• SUYUN KARDEŞLİĞİNİ ANLATTI

    Küçükçekmece Belediyesi okul söyleşileri kapsamında “Eşsiz Anadolu Su Medeniyeti ve Su Kardeşliği” isimli söyleşi programı gerçekleştirdi. 

  • Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen programda Adell Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ali Topçu öğrencileri bilgilendirdi. Ayrıca, Adell Ab-ı Hayat Su Medeniyeti Müzesine ait  görsellerinden oluşan posterler de söyleşi sırasında sergilendi.

    “SU, KÜLTÜR VE MEDENİYETLERİN KAYNAĞIDIR’’

    Su’yun hayatımızdaki öneminden bahseden Topçu; ‘’Tüm canlılar sudan yaratılmıştır. Canlılara gönderilmiş en büyük nimetlerden biri olan su hayatın kaynağıdır. Varlığı ile dünyamızı yeşertmiş, yıkamış, temizlemiş, canlılığın sebebi olmuştur. Suyu çektiğimizde evrende canlılık adına bir şey kalmamaktır. Biyolojik olarak bu kadar önemli olan su aynı zamanda kültür ve medeniyetlerin kaynağı olmuştur. Köklü medeniyetler hep su kıyıları etrafında kurulmuştur. Hayatın akışını su belirlemiştir” dedi.

    “CANLI OLAN HER ŞEY SUDAN YARATILMIŞTIR’’

    Su’yun değerinden bahseden Topçu; “Dünyada her şeyin bir değeri vardır. Su içeceklerin efendisidir ve su ruhuyla değerlidir. Su pek çok istisnai, mucizevi özeliklere sahiptir. Bize hediye olarak gönderilmiş en büyük nimetlerdendir. Su’yu, özümüzü ve kendimizi tanırsak su kardeşlerimizi de daha iyi tanırız. Tüm insanlar, hayvanlar ve bitkiler sudan yaratılmıştır. Yaratılışımızın %100’ü sudur ve tüm canlıların özüdür. Canlı olan her şey sudan yaratılmıştır. Hepimiz su soyundanız ve su kardeşleriyiz’’dedi.

    “DÜNYANIN İLK ÇEVRECİ ATIK SU FABRİKASI OSMANLI ZAMANINDA YAPILMIŞTIR’’

    Osmanlı döneminde suya verilen değeri anlatan Topçu, “Geçmişte Anadolu da yağmur suları değerlendirilirdi. Anadolu’da yağmur suları asla israf edilmezdi. Evlerin yağmur suyu olukları metal borular olurdu ve yere yakın kısımları tekstilden olurdu. Dünyada suyun değerini en iyi Osmanlı ile Anadolu insanı anlamıştır. Anadolu’da dualarla bezenmiş şifa taşlarının içinde içilen suyun insanların ve hayvanların hastalıklarını iyileştirdiğine inanılırdı.  İslam inancında suya verilen önem Osmanlı döneminde mimarisi, bezemeleri, belgeleriyle yansımış ve bir “Su Kültürü’’nün oluşmasını sağlamıştır. Dünyada kurulan ilk atık su ayrıştırması fabrikası Osmanlı’da yapılmıştır ve evlerde, mutfak ile tuvalet atık suları ayrıştırılmıştır. Ayrıca, Osmanlı’da ve Anadolu da su’ya ve sudan yaratılmış tüm canlılara büyük önem verilirdi. Su içme kültürü de oldukça önemliydi ve su, hürmetle, aziz bilinerek içilirdi’’ dedi.

    Program sonunda Gülten Özaydın Çok Programlı Anadolu Lisesi okul müdürü Ertuğrul Özkaya, Topçu’ya teşekkür ederek çiçek takdim etti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir