Konuşmasında yeniden akılcı eğitime dönmenin bir gereklilik olduğuna dikkat çeken ünlü tarihçi ve yazar Sinan Meydan, “Dünya, bugün, laik eğitim sistemiyle yönetilen ülkelerin omuzlarında yükseliyor. Kendi kendimizi kandırıyoruz. Eğitim laik değilse Dünya’yı yönetemezsiniz. Kurtuluş, kuruluştadır.” dedi.
Söyleşi ve eğlencenin bir arada olduğu Barış ve Sevgi Buluşmaları’nın ikinci gününde, Yekta Kopan moderatörlüğünde yapılan Çardak Altı Sohbetleri’nin ilk konukları tarihçi, yazar Sinan Meydan, yazar Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu ve Prof. Dr. Oğuz Maral oldu. Söyleşide, dünden bugüne “Cumhuriyet Tarihi’nde Eğitim ve Köy Enstitüleri” konusu enine boyuna tartışıldı. Günün konserlerle sonlandığı festivalde, saatler 21.15’i gösterdiğinde ise pop müziğin sevilen ismi İlyas Yalçıntaş sahne aldı ve müzikseverlere muhteşem bir gece yaşattı.
Sinan Meydan: “Asıl Kriz Eğitimde”
“Cumhuriyet Tarihi’nde Eğitim konusunun masaya yatırıldığı Çardak Altı Sohbetleri’nde, eğitimi, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmede hayati bir konu olarak nitelendiren Sinan Meydan, “Son günlerde ekonomideki kriz çok göz önünde ama asıl büyük kriz, bence eğitimde” dedi.
Kendimizi Kandırmayalım
Cumhuriyetin eğitim modelinin özünde, akılcı ve bilimsel eğitim olduğuna dikkat çeken Meydan, “Dünya bugün laik eğitim sistemiyle yönetilen ülkelerin omuzlarında yükseliyor. Kendi kendimizi kandırıyoruz. Eğitim laik değilse Dünya’da oyun kurucu olamazsınız, Dünya’yı yönetemezsiniz, süper güç olamazsınız. Hayal görürsünüz. Kurtuluş, kuruluştadır. Eğitim anlamında kurtuluş, akılcı ve bilimsel eğitime dönüşle sağlanabilir. Başka bir reçete yoktur. Yeniden akılcı eğitime dönmek zorundayız.” eleştirisinde bulundu
Kabadayıoğlu: “Merkeze Öğretmenin Konulması Gerekli”
Konuşmasında, Köy Enstitüleri dönemini olağanüstü olarak nitelendiren ve İsmail Hakkı Tonguç, Hasan Ali Yücel gibi eğitim liderlerini özlediğini söyleyen yazar Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu, “Akıllı tahtalarımız, akıllı telefonlarımız var ama PİSA sonuçları gösterdi ki aklımızı kullanamıyoruz, akıl yürütemiyoruz, okuduğumuzu anlayamıyoruz, anlıyorsak da anlatamıyoruz. Ben bunun gerçek sebebinin merkeze öğretmeni koymamak olduğunu düşünüyorum. Yeni Milli Eğitim Bakanı’mız Ziya Selçuk’tan beklentimiz; eğitim fakültelerinin müfredatlarının yenilenmesi, öğretmen eğitiminin yüksek lisansla zorunlu kılınması ve akıllı tahtanın, akıllı binaların değil artık öğretmenin merkeze konulmasıdır.” şeklinde konuştu.
Çardak Altı Sohbetleri’nin ilk gün konuklarından Akademisyen Prof. Dr. Oğuz Makal ise konuşmasında, Köy Enstitüleri Proje’sinin başka ülkelerden alındığına dair iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet’in Kemalist eğitim projesi olduğunu söyledi.
Ekrem İmamoğlu: “Köy Enstitüleri Başımızın Tacı”
Söyleşinin ardından, konuklara plaket takdimini Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir ile birlikte yapan Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Köy Enstitüleri bizim başımızın tacı… Eğitim düzelmezse bu ülke düzelmez.” dedi ve tüm İstanbullular’ı Çardak Altı’nda yapılacak eğitim söyleşilerine davet etti.