Ülkemizde ve dünyada ciddi oranda artan şeker hastalığı (diyabet) önlem alınması gereken önemli rahatsızlıklardan bir tanesidir. Çağımızın kanser gibi ciddi hastalıklarından biri olan şeker hastalığının esas adı Diabetes Mellitus’tur.
Normal sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri 70 – 100 mg/dL olmalıdır. Kandaki şeker değerinin bunun üzerine çıkması diyabet hastası olduğunuza işaret eder. Hastalığın nedeni insülin hormonu üretiminin herhangi bir nedenle yetersiz olması veya hiç olmaması, ya da vücut dokularının insüline karşı duyarsız hale gelmesidir. Kan şekeri insülin tarafından dokulara taşınamaz ve kan glukoz düzeyi normalin üzerine çıkmaya başlar. Bunun sonucunda ağız kuruması, kilo kaybı, çok su içme ve çok yemek yeme şeklinde belirtiler ile şeker hastalığı (diyabet) kendini gösterir.
Şeker hastalığı (diyabet) birçok hastalığın da tetikçiliğini yapar. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere 2 çeşidi vardır. Birinde insülin direnci tamamen olmadığından dışarıdan iğne yoluyla insülin takviyesi yapmak gereklidir.
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
Diyabet hastalığı, bireylerde kendini üç temel belirti ile gösterir. Bunlar normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve tatlılık hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunun haricinde kişilerde görülebilecek diğer diyabet belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Bulanık görme
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda koku oluşumu