Kurucuları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da bulunduğu REC Türkiye ve İSBAK tarafından “Sürdürülebilir Akıllı Şehirler Çalıştayı”na 60’a yakın farklı daire başkanlığı ve belediye iştiraklerinden yaklaşık 200 uzmanının katıldı.
İstanbul Akıllı Şehir Projesi kapsamında düzenlenen “Sürdürülebilir Şehirler” konulu çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, nüfus artışı, şehirleşme ve şehirlere göçün hızlanarak artmasından kaynaklanan sorunların “obez-şehir” oluşmasına, şehirlerdeki alt yapıların giderek yetersiz kalmasına neden olduğunu söyledi.
Teknolojik gelişmelerin ihtiyaçları da değiştirdiğini ve geçmişte hayal bile edilemeyecek teknolojilerin ihtiyaç haline geldiğini ifade eden Hayri Baraçlı, “Artık ülkeler arası rekabet yerine şehirlerarası rekabet ön plana çıkıyor. Bu da sürdürülebilir akıllı şehir kavramıyla yeni bir karşılaştırma ölçütü oluşturdu. Akıllı şehirler, yalnızca teknoloji anlamına gelmiyor. Akıllı şehirlerin odağında insan var. Akıllı şehirler; insanların kaynaklarını, parasını, zamanını doğru kullanabilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Bu nedenle yarını düşünerek hareket edilmesinin çok daha zorunlu hale geldiğini vurgulayan Baraçlı, “Bu da bütünleşik yaklaşım olmadan mümkün değil. Akıllı şehirler; kent yönetimi, ekonomi, ulaşım, enerji, altyapı, çevre, atık, su, güvenlik, sağlık, erişilebilirlik, bilgi erişimi gibi birçok farklı konu üzerinde yapılacak çalışmaları bünyesinde barındırmaktadır” şeklinde konuştu.
REC Türkiye Direktörü Rifat Ünal Sayman da iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya üzerindeki gözlenebilir etkilerine dikkat çekerek, Türkiye’nin düşük karbonlu kalkınma yolunda atması gereken adımlara değindi.
REC Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Laszlo Pinter ise, Sürdürülebilirlik Kavramı ve Göstergeleri konulu bir sunum gerçekleştirdi. Bir şehrin sürdürülebilirliğini ölçmeyi sağlayan göstergelerin her şehir özelinde ayrı olduğunu belirten Prof. Pinter, “Bir şehir için belirlenen göstergeleri bir başka şehir için kopyala yapıştır yapmak doğru bir çözüm değildir” dedi.
Etkinliğin birinci ve ikinci günü, REC Türkiye, İSBAK, ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, ÇEDBİK, TESEV ve WRI Türkiye’den konuşmacıların iklim değişikliği ve düşük karbon ekonomisi, atık ve atıksu yönetimi, enerji verimliliği, yeşil binalar, gıda güvenliği, yönetişim ve yerel çevresel planlama konularında bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Son olarak, Türkiye ve dünyadan iyi uygulama örnekleri ve alınan dersler konularındaki sunumlarıyla devam etti.
İBB Şirketlerinden İSBAK Akıllı Şehir Strateji Geliştirme Müdürü Fatih Kafalı da “Akıllı şehir ya da sürdürülebilir şehir, ismine ne dediğimizin bir önemi yok; önemli olan içeriğinde ne yapıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.