• SOSYAL GÜVENLİK MAĞDURLARI İÇİN ÇÖZÜM ÜRETEBİLMELİYİZ

    CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri yapılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2018 yılı bütçesi üzerine bir konuşma yaptı.

  • CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, toplumun farklı kesimlerinin sosyal güvenlik ile ilgili önemli beklenti ve talepleri olduğunu hatırlatarak 2018 bütçesinde bu sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini belirtti.

    AKP, ÜLKEMİZİN EN ÖNEMLİ ZENGİNLİĞİ OLAN GENÇLERİMİZ İÇİN VİZYONER BİR İSTİHDAM PLANLAMASI YAPAMIYOR

    Ülkemizin istihdam yaratmayan ve nitelikli olmayan bir hormonlu büyüme ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, işsiz sayımız en güncel verilere göre 3 milyon 404 bin, işsizlik oranının %10.6 olduğunu belirterek “Genç işsizliği ise korkutucu boyutta: %20,6. Dünya Sanayi 4.0 ve dijitalleşme ile bir teknolojik dönüşüm içindeyken maalesef ülkemiz, en önemli değeri ve zenginliği olan gençlerimizi, doğru alanlarda eğitemiyor ve vizyoner bir istihdam planlaması yapamıyor. Olan okuyup, işsiz kalan gençlerimize oluyor. Halbuki tek başına bir iktidar olarak, sağlıklı bir planlama yapmak için elinizi kolunuzu bağlayan hiçbir şey yok” dedi.

    ENGELLİ İSTİHDAMINDA KONTENJAN AÇIĞI 13.441

    Didem ENGİN, AB ortalaması %60,4 iken ülkemizde kadın istihdam oranının %29,1 ile çok düşük bir oranda olduğunu söyledi. Engelli istihdamında da olumsuz bir tabloya sahip olduğumuzu vurgulayan Didem ENGİN, “Eylül 2017 verilerine göre engelli memur istihdamında kontenjan açığı 13.441. Halbuki devletin iyi uygulamalarıyla ve engellilerimize verdiği değerle özel sektöre örnek olması gerekli” diye konuştu.

    YALNIZCA EKİM AYINDA 182 İŞ CİNAYETİ YAŞANDI

    İş güvenliği konusunda da ülkemizde çok ciddi sorunlar olduğunu söyleyen Didem ENGİN, “2017’nin ilk 10 ayında 1683 işçi yaşamını yitirirken, yalnızca Ekim ayında 182 işçi iş cinayeti kurbanı oldu. 2016 yılında 14 yaş ve altında en az 18 işçi yaşamını yitirdi. Bu konularda sizden acil önlemler bekliyoruz” dedi.

    EYT’LİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

    Kamuoyunda ‘sosyal güvenlik mağdurları’ olarak bilinen toplum kesimlerinin sorunlarına da değinen Didem ENGİN, “Öncelikle “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak bilinen, prim gün ve hizmet süresini doldurduğu halde emeklilik için yaş şartını beklemek zorunda kalan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımız işverenler tarafından yaşlı bulunup işe alınmıyor, devlet tarafından da genç bulunarak emekli edilmiyor, bu nedenle ciddi maddi ve manevi sıkıntılar ile karşı karşıyalar. Bu vatandaşlarımızın sorununu ne zaman çözeceksiniz? Nasıl bir çözüm planınız var?” sorularını yöneltti.

    HÜKÜMET EYT’LİLER KONUSUNDA CİDDİ BİR ANALİZ YAPMIYOR

    Didem ENGİN daha önce EYT’liler ile ilgili bir önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na yazılı soru önergesiyle detaylı sorular sorduğunu hatırlatarak “Emeklilikte yaşa takılan kaç vatandaşımız var ve sorunu çözecek bir düzenlemenin mali boyutu nedir? diye sormuştum ama ciddiyetten uzak yüzeysel bir cümlelik yanıt aldım. Aktüeryal denge bozulur, hazine transferleri artar yanıtı verildi. Halbuki sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için verilere dayanarak bir analiz yapmalıyız. Ne yazık ki Hükümette bu konuda ciddi bir analiz yapılmadığını görüyoruz” dedi.

    BİR KADIN BAKAN OLARAK ANNELERİN SİGORTALILIK ÖNCESİ DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELMEYİN

    Analık borçlanması hakkının yalnızca sigortalılık sonrası doğumlar için tanındığını, sigortalılık öncesi doğumları kapsamadığını söyleyen Didem ENGİN “Bu düzenleme hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine açıkça aykırı. Anne olduktan sonra çalışma hayatına başlayan, ve hayatını çocuklarını büyütmek için adamış anneler, bu haksızlığın giderilmesini bekliyorlar. Bir kadın bakan olarak bu ayrımcılığa göz yummamanızı ve konuya duyarlılıkla yaklaşıp çözüm üretmenizi bekliyoruz” ifadelerini kulandı.

    STAJ SÜRELERİ EMEKLİLİK İÇİN BORÇLANMA KAPSAMINA ALINMALI

    Didem ENGİN, aday çırak, çırak ve mesleki stajyerlerin, çıraklık ve staj dönemlerinin emeklilik hesaplamasına dahil edilmediğini hatırlatarak “Oysa ki stajyerlik sürelerince hem mesleklerini öğreniyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bu sürenin emeklilik için borçlanma kapsamına alınması gerekiyor. Bu konuda ne zaman adım atacaksınız ve sorunu çözeceksiniz?”sorusunu yöneltti.

    TAŞERON İŞÇİLER VE 4/C’LİLER KADRO SORUNUNA ÇÖZÜM BEKLİYOR

    Taşeron işçilerin durumunu da ve 4/C’lilerin kadro sorununu Komisyon gündemine taşıyan Didem ENGİN, “Taşeron işçilerimiz yıllardır kadro güvencesi ve eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini bekliyorlar. Seçim vaatleriniz içerisinde yer alan ‘taşerona kadro güvencesi’ konusunda ne zaman çözüm üreteceksiniz? 4/C’lilere verilen ama tutulmayan sözler var. 4/C’lilerin kadro sorununu ne zaman çözeceksiniz?” diye sorarak “2018 bütçesinde belirttiğim tüm bu kesimler için çözüm üretebilmeliyiz” dedi.

    BAKAN SORULARA YANIT VERMEDİ

    Taşeron işçilerin kadro talebi hakkındaki soruya “İnşallah, yıl sonuna kadar bu işi halledeceğiz” cevabını veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU, diğer soruları ise yanıtsız bırakarak daha sonra yazılı yanıt göndereceğini belirtti.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir