• SKOLYOZ TEDAVİSİNDE EN ETKİLİ YÖNTEM

    Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu'nun öncülüğünde Bakırköy Belediyesi tarafından sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlediği seminer ve panellerde bu kez ‘omurga eğriliği’ olarak tanımlanan, tedavi edilmediğinde büyük sorunlara yol açabilen ‘Skolyoz’ hastalığına dikkat çekildi.

  • Bakırköy Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Yeşilköy Rotary Kulübü işbirliği ile Bakırköy Belediyesi Tarık Akan Konferans Salonu’nde düzenlenen “Skolyoz Nedir, Nasıl Tedavi Edilir” konulu toplantıda skolyoz hakkında merak edilen sorulara cevaplar arandı.

    Toplantıya konuşmacı olarak Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon(FTR) Uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz ve FTR Uzmanı Dr. Arzu Dinç katıldı. Skolyozun tanımını yapan Dr. Arzu Dinç skolyozun çok aşina olmadığımız bir kelime olduğuna vurgu yaparak; “Bu rahatsızlık kısaca kas ve iskelet sistemini tutan omurganın anormal bir şekilde eğilmesi olarak adlandırılır. Dışardan gözlemlendiğinde yana doğru bir eğikliğin söz konusu olduğu skolyozda farklı defarmosyonlara da rastlamak mümkün. Tüm yaş gruplarında görülmekle birlikte, hastalığa 10-15 yaş arası kız çocuklarında daha sık rastlandığı gözlemlenmekte.” dedi. Dinç, ailelerin gözlemleriyle özellikle küçük yaşta fark edilebilirse omurgadaki sorunun cerrahi müdahale gerektirmeyen uzun ama kolay yöntemlerle çözülebileceğini belirtti.

    Doğum Sonrası Omurga Kontrolü Yapılmalı

    FTR Uzmanı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz ise, toplantının devamında skolyoz nasıl teşhis edilir, tanı nasıl konulur, teşhis ve tedavide görülebilecek zorluklar nelerdir, tedavi süreci nasıl yürütülür konularında tecrübelerini katılımcılara aktardı. Skolyozun teşhis edilirken ilk bulguların gözle görülür olduğunu ama bazı vakalarda özellikle kilolu çocuklarda hiç de dikkat çekmeyen ancak mr görüntülemesiyle fark edilen bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekerek, doğum sonrası bebeklerin mutlaka omurgasının kontrol edilmesi gerektiğini, 4 yaşa kadar her 6 ayda bir gözlemlenmesi gerektiğini belirtti. Teşhis konulduktan sonra tedaviye geçilmesinin şart olduğunu söyleyen Yılmaz, “Karşılaştığımız hastalardan sadece yüzde birinde ameliyat ile tedaviye karar veriyoruz, çoğunlukla egzersiz ve korse kullanımı ile çözümler üretebiliyoruz. Genellikle çocuk hastalarımızın olduğunu vurguladık ama ya küçük yaşta fark edilemeyen durumlarla ya da sonradan farklı hastalıklar nedeniyle omurga eğikliğini gözlemlediğimiz yetişkinlerde mevcut. 50 yaş ve üzeri kişilerde genellikle aşırı ağrıyla başlayan şikayetler söz konusu. En etkili tedavi yöntemi fizik tedavi uzmanlarının kontrolü altında kişiye özel uygulanan egzersiz programlarıdır” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir