22 Kasım 2024
  • İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE’YE TAŞINDI

    Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından Küçükçekmece Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Etnospor Kültür Festivali ikinci gününde de renkli görüntülere sahne oldu. Binicilik, okçuluk ve güreş gibi ata sporlarının oynandığı festivale İstanbullular büyük ilgi gösterdi.

    İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE’YE TAŞINDI

    Küçükçekmece Bezirganbahçe Meydanı’nda milli sporlarımıza sahip çıkmak, onları geliştirmek ve olimpiyatlara sporcu yetiştirmek amacıyla gerçekleşen festivale, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Bilal Erdoğan , AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ile milli sporcuların yanı sıra çok sayıda İstanbullu vatandaş katıldı.

    “BUGÜN 15 TEMMUZ ÖNCESİNDEN COK DAHA FAZLA MÜCADELE ETMEK, HİZMET ETMEK ZORUNDAYIZ”

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını belirterek, “Hiçbir zaman millet olma bilincini biz bu kadar hissetmedik. 15 Temmuz ileride çok daha iyi algılanacak. Bizi geleneklerimizden koparmaya çalışanlara karşı 15 Temmuz’da tarihi bir duruş gösterdik. Bugün eskisinden daha fazla bu şuurla hareket etmek zorundayız. Çok daha fazla mücadele etmek, hizmet etmek zorundayız. Bu sorumluluğu çok daha fazla hissediyorum. İlkler her zaman zordur. Eminim ki ilerleyen zamanlarda bu organizasyon çok daha büyüyerek devam edecek. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi 7 düvele karşı biz bu duruşu demokrasi içinde devam ettireceğiz” diye konuştu.

    “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MİLLİ DEĞERLERİMİZİ HALKLA BULUŞTURDUK”

    Vatandaşlara festivale gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür eden Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ise “Bir yandan zorluklar bir yandan müjdeler barındıran günlerdeyiz. Burada unutulmaya yüz tutmuş 11 geleneksel sporumuzu sadece spor değil, geleneksel el sanatlarımızı, lezzetlerimizi, kültürümüzü de vatandaşlarla buluşturuyoruz. Bu alandaki her şey gerçekten bize ait olan değerler. Geleceğe güçlü yürüyeceksek, eskiden olduğu gibi yarın da dünyaya millet nedir göstereceksek, bu renklerle var olmak zorundayız. 15 Temmuz sabahı nasıl bu millet bu ümmet için ilkleri barındırdıysa, bu millet için bugün yapmaya çalıştıklarımız da ilkleri barındırıyor” dedi.

     

    Festivalde ayrıca, güreş müsabakalarını ve atlı cirit oyunlarını ilgiyle izleyen protokol üyeleri etkinlik alanını dolaşarak vatandaşlarla sohbet etti.

    DİRİLİŞ ERTUĞRUL EKİBİ ETNOSPOR’DA

    Atlı Okçuluk, Atlı Cirit, Atlı Akrobasi, Kuşak Güreşi, Yağlı Güreş, Şalvar Güreşi, Kılıç Kalkan, Hedef ve Menzil Okçuluğu, Mas Güreşleri gibi geleneksel sporların yapıldığı festivalin ikinci gününde ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisi oyuncuları festival alanına gelerek oba ziyaretinde bulundu. Vatandaşların yoğun sevgisiyle karşılaşan dizi oyuncuları, çok sayıda hatıra fotoğrafı çektirdi. Küçükçekmeceli vatandaşlar da ev sahibi olarak böyle bir etkinliğin ilçelerinde hayata geçirilmesinden dolayısıyla Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e de teşekkür etti.

    ATA SPORU VE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ CAN BULDU

    Üç gün süren festivalde, 11 spor dalında, yurt içi ve yurt dışından 20 takım yer alıyor. Festival boyunca, yağlı güreş müsabakaları, atlı cirit oyunları, mas ve aba güreşleri, uzmanlar eşliğinde Osmanlı okçuluğu atış talimleri yapılarak, geçmişten günümüze geleneksel çocuk oyunları oynanıyor; Orta Asya ve Anadolu mutfağının eşsiz lezzetleri sunuluyor. Böylelikle geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı tekrar canlandırılıyor. Ayrıca, tarihi el sanatları çarşısı, kılıç kalkan gösterileri, atlı akrobasiler ve konserlerin eşlik ettiği festivalde katılımcılar ata sporlarını ve kültürünü yeniden yaşama fırsatı buluyor.

    Etnospor oyunlarından bazıları ise şunlar; 2 kişi ve 48 taşla oynanan zeka ve strateji oyunu Mangala, Şikar adı verilen oğlağı kaparak rakibinden kaçırma oyunu Kökbörü, Kırım Türklerinin bele sarılan kuşaktan tutarak rakibini tuş etmeye çalıştığı Kuşak Güreşi, aba giyip kuşak bağlayarak yapılan Aba Güreşi, at üzerinde süngü ve mızrağın rakibe savrulması ve düşmesinin sağlanması oyunu Atlı Cirit, at üzerinde hareket halinde iken okla hedefi vurma oyunu  Atlı Okçuluk, koyunların arka bacaklarında bulunan dört yüzlü kemikle oynanan Aşık Oyunu, şalvar giyip ayakları çıplak olarak yapılan Şalvar Güreşi, bir platform üzerinde yüz yüze oturan yarışmacıların,  ayaklarını yere dik duran tahtaya dayayarak güreştiği Mas Güreşi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir