Silivri Belediyesi bünyesinde kurulan Silivri İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SİYTAŞ) marifetiyle hayata geçirilmesi hedeflenen yeni konut projesiyle ilgili çalışmalar devam ederken, dönüşüm sürecinin ilk aşamasında risk altında olan yapıların yıkım işlemi tamamlandı.
BAŞKAN YILMAZ: “STRATEJİ BELGEMİZİ HAZIRLADIK”
Yıkım işlemini yerinde inceleyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, kentsel dönüşümde kararlılık mesajı vererek, “Herkesin konuştuğu büyük İstanbul depremi kapıda. Silivri ilçemiz olası depremden etkilenecek ilçelerin başında geliyor. İşte burada bizim görevimiz başlıyor. Biz göreve gelirken ‘Önce İnsan’ dedik. Rant hesabının yapılmadığı, ‘dairem kaç para eder’ hesabının yapılmadığı, belediyenin de kar amacı gütmediği bir kentsel dönüşüm hamlesine nasıl omuz veririz diye düşünmeye başladık. Burada bir parantez açarak, önceki yönetimlerin kentsel dönüşümle, depremle ilgili hiçbir çalışma yapmadığını üzülerek Silivrili hemşehrilerimle paylaşmak istiyorum. Biz ilk iş olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümdeki yol haritasını içeren Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin hazırlanması için kolları sıvadık. İhalesini yaptık ve şuan bitme aşamasında.” dedi.
“SİYTAŞ, DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ BİR AKTÖR OLACAK”
Kentsel dönüşümün etkin ve hızlı bir şekilde sürdürülmesi amacıyla belediye bünyesinde şirket kurduklarının bilgisini veren Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: “Silivri Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ni hazırladıktan sonra bir de Silivri İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (SİYTAŞ) adında şirket kurduk. Bu şirketin misyonu vizyonu; Silivri’deki kentsel dönüşüm ve binaların yenilenmesi noktasında bir aktör olabilmesi. Buradaki konut sahiplerinin büyük çoğunluğu ile prensipte bir anlaşma yaptık. Silivri Belediyesi kendi şirketi olan SİYTAŞ aracığı ile KİPTAŞ gibi TOKİ gibi kentsel dönüşüm yapacak. Silivri Belediyesi olarak ilk hamleyi Varnalı’dan başlatıyoruz.”
“BEDDUALARLA DEĞİL HAYIR DUALARIYLA ANILMAK İSTİYORUZ”
6306 sayılı yasa kapsamında hareket ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Silivri’de olası bir depremden sonra beddualarla değil, hayır dualarıyla yâd edilen bir belediye başkanı olmak istediğimi söylemiştim. Şartlar ne olursa olsun, Hz. İbrahim’i yakacak ateşe su taşıyan karınca misali kentsel dönüşüm konusunda bir daireyi, bir binayı dahi yenileme noktasında çalışacağımızı beyan etmiştim. 35-40 yıllık bir yapı stoğu olan, bütün Silivri’nin bildiği Varnalı Konutlarının ne halde olduğunu anlatmaya gerek yok. 6306 sayılı yasaya göre buradaki yıkım işlemlerini başlattık.” diye konuştu.
“OY ODAKLI VEYA SEÇİMİ DÜŞÜNEREK HAREKET ETMİYORUM”
Yasal süreçlerin uygulanması gerektiğine dikkat çekerek, “Zor bir iş olduğunu biliyorum.” diyen Başkan Yılmaz, insan hayatının her şeyden önce geldiğini söyleyerek, “Vatandaşla karşı karşıya gelmek benim gözümü korkutmuyor. Ben oy odaklı veya bir sonraki seçimi düşünerek değil, Silivri’deki güzel insanları düşünerek belediye başkanlığı yapıyorum.” ifadelerini kullandı.
DİNÇ: “KORKU İÇERİSİNDE YAŞIYORDUK”
Varnalı Konutları sakinlerinden Levent Dinç, yaşadıkları sitenin kentsel dönüşüme girmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Binamız çok eskiydi. Silivri’de meydana gelen 5,8 şiddetindeki depremde çok korktuk. ‘Biz bu binadan çıkamayız, işimiz bitti’ diye düşündüm ve dua etmeye başladım. Korku içinde yaşıyorduk. Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz’dan Allah razı olsun. Biz bu binalar için 7-8 yıldır mücadele veriyorduk. Daha önceki dönemde defalarca belediyeye gitmemize rağmen, teklifler sunmamıza rağmen, bize hiçbir şekilde yardımcı olan olmadı. Site sakinlerimiz ile birlikte Volkan başkanımızdan randevu aldık, derdimizi açtık. Başkanımız sağ olsun çok yardımcı oldu. Şuan binalarımız yıkılıyor ve yeniden yapılacak. Çok teşekkür ediyoruz.” dedi. Bir başka daire sahibi Mehmet Özbay, “İnşallah tamamlanıp bitirildiğinde bizler çok mutlu olacağız.” diye konuşurken, belediyenin öncülük yapmasının önemli olduğunu söyleyen Talat Duman ise “Belediyemizden Allah razı olsun öncülük yapıyor. Sağlam bina olacak, can güvenliğimiz olacak. İnşallah o günleri görürüz.” ifadelerini kullandı.
RİSKLİ YAPI TESPİT RAPORU HAZIRLIKLARI DEVAM EDİYOR
Silivri depremi sonrasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilen 62 yapıyla ilgili yasal süreçleri uygulayan Silivri Belediyesi tebligat, riski yapı dosyası hazırlıkları kapsamında karot alımı ve yıkım faaliyeti gibi çalışmaları sürdürüyor. 29 yapının Riskli Yapı Dosyası onaylanırken, 8 yapının ise yıkım işlemi sağlandı.
Diğer yandan konut ve işyeri sahipleri tarafından Silivri Belediyesine yapılan müracaatlar ile 280 yapı işleme alınırken, sonuçlanan 234 yapının yıkım süreçleri tamamlandı.