30 Ocak 1923 tarihinde arasında imzalanan Nüfus Mübadelesi Sözleşmesi sonucu gerçekleşen zorunlu göç uygulamasıyla Yunanistan ve Türkiye’den yaklaşık 2 milyon insan doğdukları toprakları ve sahip oldukları ne varsa geride bırakarak yalnızca taşıyabildikleri eşyaları, anıları, gelenekleri ve kültürleriyle yeni vatanlarına yerleştiler. Geride bırakmak zorunda kaldıkları değerleri, anıları, Çatalca Mübadele Müzesi’nde var olmaya devam ediyor.
El dokumaları, kitaplar, haritalar ve ilmek ilmek nakış olmuş çeyizler
Mübadele sürecini yaşamış kuşağın anılarını, fotoğraflarını, kültürel miraslarından örnekleri barındıran Mübadele Müzesi ana dilde söylenen türkülerden, çeşitli kitap ve haritalara, el dokuması ürünlerden, gelin çeyizlerine, nüfus kayıt belgelerinden, ev eşyalarına kadar döneme ışık tutan pek çok materyale ev sahipliği yapıyor. Mübadele Müzesi’ni gezerken geçmişe doğru yol alırken aynı zamanda mübadillerin acı tatlı tüm duyguları derinden hissediliyor.
Mübadele Müzesi’nin son ziyaretçileri İzmir ve Aydın’dan gelen konuklar oldu. Hafta sonu müzeyi ziyaret eden misafirleri Çatalca Belediye Başkan Yardımcısı Ufuk Akın ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ramazan Ilgın karşılayarak gezilerinde ziyaretçilere eşlik ettiler. Müzeyi gezip her bir obje hakkında ayrıntılı bilgi alan ziyaretçiler, gün sonunda Çatalca’dan geçmişe yapılan bir yolculuğun izleriyle ayrıldılar.