Türkiye’de şehirleşmenin artması ile birlikte meydana gelen en önemli sorunlardan biri de gürültü kirliliği oldu. Özellikle büyükşehirlerde artan gürültü yoğunluğu yaşam kalitesini düşürüyor. Bu durum, vatandaşların günlük yaşamda en çok şikayetçi olduğu konulardan biri haline geldi. Artan şikayetler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi, 46 ilin gürültü haritası çıkarıldı.
İMAR PLANLARINA DA TEŞKİL EDECEK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre, eylem planı kapsamında kısa, orta ve uzun vadede gürültü azaltım senaryoları oluşturuluyor. Ses oranının çok yüksek olduğu sıcak noktalar belirleniyor. Stratejik gürültü haritalarının sonuçlarına göre hazırlanan eylem planları imar planlarına da esas teşkil edecek.
17 İLDE YENİ İMAR PLANI UYGULANACAK
Bakan Kurum, İstanbul, Kocaeli, Antalya, Balıkesir, Konya’nın aralarında yer aldığı 17 ilin çevresel gürültü eylem planlarının belediye başkanlıkları tarafından tamamlandığını belirterek, İzmir, Ankara, Denizli illerinde de gürültü eylem planı hazırlama çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Kurum, gürültü ile etkin mücadelenin sağlanması amacıyla, ölçümlerin standartlara uygun ve doğru yapılması için 87 laboratuvarın yetkilendirildiğini belirtti.
586 gürültü şikayeti geldi: ‘Çevresel gürültü sınır değerleri getirildi’
Kurum, bakanlık tarafından geçen yıl 2 bin 383 gürültü denetimi yapıldığını kaydetti:
E-denetim sistemi verilerine göre önceki yıl bin 171, geçen yıl da 586 adet gürültü konulu şikâyet denetimi gerçekleşti. Gürültü konusunda hukuki, teknik düzenlemeler Avrupa Birliği Çevresel Gürültü Direktifi ile tam uyumlu olarak hazırlanmış olan yönetmelik çerçevesinde yürütülüyor. Yönetmelikle; ulaşım kaynakları (karayolları, demiryolları, suyolları, havaalanları), endüstri tesisleri, şantiye faaliyetleri, işyerleri, atölyeler, imalathaneler, eğlence yerleri için çevresel gürültü sınır değerleri getirilmiştir.