• YEREL ZİRVE BAŞLADI

    Türkiye’de bugüne kadar yapılan en geniş katılımlı ve en kapsamlı kongre olan Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi Büyükçekmece Tüyap Palas’ta başladı.

  • Büyükçekmece Belediyesi ile Marmara Belediyeler Birliği’nin işbirliğiyle “Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar” teması ile gerçekleştirilen kongre iki gün sürecek.

    Çok sayıda bilim insanı ve yerel yönetici katıldı

    Kongrenin açılış programına Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün,  Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak, Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmur Güler, Yunanistan’dan Uluslararası Biyopolitik Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Agni Vlavianos Arvanitis, Floransa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Massimo Balducci, Napoli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Luca Muscara ve Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Arslan, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı H. Remzi Gökbulak, belediye meclis üyeleri katıldı.

    İki gün sürecek kongreyi yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve yerel yönetici izleyecek.

    “Bilimsel bir çalışma ortaya koyacağız”

    Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nin açılış töreninde konuşan Kongre Başkanı ve Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 42 yılını yerel yönetime vermiş bir belediye başkanı olarak yerel demokrasi ile uğraşmayı meslek edindiğini bunun için de böyle bir kongreyi planladıklarını belirterek; “Amacımız Türk yerel demokrasisinin, dünü, bugünü ve geleceğini birbirinden değerli bilim insanı ve konusunda uzman kişiler ve belediye başkanlarıyla tartışmak, Türk ve Avrupa yerel yönetimlerinin sorunlarını ve farklılıklarını bilimsel bir çalışmayla ortaya koymaktır” dedi.

    “Kongreden önemli yararlar bekliyoruz”

    Kongre Onur Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ruşen Keleş, Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nde, hem teknik, hem de siyasal nitelikteki birçok konunun bir bütünsellik içinde ele alınarak tartışılacağının altını çizerek; “Kongre, göç, planlama, sosyal belediyecilik, teknoloji kullanımı, çevre sorunları gibi konuların yanı sıra, yerel kamu hizmetleri, engellilerin hakları, kent kimliği ve kültür, yerel yönetimlerin sanat ve kültür konularına bakışı, kentsel dönüşüm ve doğal afet gibi konuları da kapsayan çok geniş bir yelpaze içinde gerçekleşecektir.  Bütün konularda uygulayıcıların ve araştırmacıların katkılarının yanı sıra, belediyelerimizin bir yerel yönetim diplomasisi çerçevesinde yabancı ülkelerdeki benzerleriyle kurdukları ilişki ağları bağlamında edindikleri deneyimler bu kongre çalışmalarından önemli yarar beklemekte haklı olduğumuzu düşünüyorum” ifadesini kullandı.

    Küresel ısınma ve çevre uyarısı

    Uluslararası Biyopolitik Vakfı Kurucusu ve Başkanı Prof. Dr. Agni Vlavianos Arvanitis, küresel ısınma ve çevre sorunlarının dünyanın en öncelikli sorunları olduğuna dikkat çekerek, tüm canlı türünü tehdit eden bu tehlikeler karşısında dünya liderleri ve yerel yöneticilerin harekete geçmesi gerektiği uyarısında bulundu.

    133 bildiri kabul edildi

    Kongre Bilim ve Hakem Kurul Koordinatörü Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmur Güler, kongre hazırlıkların 5 ay süren çok titiz bir çalışmayla gerçekleştiğini ifade ederek, kongreye toplam 210 bildiri gönderildiğini ve bu bildirilerden 133 tanesinin kabul gördüğünü açıkladı.

    Belediyelerin geleceği tartışıldı

    Yapılan açılış konuşmalarının ardından “Belediyelerin Geleceği ve Yeni Yaklaşımlar” konulu bir panel gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ruşen Keleş’in yaptığı panelin konuşmacıları Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Prof. Dr. Massimo Balducci, Prof. Dr. Korel Göymen, Prof. Dr. Kemal Görmez ve Doç. Dr. Yusuf Erbay’dı.

    Sonuç bildirgesi açıklanacak

    Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nin ilk günü öğleden sonraki programında ise aynı anda farklı konu başlıklarını içeren 7 oturum gerçekleştirildi.

    15 Mayıs Pazartesi günü gün boyu sürecek oturumların ardından kongrenin kapanış bölümünde iki gün süren çalışmalar ışında elde edilen veriler kapsamında, Büyükçekmece 1. Uluslararası Yerel Yönetimler Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklanacak.

    hasan-akgu%cc%88n

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir