Konuşmasına 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutlayarak başlayan İmamoğlu, “Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm kahramanlarımızı, silah arkadaşlarını, şehitlerimizi, gazilerimizi minnetle anıyorum. Onlara layık olabilmenin yolu, bu vatanın tüm yurttaşlarının eşit hak sahibi oldukları bir vatan haline getirmekten geçer. Kutsal emanet olan devletimizi, geleneklerimizi, milletimizi, yaşamlarımızı geleceğe taşımaktan geçer. Onlara layık olmanın yolu, milletimizin iyiliği için, hiçbir karşılık beklemeksizin çalışmaktan geçer” dedi.
Yaklaşık 4 yıldır bu anlayışla görev yaptıklarına vurgu yapan İmamoğlu, “İnanın vatandaşlarımız için çözüm üretmekten, icraat yapmaktan başka bir hedefimiz olmadı, olmayacak. Yeni yatırımlarla, yeni atılımlarla İstanbul’da hayatı kolaylaştırıyoruz, güzelleştiriyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı da bu anlamda simgesel bir projedir. Bu proje, raylı sistem yatırımlarına ve özellikle dünyada eşi benzeri olmayan şehrimizin, yine dünyada eşi benzeri olmayan Haliç’e verdiğimiz değerin de bir simgesidir. Bu proje, aynı zamanda İstanbul’da nasıl bir 4 yıl geçti, nasıl bir anlayış devrimi yaptık, nasıl bir iş yapma prensipleriyle hareket ettiğimizin de cevaplarıyla dolu. İstanbul’da kesinlikle ciddi anlamda yönetim anlayışı değişti, yönetim ahlakı değişti” diye konuştu.
“’BİZİM BAŞLATTIĞIMIZ PROJELERİ BİTİRİYOR’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT VERDİ”
İktidar kanadından gelen, “Bizim başlattığımız projeleri bitiriyor” eleştirilerine yanıt veren İmamoğlu, şunları söyledi:
“Geçmiş dönemin belediye yönetimini elinde bulunduran siyasi parti temsilcileri, bu dönemin muhalefeti, inşallah bundan sonra da daimi muhalefeti olacak olan arkadaşlar, bu bakış açısıyla ve bu yorumlarıyla dile getiriyorlar. Ne derse desinler, gerçeği gizleyemeyecekler. Gerçek şudur: Biz, onların, akıl ve bilim dışı uygulamalarının ve yarım yamalak başlattıklarının, üstünkörü projelendirdiği ve ne yazık ki uyumsuz bir sürecin bitiremediği işleri bitiriyoruz. Bu imkansızlıklara rağmen, geçtiğimiz dört yılda yaşanan ve yaşatılan, ekonomik krizden pandemiye ve birçok olumsuzluğa rağmen işi nasıl toparladığımızın izlerini taşıyor bu proje. Aynı zamanda, onların sahip olduğu hükümet desteğine, bütçe kaynaklarına sahip olmadığımız halde, milletin bütçesini bereketli bir bütçeye dönüştürerek, bütün yüklenicilerimizle ahlaklı, erdemli bir çalışma prensibiyle işimizi yürütüyoruz.”
“HALİÇ’İN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRDİK”
Hattın tamamlanmasıyla Hali’in yeni bir çehreye kavuştuğunun altını çizen İmamoğlu, bölgede yaptıkları çalışmaları şu sözlerle özetledi:
“Alibeyköy’de, tramvayın son durağının olduğu yerde, metruk halde duran 100 bin metrekareyi bulan muazzam bir ormanı ve yeşil alanı, şu anda milletimizin hizmetine sunduk. Oradan buraya gelmeye başlayın. Mesela Silahtarağa’da, anlamsız bir arıtma tesisini oraya yapacaklardı. O arıtma tesisin anlamsız olduğunu tespit ettik. Çünkü, şu anda milletimizin hizmetine sunduğumuz, geçen yıl açılışını yaptığımız Baltalimanı’ndaki Biyolojik Arıtma Tesisi, zaten yapılıyordu. Ki orayı bitirdik. O projeyi iptal ettik. Haliç’i kurtardık. Oradaki 250 bin metrekarelik ağaçlık alanı kurtardık. Şimdi Silahtarağa’da muazzam bir gençlik parkı var. Lütfen gidin, görün. Sadece o mu? Oradan buraya gelmeye devam edin. Yine tramvay hattının kıyısında, daha zeminde devraldığımız, olağanüstü bir sanat merkezini, kültür-sanat alanını, Feshane’de vatandaşlarımızla buluşturduk. Belki de son yıllarda İstanbul’un en nadide çalışmalarından birisi oldu. Sadece o mu? Devam ediyor. Ta Feshane’nin olduğu yerden tutun, Cibali’ye kadar, yani Unkapanı Köprüsü’ne kadar, bütün Fatih kıyısını, yani Balat, Cibali o bölgeyi içine alacak şekilde spor tesisleri, yeşil alanlar, otoparklar -ve şimdi sosyal tesis de yenileniyor- olağanüstü bir yeşil alan tasarımını tamamlayarak, Haliç kıyısında yüz binlerce metrekarelik yeni yeşil alanları İstanbullulara kazandırdık. Yine Eyüpsultan sınırları içerisinde bir başka sosyal tesisi de her gün orada binlerce, on binlerce insanımız kullanıyor. Bir başka sosyal tesisi de vatandaşlarımızla buluşturduk. Bakın, 3,5-4 yılda bir bölge nasıl değişir? Peki bitti mi? Bitmedi. Devam ettik. Az önce anlattığım gibi kalan 1,1 kilometrelik bu süreci tamamladık. İnşallah bugün birazdan tramvaya bineceğiz ve Alibeyköy’e doğru devam edeceğiz. Yarından sonra da halkımız burayı kullanmaya devam edecek. Aynı zamanda muazzam bir Eminönü Meydanı’yla buluşturacağız sizi.”
“HAYATI GÜZELLEŞTİRMEYE, KOLAYLAŞTIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
“Hayatı güzelleştirmeye, kolaylaştırmaya devam edeceğiz” diyen İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Onlar bizi karalamaya devam etsin. Her sabah gazete raporları önüme geliyor. Yüze yakın kendi medyalarında Ekrem İmamoğlu aşağıya, Ekrem İmamoğlu yukarıya. Ekrem İmamoğlu’nun kaşını burada çiziyorlar. Dudağını burada çiziyorlar. Kulağını arkaya doğru çiziyorlar. Bir anlık fotoğrafını şekillendiriyorlar her gün. Komik yaptıkları fotoğraflarıma gülüyorum. Ben, Allah’ın yarattığı bir kulum. Çok sevgili anneciğimin, babacığımın bir evladıyım. Bizim 86 milyon insanımızın yüzü, gözü, kulağı ne kadar güzelse, benim de yüzüm, gözüm, kulağım o kadar güzel. Ne kadar lekelemeye, kirletmeye çalışırsanız çalışın, Allah’ımıza bin şükür, içimiz dışımız bir. Milletimizi, devletimizi çok seviyoruz. Geçmişimizi çok seviyoruz. Bu toprakları çok seviyoruz. Bu topraklarda var olan bütün medeniyetlere saygı duyuyoruz. Biz, bu toprakların evladıyız. Allah’ımıza çok şükür, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı bize kazandıran Mustafa Kemal Atatürk’ü çok seviyoruz. Onlara layık olmaya, yeni projeleri şehrimize, milletimize, devletimize kazandırmaya devam edeceğiz. Eminönü’nden başlayıp Alibeyköy’e kadar hızlı bir şekilde, dakik bir şekilde insanlarımızı ulaştıracak olan bu değerli tramvay hattımız İstanbul’umuza hayırlı ve uğurlu olsun. 30 Ağustos Zafer Bayramı’mız kutlu olsun.”
HAT BOYUNCA 375 ÇELİK VE FORE KAZIK ÇAKILDI
Pelin Alpkökin’in verdiği bilgilere göre; Ekim 2016’da başlatılan hattaki çalışmalar, fiziki ilerlemesi yüzde 58 seviyesindeyken, önceki İBB yönetimi tarafından Haziran 2019’da durduruldu. Ekrem İmamoğlu başkanlığındaki İBB yönetimi, durdurulan çalışmaları Mart 2020’de yeniden başlattı. Ekim 2018’de, kazık sistemi olmadan inşa edilen Balat-Ayvansaray arasında 1,3 kilometrelik kısmında çökme ve kayma problemlerinin olduğu tespit edildi. Söz konusu bölümde hat kesimi kırılarak, 25 ile 60 metre arasındaki uzunluklarda toplam 375 çelik ve fore kazık çakılıp, kayaya oturan kazıklı sistem olarak yeninden imal edildi. Hattın Cibali – Alibeyköy Cep Otogarı arası, 4 Ocak 2021 tarihinde işletmeye açıldı. Unkapanı Kavşağı Köprüsü’nün 2021 yılında yıkılıp yenilenmesinin ardından hattın Eminönü’ne kadar uzatılmasının yolu açıldı. Tramvay araçlarının tasarımı ve üretimi, Türkiye’de gerçekleştirildi. Sipariş edile 30 tramvay aracının tamamı teslim alındı. 14 istasyondan oluşan Eminönü – Alibeyköy Tramvay Hattı, 10,10 kilometre uzunluğunda. Eminönü-Alibeyköy arasını 35 dakikaya indiren hat, günlük 114.000 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Türkiye’de ilk defa katenersiz, enerjisini zemine gömülü üçüncü bir raydan alan hat, son teknoloji kullanılarak inşa edildi. Bu sayede, tarihi yarımadadaki görüntü kirliliğinin önüne geçildi.
BİRÇOK HAT İLE ENTEGRASYON SAĞLANDI
Eminönü, Küçükpazar, Cibali, Fener, Balat, Ayvansaray, Feshane, Eyüpsultan-Teleferik, Eyüpsultan Devlet Hastanesi, Silahtarağa İstasyonu, Üniversite İstasyonu, Alibeyköy Merkez İstasyonu, Alibeyköy Metro İstasyonu ve Alibeyköy Cep Otogarı istasyonlarından oluşan hat, Eyüpsultan ve Fatih ilçelerinde kara, deniz ve raylı sistem entegrasyonunu sağlayacak. Hat, Kabataş-Bağcılar Tramvayı (T1) ve Şehir Hatları vapur iskeleleri ile Eminönü İstasyonu’nda; Hacıosman-Yenikapı Metrosu (M2) ile Küçükpazar İstasyonu’nda; Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs Hattı ile Ayvansaray İstasyonu’nda; Eyüpsultan-Pierre Loti-Miniatürk Teleferiği (TF2) ile Eyüp- İstasyonu’nda; Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu (M7) ile Alibeyköy İstasyonu’nda; Kağıthane – İstanbul Havalimanı Metrosu ile ise M7 Metrosu üzerinden entegre oldu. Haliç boyunca hizmet verecek Alibeyköy – Eminönü tramvay hattı ile güzergah üzerinde bulunan otobüs hatları arasında, 4 Eylül’den başlayıp 1 Ocak 2024’e kadar sürecek olan zaman diliminde ücretsiz aktarma sağlanacak.
İLK YOLCULUK EMİNÖNÜ’NDEN FESHANE’YE
Konuşmaların ardından kesilen kurdele ile hat, resmen hizmete girmiş oldu. İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Eminönü İstasyonu’ndan tramvaya binerek, Feshane İstasyonu’na kadar hattı deneyimledi. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını tren içinde yanıtlayan İmamoğlu, tramvay Unkapanı Köprülü Kavşağı altındaki tünelden geçerken de duvarları Türk Sineması’nın kilometre taşı filmlerinin görselleriyle donatan sanatçı Kutlukhan Perker’den eserlerle ilgili bilgi aldı.