• Tekstilde Baskı Çeşitleri

    Tekstil sektörünün en önemli unsurlarından biriside baskı çeşitleri olmaktadır. Günümüzde tekstilde baskı çeşitleri şunlardır.

  • Blok Baskı

    Blok baskı denilince, kauçuk, sünger, ahşap veya metallerden yapılan bir bloğun kalıbı olarak bilinir. Yani şekillendirici olarak karşımıza çıkar. Bu kalıbı elde etmek için bir lazer kesici kullanılıp veya elle şekil verilerek, daha sonra ise bu bloğa boya uygulanır. Boya uygulama işleminden sonra, elle basılarak yapılan bir tekstil baskı yönteminin adı olmaktadır.

    Ekran Baskısı

    Bu yöntem, üzerine çok sıkı olarak gerilmiş ince ağ kumaşlı olan bir eleğin olması gerektirir. Bir şablon veya desen şeklinde olmaktadır veya yazımı yapılacak her renk için bir ekranın kullanılması ile ekran kendisinde engellenmiştir. Boya bloke edilmemiş alanlar içerisinde aşağıda bulunan kumaşa eşit şekilde dağıtımı yapılmak için silecek yardımıyla örgü kumaşın içine itilmektedir. Düz serigrafi baskıya benzer şekilde yapılmaktadır. Fakat makineler her aşamada çalışmaya devam eder. Genel olarak desenler ekrana dijital olarak uygulanır. Dijital baskılar, küçük kumaş parçaları için tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Nedeni ise serigrafi alan ve özel bir ekipman gerektiren çok pahalı bir işlem olarak karşımıza çıkar.

    Engaved Roller Baskı

    Diğer bir adı da kazınmış silindir baskı olmaktadır. Büyük baskıların işlemlerinde kullanılan bir yöntemin adıdır. Metal olan silindirler bir desenle oyulma işlemi yapılır ve boya konulacak hazneler renkleri gerektiği gibi uygular. Serigrafi baskısında olduğu gibi, her renk için birer merdaneye ihtiyaç vardır. Bu yöntem kısa kumaşlar için oldukça pahalıdır. Fakat dakikalar içerisinde yüzlerce metre basılması nedeniyle büyük baskıların olması durumunda çok uygun olur.

    Transfer Baskı

    Transfer baskı işlemi ilk olarak kağıda yapılır ve daha sonrada kumaşa aktarılma işlemi olur. Bu işlemi ütü veya transfer boyalar ile yapabilirsiniz. Bu işlem sentetik kumaşlara daha iyi olmaktadır.

    Şablon Oluşturma

    Şablonlar asetattan veya karttan yapılır. Desen kesilir ve daha sonra kesik olan yerlere boya süngerle veya bir fırça yardımıyla sürülür. Her şablonu birkaç defa kullanabilirsiniz. Diğer baskı çeşitleri de şunlar olmaktadır.

    • Döner serigrafi tekstil baskısı
    • Doğrudan tekstil baskısı
    • Tahliye tekstil baskısı
    • Direnç tekstil baskı
    • Mürekkep püskürtmeli tekstil baskı
    • Isı transfer tekstil baskısı
    • Dijital tekstil baskısı

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir