Açılış töreni, kamu kurumlarından üst düzey yetkilileri, uluslararası kuruluşları, belediyeleri, sivil toplumu, sivil toplum kuruluşlarını (STK’lar) ve özel sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Törenin açılış konuşmalarını GIZ Türkiye Ülke Direktörü Anja Maria Dahl, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Ulaş Altun, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilčinskas yaptı.
AB ve Türkiye Arasındaki Dayanışma Vurgusu
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Vilčinskas, konuşmasında Türkiye ile AB’nin deprem sonrası dayanışma içinde olduğunu belirterek beşeri sermayeye yatırım yapmanın önemini vurguladı. Ayrıca, belediyelerin sahada sağladığı desteğin projelerin başarısı için kritik olduğunu söylerken, “Bu çalışmalar belediyelerin olmadığı senaryolarda olamazdı.” dedi.
Almanya’dan Yeniden İyileştirme Çabalarına Destek
Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Sorg, Almanya’nın deprem bölgesinin yeniden inşasına verdiği desteği dile getirirken yakın zamanda bölgeye yeni bir yardım paketinin gönderileceğini belirtti. Sorg, projelerin belediyelerle iş birliği içinde yürütülmesinin önemine değinerek belediyelerin sahadaki gerçekliği daha iyi bildiklerine dikkat çekti.
TBB’nin Projeye Yönelik Hedefleri
TBB Genel Sekreter Yardımcısı Altun, 2011 yılından bu yana Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadığı deprem bölgesinde kalıcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremleri hatırlatarak, afetin yol açtığı yıkımın etkilerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını aynı zamanda yerel hizmet sunumunu iyileştirmeyi, belediyeler arası dayanışmayı güçlendirmeyi ve bölgedeki kalkınmayı desteklemeyi amaçladıklarını kaydetti.
Dayanışma ve ortak akılla hareket ederek bölgenin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğinin altını çizen Altun, RE-SEED projesiyle birlikte; bölgedeki istihdam olanaklarının artırılması, mesleki eğitim ve girişimcilik destekleriyle ekonomik hareketliliğin sağlanması ve belediyelerin yerel kalkınmaya daha güçlü katkı sunmasına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bölgedeki ekonomik kalkınmayı desteklemek ve istihdam olanaklarını genişletmek amacıyla hayata geçirilen KOBİ’lere ve bölge halkına çeşitli destekler sunarak ekonomik hareketliliği artırmayı hedefleyen projede, aynı zamanda belediyelerin kalkınma sürecine daha etkin şekilde dahil olmasını sağlamak üzere bir hibe programı yer almaktadır. Program kapsamında, belediyeler aracılığıyla istihdamı teşvik eden projeler desteklenecek, özel sektör ve kamu iş birliği güçlendirilerek bölgede sürdürülebilir bir kalkınma modeli oluşturulacaktır.
TBB’nin sosyal dokunun güçlenmesi ve toplumsal uyumun desteklenmesi amacıyla yerel halk ile sığınmacılar arasındaki dayanışmayı artıran projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceklerini belirten Altun, “Burada atacağımız adım sadece afetin yaralarını sarmakla kalmayıp, bölgenin uzun vadeli refahına katkı sağlayacak kapsamlı bir dönüşüm sürecinin önemli bir parçası olacaktır.” dedi.
Güçlü iş birliği mesajı
TBB ile iş birliğinin süreceğinin altını çizen Anja Maria Dahl ise sürdürülebilir kalkınma için çaba gösterildiğini belirtti. Projeyi ‘umudun canlanması’ olarak tanımlayan Dahl, tüm paydaşları bir araya getiren projenin özünde güçlendirme olduğunu söyledi.
