• Mehmet Ceyhan uyardı: Şu dönemde kullanılması sakıncalı!

    Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aspirin kullanımı ile ilgili Twitter'dan uyarılarda bulundu: Koronavirüs tanısı konulmadıkça bir kişinin kan sulandırıcı olarak aspirin kullanması şu dönemde sakıncalı.

  • Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tanısı konmayan kişilerin ‘kan sulandırıcı’ olarak aspirin kullanmasının ölüme yol açabileceğini söyledi.

    Twitter’dan paylaşımda bulunan Ceyhan, koronavirüste aspirin kullanımının riski ile ilgili bir veri olmadığını ancak ‘reye sendromu’ işaret ederek kritik uyarılarda bulundu.

    “YÜZDE YÜZ ÖLDÜREN BİR HASTALIK”

    Ceyhan şunları kaydetti: “Uzun süreli aspirin alan kişilerde grip geçirirse, bir hastalığın riskinin arttığını biliyoruz; ‘reye sendromu’ ismi verilen bir hastalık. Maalesef belli bir dönemine geldikten sonra yüzde yüz öldüren, hiçbir tedavisi olmayan bir hastalık. Bu hep çocuklarda göründü diye zannediliyordu; ama son yıllarda yetişkinlerde de giderek artan yayınlar oldu. Artık biliyoruz ki yetişkinlerde de görünüyor. Uzun süreli aspirin alan belli hastalık grupları var, onlara mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğini söylüyoruz ve risk grubundalar onlar.”

    “TANI KONULMUŞSA SAKINCASI YOK…”

    Grip sırasında alınan aspirinin hastalık riskini arttırdığını belirten Ceyhan “Grip geçiren biri, aspirin alırsa bu hastalığın riski 35 kat artıyor; karaciğer yetmezliği, beyinde şişmeyle giden çok ağır bir tablo ve henüz bir tedavisi yok. Ölüm oranı aşağı yukarı yüzde yüz. Kovid-19 tanısı konmuşsa kişinin aspirin almasında çok önemli bir sakınca yok.

    Ancak, koruyucu olarak insanlara aspirin vermek ya da bir kişinin sadece ateşi oldu, zaten tek belirtisi olduğu için test yaptıramıyor ‘ben koronavirüsüm’ diye insanlar kan sulandırıcı olarak aspirin kullanıyor. Şu an grip sezonu da başladı, grip de olabilir, ayırt etmek mümkün değil” dedi.

    “ŞU DÖNEMDE KULLANILMASI SAKINCALI”

    Ceylan şöyle devam etti: “O zaman ciddi bir risk çıkıyor ortaya. Bir kişi şu dönemde koruyucu olarak ya da ‘ateşi çıktı’ diye aspirin alırsa bu bahsettiğim hastalığa davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla test yapılıp koronavirüs tanısı konulmadıkça bir kişinin kan sulandırıcı olarak aspirin kullanması şu dönemde sakıncalı.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir