Bu yıl Türkiye’de ilki gerçekleştirilen ve geleneksel spor dallarının tanıtılması, profesyonelleşmesi ve olimpiyatlara hazırlanması amacıyla düzenlenen festivalde, ata sporlarını yeniden er meydanına taşıyan birbirinden başarılı ve yetenekli sporcular tarihi adeta yeniden canlandırdı.
Festivalin açılışına, Dünya Etno Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İl Başkanı Selim Temurci, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, milletvekilleri, belediye başkanları ve on binlerce vatandaş katıldı.
“KENDİ RENKLERİMİZLE BOYANIRSAK, GELECEĞE DAMGA VURMA İDDİASINI TAŞIYABİLİRİZ”
Açılışta konuşan Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, festivalin unutulmuş ve unutturulmuş kültürümüzün yeniden canlanması için organize edildiğinin altını çizerek, “İstanbul’da bu güzel mevkide dünyada ilk defa, geleneksel sporlarımızın böylesine şık ve profesyonel şekilde, kültürümüzün tarihimizin halkımızla buluşturulduğu bu güzel organizasyona katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim. Elbette bölgemizde geçtiğimiz 15 yıllık süreçte çok daha güçlü çok daha iddialı, çok daha duruş sahibi bir pozisyon almış durumdayız. Bunun devam edebilmesi için bizim aynı zamanda kendi kültürel değerlerimizle de kuşanmaya ihtiyacımız var. Maalesef egemen güçlerin baskısıyla biz kendi kültürümüzden uzaklaştırılmak istendik. Bunun bir nebze de olsa başarıya ulaştığını kimse inkar edemez. Şu anda bizler yakın zamanda 15 Temmuz hadisesinin de ortaya koyduğu gibi geleceğe millet olarak çok daha iddialı bir yürüyüş sergileyeceksek, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizle, kültürümüzle, edebiyatımızla, dilimizle, müziğimizle, sanatımızla, estetik anlayışımızla, sporlarımızla yeniden kuşanmak zorundayız. Ancak bu şekilde bizler kendi genlerimizde olan kendi inanç sistemimizle yoğrulmuş bu renklerle boyandığımız zaman işte o zaman tarihe damgasını vurmuş Türk milleti olarak geleceğe de damga vurma iddiasını taşıyabiliriz. Bizler, Etnospor Konfederasyonu olarak sadece Türk milletinin değil, bütün milletlerin kendi geleneksel sporlarıyla yeniden ayağa kalkmasını arzu ediyoruz. Bugün dünyadaki kültürel adaletsizliğin ortadan kalkmasının yolu her milletin, kültürün kendi değerleriyle bağımsız bir şekilde buluşabilmesiyle mümkün olacaktır. Etnospor kelimesine takılanlar oluyor. Yıllarca geleneksel sporlar dendiği zaman hak ettiği ilgiyi görmediğini biliyoruz. Etnospor deyince, ilgi çekiyor. Türk milleti olarak kendi renklerimizle boyanalım diye dua ediyorum. Bu meydanın hazırlanmasında kalabalık bir ekibin emeği var, emeği geçen herkese ve Küçükçekmece Belediyesi’ne ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“21.YY’IN SAVAŞLARI DEMEK Kİ BÖYLE OLACAK”
15 Temmuz darbe girişimine dikkat çeken Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “15 Temmuz öncesi ve sonrasında Türkiye üzerinde belli odakların savaş açtığını görüyoruz. 21. yüzyılın savaşları demek ki böyle olacak. Bizlerin güçlü olmamızın yolu aynı zamanda birlik olmamızdan geçiyor. Bu etkinliğin kardeşlik hukukumuzun gelişmesine katkı sağlamasını diliyorum. Bizim yeterince düşmanız mevcut. O zaman gelin aramızdaki ufak tefek arızaları geride bırakalım. Ortak değerlerimiz etrafında birleşelim. Bu etkinlik bizim için bir başlangıç olsun, gelecek için bizlere örnek teşkil etsin. Bugün de 11 şehidimiz var.15 Temmuz’dan bu yana her gün saldırılarla karşılaşıyoruz. Biz daha güçlü olacağız, iri olacağız, diri olacağız. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi hep birlikte Türkiye olacağız.”
“BELEDİYELERİMİZ GELENEKSEL SPORLARLA İLGİLİ KULÜPLER KURMALI”
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise Türk medeniyetinin kadim bir kültürün mirasçısı olduğunu söyleyerek, ‘Bizler, iddia sahibiyiz. Bu iddiamızı gür sesle dile getirmeye başladık. Medeniyet iddiasında bulunmak tek başına bir şey ifade etmez. Biz eğer dünyaya yeni bir medeniyet sunacaksak bütün unsurlarıyla canlı ve albenili olmalı. Kendi kadim sporlarımızı, müziğimizi dünyaya sunmak için önce kendimiz tanıyacağız. Sonra üst bir kültür olarak dünyaya sunacağız. Bu noktada, büyükşehirlerimiz ve diğer belediyelerimiz hiç olmazsa bir tane geleneksel sporla ilgili kulüp kurmalı. Gerekirse bu durum yasayla desteklenmeli ” dedi.
“BİZİM MEDENİYETİMİZİN DÜNYAYA ÖĞRETECEĞİ ÇOK ŞEY VAR”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türk milletinin dünyadaki en zengin geçmişe sahip bir millet olduğunu söyleyerek, “Milletleri millet yapan, kendi inançlarından, örf ve adetlerinden geleneklerinden kaynaklanan ve onlara kimlik veren değerler vardır. Biz kadim bir medeniyet mensubuyuz. Bu topraklarda bin yılı aşkın bir süre içerisinde ve Orta Asya’da çok daha derin izleri olan büyük bir geçmişin mensubuyuz. Kimliğimizi yeniden belirleyen bir etkinlikteyiz. Global köy dediğimiz dünyada çok büyük bir erozyon var ki kimlikler değişiyor ve çok daha rahat yönetilebilen bir yapı oluşuyor ve farklı etkileşilen bir gelecek hazırlanıyor. Gururla ifade edilebilir ki, dünyada en zengin geçmişe sahip bir milletiz. Etnospor Festivali, Türkiye’nin bir kıta özelliği gösteren değerleriyle tekrar insanlığı buluşturma imkanı bulacaktır. Bizim kadim bir medeniyet olarak dünyaya öğreteceğimiz çok şey var. Fatih Camii yapıldığında henüz Amerika kıtası keşfedilmemişti. Jean- Jacques Rousseau’nın babası Galata’da yaşamıştır. Sarayda saat tamircisidir. Jean- Jacques Rousseau, benim fikirlerimin oluşmasında babamın İstanbul’da yaşaması var der. 15 Temmuz Türkiye için bir milat oldu. 79 milyon elele vererek, geleceğe şekillendirmede dünyada ezber bozan bir çalışma sürecine girmek zorundayız. Cumhurbaşkanımızın kararlılığıyla bu ulus bunu başaracaktır” dedi.
“ÇOCUKLARIMIZ ARTIK GAZA NİYETİNE YA HAK DİYEREK, OK FIRLATARAK YETİŞECEK”
Organizasyona ev sahipliği yapan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Küçükçekmece’de böyle bir festivali organize ettikleri için Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ve çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek, “Bu bir diriliş, uyanış, silkiniş, kültürümüzle barışma ve buluşma festivalidir. Sumo güreşini duyduk, kriketi duyduk, beyzbolu duyduk. Mas güreşini, mangalayı yeni yeni duyuyoruz. Bize kendi kültürel değerlerimizle barışma şansı verilmedi ve kültürel değerlerimize karşı bir kompleks oluşturulmaya çalışıldı. Bizim çocuklarımız, ellerindeki tahta kılıçlarla, gölgelerin gücü adına he-man diyerek yetiştirilmeye çalışıldı. İnşallah çocuklarımız artık gaza niyetine ya hak diyerek ok fırlatarak yetişecek. Bizler, kültürel değerlerimizle barışmak adına bugün bir fidan dikiyoruz. Bu fidanın çok kısa sürede ulu bir çınar olmasını diliyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederim” diye konuştu.
BİLAL ERDOĞAN, DERVİŞLERİN DUASININ ARDINDAN AÇILIŞ KURDELASINI KESTİ
Festivalde konuşmaların ardından, okçuluk, kılıç kalkan ekibi, atlı akrobasi ekiplerinin kortej geçişi ilgiyle izlendi. Ardından protokol üyeleri; atlı oyunlar, güreş, okçuluk, oba meydanı alanını gezdi. Dervişlerin duasının ardından Erdoğan, Etnospor Kültür Festivali’nin açılış kurdelesini kesti. Alana kurulan obada, Cuma selası ve duaların ardından Cuma namazı kılındı.
3 gün boyunca devam edecek festivalde, atlı cirit oyunları, mas güreşi, aba güreşleri, geçmişten günümüze geleneksel çocuk oyunları, Orta Asya ve Anadolu mutfağının eşsiz lezzetleri, uzmanlar eşliğinde Osmanlı okçuluğu atış talimleri, geleneksel kıl çadırlarda oba yaşamı ve kültür tarihimiz, tarihi el sanatları çarşısı, kılıç kalkan gösterileri, atlı akrobasilerle Orta Asya ve Türk tarihi adeta canlanacak