22 Kasım 2024
  • DEVA PARTİSİ’NDEN 19 MAYIS’TA, 19 YENİLİKÇİ VAAT

    Deva Partisi’nin dijital dönüşüm ve teknoloji alanındaki politika önerileri açıklandı. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ve genç girişimcilerin geniş katılımı ile gerçekleştirilen bir canlı video toplantısındaki önerilerden de yararlanarak belirlenen 19 vaat, genel ilkeler, dijital kamu, girişimcilik ve dijital eğitim başlıklarını içeriyor.

    DEVA PARTİSİ’NDEN 19 MAYIS’TA, 19 YENİLİKÇİ VAAT

    Ankara, 19 Mayıs 2020. Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde girişimcilerle bir araya geldi. Korona virüs salgını nedeni ile internet üzerinden canlı video olarak gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin ihtiyacı 19 dijital atılım adımı konuşuldu. Genel ilkelerin yanı sıra dijital kamu, girişimcilik ve dijital eğitim başlıklarını içeren bu öneriler ilk olarak kısa videolar halinde sosyal medya üzerinden kamuoyunun dikkatine sunuldu.

    “19 Mayıs ülkemizin yarına yürüyüşüne ilham vermeli”

    Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, bu alandaki politika önerilerini 19 Mayıs’tan ilham alarak hazırladıklarını belirterek şunları söyledi:

    “19 Mayıs yalnızca nostaljik bir anma olmamalı. Cumhuriyet için yapılmış en büyük atılım Atatürk’ün Samsun’a attığı o ilk adımdır. Bu adım ülkemizin yarına yürüyüşüne bugün de ilham vermeli. Biz de 19 Mayıs ruhunu bugünün ihtiyaçları ile birleştirip dijital dönüşüm atılımlarını gerçekleştireceğiz. Onlarca kişinin katkısıyla, yoğun bir çalışmayla belirlediğimiz 19 politika önerisi yarın için vizyonumuzu ortaya koyuyor.”

    Dört Başlıkta Dijital Atılım Vaatleri

    Deva Partisi’nin dijital dönüşüm ve teknoloji alanındaki politika önerileri 4 ana başlıkta toplanıyor

    A- Genel İlkeler

    1. Teknolojide Özgürlük Atılımı
      • Teknoloji düzenlemelerinde temel hak ve özgürlükleri, etik değerleri ve tüm paydaşların yararını esas alacağız. Geniş toplumsal istişareden, dünyayla koordinasyondan ve yerli girişimcimizin önünü açmaktan şaşmayacağız.
    2. Rant Yerine Girişimcilik Atılımı
      • Kolaycı rantın kapısını kapatacak, alın teri ve akıl teri ile kazancın önünü açacağız. Paranın ölü yatırımlara değil, start-up’lara akmasını sağlayan bir ekonomi kuracağız.
    3. Yeni Teknoloji Geliştirme Atılımı
      • Teknolojiyi sadece kullanan değil, geliştirip dünya çapında iş yapan bir ülke olacağız. Yapay zekâ, büyük veri, nesnelerin interneti ve blok zincir gibi alanlarda sadece dünyanın ayak izlerini takip etmeyeceğiz, sıçrama modeliyle teknolojideki en gelişmiş seviyeyi hedefleyeceğiz.
    4. Evrensel Kalitede Üniversiteler Atılımı
      • Dünyada ilk 100’e girebilecek üniversitelerimizin önünü açmak için gerekli kadro, öğrenci ve alt yapı düzenlemelerini yapacağız. En yeni teknolojilerde hızlıca yol almak için eğitimin her kademesinde yeni bölümler kuracağız.
    5. Teknolojide Dünya ile Entegrasyon Atılımı
      • Silikon Vadisine Teknoloji Büyükelçisi atayacağız Yenilikçi firmalarla yakın bağlar kuracak ve ülkemize yatırım yapmalarını sağlayacağız. G20, Birleşmiş Milletler, OECD gibi küresel platformlarda dijital politikaların belirlenmesine katkı veren ülke olacağız. Avrupa Birliği müzakerelerinde ‘Tek Dijital Pazar’ konusunu önceliklendirecek ve katma değerli ihracatın önünü açacağız.

    B- Dijital Kamu Yönetimi

    1. Kamuda Şeffaflık Atılımı
      • Dijital anket ve geri bildirim platformu kurarak vatandaşlarımızın görüş ve önerilerini alacak, gerçek anlamda katılımcı demokrasiyi oluşturacağız. Kamu alımlarında, ihale şartnamelerine ve önemli sözleşmelere internet üzerinden erişimi sağlayacak, ihaleleri online yayınlayacağız. Kamuda şeffaflık ve hesap verebilirliği tesis edeceğiz.
    2. Lüzumsuz Bürokrasi ile Dijital Mücadele Atılımı
      • Her vatandaşımızın elektronik imzaya kolayca erişmesini ve sistemi rahatça kullanmasını sağlayacağız. Böylece kamu işlemlerini ıslak imzasız, mühürsüz ve kâğıtsız hale getireceğiz. Tapu, noter, ipotek ve ekspertiz verilerini blok zincire taşıyacağız. Kredi işlem süreleri kısalacak, anlaşmazlıklar ve davalar azalacak.
    3. Tele-Sağlık Atılımı
      • Teknolojiyi kullanarak uzaktan sağlanan tıbbi hizmetlerin kapsamını genişletecek, sağlığı vatandaşın ayağına götüreceğiz. Aile hekimlerinin bu sistemi aktif olarak kullanmasıyla hizmet kalitesi artacak ve hazine tasarruf edecek.
    4. Finansal Teknoloji Atılımı
      • Dijital-TL mevzuatını çıkaracak ve yerli girişimlerimizin oluşturduğu çözümlerle kullanıma sokacağız. Dijital-TL’yi ilk olarak kamu ödeme ve alacaklarında kullanacağız. Aşırı regülasyondan boğulan finansal teknoloji şirketlerinin kısıtlarını kaldıracak, mevcut şirketler ve yeni girişimler arasında fırsat eşitliğini sağlayacağız. Alternatif ödeme sistemlerinin, kitle fonlamasının ve dijital kredi kanallarının önünü açacağız.
    5. Yapay Zekâ Atılımı
      • Kamunun ve şirketlerimizin yapay zekâ uygulamalarını teşvik edeceğiz. Mevcut sektörlerimizdeki dijital dönüşüme sürücüsüz araç, akıllı ev ve giyilebilir teknoloji ile destek vereceğiz. Ulusal yapay zekâ etik çerçevesini belirleyecek ve dünyadaki standart belirleme çalışmalara katkı sağlayacağız. Türkçemizin dijital işlenmesi için gerekli kaynağı ayıracağız.

    C- Girişimcilik

    1.  Girişimcilik Atılımı
      •  “Start-up kanunu” çıkaracağız. Böylece hızlı büyüyen şirketlerin hukuki statüsünü, mali yükümlülüklerini ve teşviklerini gerçekçi bir çerçeveye oturtacağız. Erken aşama girişimcilerimize kamu alımlarında öncelik vereceğiz. Özel sektörün yeni girişimlerden ürün veya hizmet almasını cazip hale getireceğiz. Elini taşın altına koyan özel sektör oyuncuları ile kamunun eş-finansman yapmasını teşvik edeceğiz.
    2. Girişimciye Tek Duraktan Etkin Destek Atılımı
      • Girişimcilerimizin izin, ruhsat, teşvik ve eğitim programları gibi tüm ihtiyaçlarını karşılayan tek bir merkezi birim kuracağız. Girişimcilik alanında kamudaki yetki karmaşasını kaldıracak ve yalın bir yapıya geçeceğiz. Teknopark ve ARGE merkezi teşviklerini mekanla sınırlamayacak, tüm Türkiye’yi teknopark yapacağız.
    3. Bulut Mutfakla Kadın Girişimciye Destek Atılımı
      • Yerel yönetimlerle birlikte online sipariş ve mobil dağıtıma entegre edilmiş büyük ‘bulut mutfaklar’ kuracağız. Kadın girişimcileri başta girişimcilerimiz, yüksek sabit yatırıma veya yüklü kiralara katlanmadan kendi işletmelerini açabilecekler.
    4. Açık İnovasyon Atılımı
      • Kamuda açık inovasyonu benimseyeceğiz. Girişimciler e-devlet koduna bağlanıp uygulama geliştirebilecekler, vatandaşa hizmet verebilecekler. Kamunun elindeki sağlık, trafik, meteoroloji gibi verileri kişisel verilerin mahremiyeti çerçevesinde yerli girişimcilerin kullanımına açacak ve büyük veri alanında ilerlemelerini sağlayacağız.
    5. İnternete ve Dijital Cihazlara Erişim Atılımı
      • İnternet erişimi ve bilgisayar, tablet, oyun konsolu gibi dijital cihazlar üzerindeki aşırı vergileri indireceğiz. Yerel yönetimler ve sektör oyuncularıyla birlikte çalışarak her evin geniş bant internet hizmetine kavuşmasını sağlayacağız.

    D- Dijital Eğitim

    1. Ücretsiz İnternet Atılımı
      • Gençlere ve erken aşama girişimcilere interneti ücretsiz yapacağız.
    2. Eğitimde Teknoloji Atılımı
      • Her öğrencimiz ve öğretmenimizin eğitim teknolojisini ücretsiz ve etkin kullanabilmesini sağlayacağız. Bu konuyu ekipman, yazılım, geniş bant internet bağlantısı ve kolay kullanım kılavuzlarını içeren kapsamlı bir perspektifle ele alacağız. Tüm okulları en iyi teknolojik altyapıya kavuşturacağız.
    3. Yeni Dünyaya Uygun Yetkinlikler Atılımı
      • Liseyi bitiren her gencin algoritma öğrenmesini ve kodlama bilmesini sağlayacağız. Önce öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin, daha sonra da yaşam boyu eğitim anlayışıyla tüm vatandaşlarımızın dijital okur yazarlığını artıracağız.
    4. Dijital Müfredat Atılımı
      • Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat içeriklerini dijitalleştirecek ve internete koyacağız. Dijital müfredatımızı ülkemizin her yeri ve milletimizin her kesimi için ulaşabilir kılarak fırsat eşitliğini sağlayacağız. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin online dersler için içerik hazırlamasına ve derse katılmasına imkan vereceğiz. Ders içeriklerini farklı dillere çevirerek başka ülkelere ihraç edeceğiz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir