İstanbul’un tek sahibinin 16 milyon vatandaşı olduğuna vurgu yapan İmamoğlu, çarpıcı konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Hiç kimseyi ayırt etmeden, hiç kimseyi ayrıştırmadan, herkese eşit hizmet getiriyoruz. İnanınız; İstanbul’un 39 ilçesine nasıl hizmet ediyorsak, Büyükçekmece’ye de aynı hizmeti getiriyoruz. Evet, Hasan Başkanımız, benim çok eski bir dostumdur, sevgili ağabeyimdir; doğru. Ama öyledir diye, biz Büyükçekmece’ye hizmet koşturmuyoruz. Zaten yerel yönetime uzun yıllardır hizmet etmiş olan Hasan Başkanımızın öyle bir talebi olmaz. Hasan Ağabey ne kadar kolay ulaşabiliyorsa bana, İstanbul’un 39 ilçesinin belediye başkanı da bana kolay ulaşır. İlçe Belediye Başkanı olarak, İBB Başkanı’yla (merhum Kadir Topbaş) iki kez görüşebildik. Allah rahmet eylesin. Sonraki Belediye Başkanımız (Mevlüt Uysal) da aynı. Onlar da baskı altındaydı. Kötü olan bu. O dönemde, randevu vermek istese bile veremediği bir sistemin, bir rejimin bizi zora soktuğu, hizmet alamadığımız, hizmeti konuşamadığımız bir düzenin varlığını yaşadık.”
“TRAJİKOMİK DURUMLARI SONA ERDİRDİK”
“O 5 yılı ben yaşadım, Hasan Bey yaşadı, diğer belediye başkanlarımız yaşadı. Artık trajikomik o durumları sona erdirdik. Evet, 38 ilçe belediye başkanı da Hasan Bey’in dışında bize kolayca ulaşabilir. Dün gece bir belediye başkanımız -ismini vermeyeceğim- bir konuda sıkıntı hissetmiş, problem hissetmiş, diğer partilerden birisine mensup; mesaj yazdı. Karşılıklı mesajla dertleştik. Sorunu çözdük. Sorunun çözümüyle ilgili arkadaşlarıma bilgi verdim. Onlar da muhtemelen bu sabah görüşüyor. Böyle bir şansı aylarca, yıllarca elde edemediğimizi biz yaşadık ve biliyoruz. Bunları unutmayalım. Bunlar kötü şeyler. Bu kötü şeyleri biz yaşatmadığımız gibi, demokrasi ve Cumhuriyetin değerleri altında görev yapan belediye başkanları veya siyasi diğer kurum, kuruluşlar birbirine yaşatmasın diye anlatıyorum. Böyle bir şey olabilir mi? O bakımdan biz, Büyükçekmece’ye bu anlayışla hizmet ettik.”
“120’NİN ÜZERİNDE NOKTADA, SEL VE SU BASKINLARINA SON VERDİK”
“Çevre ile ilgili, özellikle bu atık su ve yağmur su ayrıştırılması, derelerin ıslahı ve ıslah edilen derelerin de yine bir yeşil alana, bir yaşam alanı koridoruna dönüştürülmesi, Beylikdüzü’nden başlattığımız Yaşam Vadisi kavramının bütün İstanbul’a yayılması… Az önce Başkanımız da söyledi. Küçükçekmece Belediye Başkanımız burada. Ayamama’nın çevresiyle berabe bir yeşil alana, kuvvetli bir nefes koridoruna dönüşmesini sağladığımız projemiz bir bölümü bitti, diğer bölümü devam ediyor. Sayın Genel Müdürümüzle konuştuk. Özellikle son su baskınlarında, Kaynarca koluyla ilgili hızlıca projenin hayata geçirilmesi ve oranın temelinin seçimden önce atılmasının sağlanması konusunda talimatı verdim. 120’nin üzerinde noktada, sel ve su baskınlarına son verdik. Önceki dönem genel müdürümüz, şimdiki genel müdürümüz, her ikisi de Raif Bey, Şafak Bey ve diğer arkadaşlarımız, bu konuya, ilk geldiğimiz andan itibaren çok hızlı asıldık. Ve bu görüntünün çağdaş şehrimiz İstanbul’a yakışmadığını ve işte Boğaz’ın Kurban Bayramı’nda kan gölüne dönüştüğü görüntüleri veya sel, su baskınları arasında can kayıplarının olduğu görüntüleri, Haramidere, Esenyurt’tan tutun da Büyükçekmece’ye ya da Kuzguncuk’a, diğer vadilere, Ayamama’ya, şuna buna varıncaya kadar, 120’nin üzerinde noktada sel ve su baskınlarıyla ilgili sorunu gündemden kaldırdık.”
“ATIK SULAR ARITMA TESİSİNE, YAĞMUR SULARI MARMARA’YA AKACAK”
İSKİ Genel Müdürü Başa’nın verdiği bilgilere göre; çalışmalar sonunda bölgede yaşanan (Albatros Sahili, Kordonboyu Caddesi, Turgut Özal Bulvarı, Dr. Hasan Akgün Caddesi, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Yalı Caddesi, Silivri Caddesi, Kırçeşme Sokak, Kentplus, Yoğurthane Caddesi, Fevzi Çakmak 2 Caddesi, Millet Caddesi ve Taşocağı Sokak gibi ana arterler) su baskınlarını sona erdiren çalışmalar kapsamında; 92.914 metre atık su kanalı yapılarak, karışık çalışan hatlar ayrıştırıldı. Atık sular, Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönlendirildi. Böylece Marmara Denizi’ne atık su akışı önlendi. Toplam 13.587 metre yağmursuyu kanalı yapılarak, bölgenin altyapısı ayrıştırıldı. Bu sayede, Büyükçekmece İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki yağmur suyu kaynaklı yük azaltılarak, enerji tasarrufu sağlandı ve su baskınları önlenmiş oldu.
“BÜYÜKŞEHİR’DEN ALMAMIZ GEREKENİ 25 SENE ALAMADIK”
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece’nin sosyal hayatta, kentleşmede, altyapıda, şehircilikte İstanbul’da örnek şehir olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunların 95’ini bu ilçe kendi başına yapmıştır. Kollektör o günkü şartlarda 1.50, 1.80 çapındaki kollektör hattını da kendi imkanlarıyla yapmıştır. İSKİ’den boru yardımı almıştır ama bu işin yüzde 1’ini dahi oluşturmamıştır. Ancak Sayın Ekrem İmamoğlu Başkan’ımızın göstermiş olduğu demokrat çizgi, tavır ondan öncekilerde sergilenmediği için bu milletin hakkı verilmeyerek diğer kendi partisinden olan belediyelere aktarılmıştır. İşin özeti budur. Büyükçekmece Büyükşehir’den alması gereken hakkını 25 sene boyunca alamamıştır. Büyükçekmece’de 93 bin metre atık su hattı yapılmıştır. 14 bin metreden fazla yağmur suyu kollektörleri yapıldı. Bu kuşaklama kollektörü çok önemliydi. Çünkü eski kollektörü 1994’de yapmıştık. Artık ömrünü tamamlamıştı ve artık yetmiyordu. Bundan sonraki süreç içerisinde zannediyorum Büyükşehir Belediye’miz Büyükçekmece Gölü’nün etrafının tüm İstanbul halkına bir yaşam alanı olarak açtıktan sonra Mimarsinan Sahili’nde ilçe belediyesi olarak yapmış olduğumuz altyapı çalışmalarının çevre düzenlemesiyle, ağaçlandırılmasıyla, orasının yaşam alanı haline getirilmesiyle ilgili bir uğraşımız olması lazım. Bunu da zaten 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan hemen sonra yapılan Büyükşehir Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda Büyükşehir Belediye Başkanımız ilan etti. İstanbul’un Batı’daki incilerinden Büyükçekmece ilçesinin Balık Osman’dan Bababurnu’na kadar olan alana Büyükşehir Belediye Meclis kararıyla ‘’100.Yıl Cumhuriyet Yaşam Merkezi Parkı’’ ismini verdiler. Onun için teşekkür ediyorum. Meclisi de kutluyorum. Büyükçekmece’ye getirilen bu hizmetlerde emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibi olmak üzere, İSKİ Genel Müdürümüze, Genel sekreterimize, genel sekreter yardımcımıza, İSKİ’ deki daire başkanlarına, emeği geçen bütün arkadaşlarıma şahsım ve Büyükçekmece ailem adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum.‘’
İKİNCİ ADRES SİLİVRİ OLDU
İmamoğlu ve beraberindeki heyet, Büyükçekmece’den Silivri’ye geçerek, “Selimpaşa Alt Geçit Açılış Töreni”ne katıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay’ın bilgilendirme konuşmasından sonra mikrofona gelen İmamoğlu, özetle şunları söyledi:
“Cumhuriyetimize olan borcumuzu birlikte ödeyeceğiz. Eksiklerimiz olabilir, tamamlayacağız. Geçmiş yüzyılda kalbi kırılmış olanlar olabilir, kalplerini tamir edeceğiz. Geçmiş yüzyılda ötekileştirilmiş ya da sıkıntılar yaşamışlar olabilir, uzlaşacağız, konuşacağız. Herkese şunu hatırlatacağız: Bu Cumhuriyet, hepimizin Cumhuriyeti. Bu Cumhuriyet, bizi eşitledi. Sarayın tebaası değil, Cumhuriyetin evlatları olduk hepimiz. 86 milyon, hepimiz, o eşitliğin şu anda nimetlerini yaşıyoruz, hayallerimizi kurabiliyoruz. Demokrasi ve özgürlükler; hak, hukuk, adalet çerçevesinde bir kısım sıkıntılar yaşıyoruz, biliyorum. Cumhuriyet hiçbir zaman durmaksızın yol yürümektir. Cumhuriyet revizyon ister, gelişim ister, sürdürülebilirlik ister. ‘Cumhuriyet bir görev, yapılmış ve bitirilmiştir’ anlamına asla gelmez. İnovatif bir duygudur. Yetişen yeni nesillerin ihtiyaçlarını karşılar. Onları kapsar. Onlarla düşünür. Günün çağdaş taleplerini düzenler ve halkına eşit hizmet olarak sunmaya devam eder. İşte bu eşitlik duygusu bize; gelişimci, aydınlanmacı, çağdaş bir Cumhuriyetin varlığı, geleceğe dair bize derin sorumluluklar yüklemektedir. Ben ve çalışma arkadaşlarım, ben ve siyasi yol arkadaşlarım, ben ve çevremde olan bize inanmış değerli vatandaşlarımız, hep birlikte bu ideallerin peşinde koşacağız.”