileri” ve “Sınav Kaygısı ile Başa Çıkma Yöntemleri” üzerine öğrencilere bilgilendirmede bulunuldu. Seminer sonunda sınavda soru çözme stratejilerine de değinen Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya; “Sınav esnasında daha çok soru çözebilmek için önce kolay sorulardan sınava başlanmalı ve iyi bir zaman yönetimi yapılmalı”, uyarısında bulundu. Soru cevap şeklinde geçen seminerde ayrıca öğrenciler, Uzman Klinik Psikolog Derya Yalçınkaya’ya sorular yönelterek yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi aldı.
İBB’den 18 okulda 8 bin 823 Öğrenciye sınava hazırlık desteği sağlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yüksek öğrenime geçiş ve yerleştirme sınavlarına girecek öğrencilere ve ailelerine destek olmak amacıyla 2017 Ocak ayından bu yana 8 Bin 823 öğrenciye seminer ve bireysel danışmanlık hizmeti verdi. Sınav Kaygısını Önleme Ailenin Rolü konusunda da 2017 Ocak ayından bugüne 196 aileye, ebeveyne ulaşılarak öğrencilere sağlıklı bir sınav hazırlı desteği sağlanması için danışmanlık hizmeti sundu.