Haktan Uysal’ın yönettiği oturumda konuşan Bakan Özhaseki, “Belki de günümüze damgasını vuran en önemli olgu değişim olgusu. Bu değişim hem çok boyutlu hem de çok süratli devam ediyor. Siz kendi konumunuzu, işinizi, zamanın ruhuna ayak uydurarak devam ettirirseniz ayakta kalıyorsunuz. Değilse geriliyorsunuz. Her alanda iyilik ve yenileme var. Belediyeler eğer kavşaklarda akıllı ışıkları devreye sokarsa, kalabalık olduğunda bir tarafı fazla vererek, boş kaldığında tersine çevirerek size ulaşım kolaylığı ve tasarruf sağlar. Işıklar girdiğinizde yanıyor, çıktığınızda sönüyor. Çok basit şeyler. Evlerin ısı yalıtımında aralara taş yünü gibi bir malzeme kullanırsanız, ısıdan tasarruf edersiniz. Yağmur suyunu toplayıp sulama yaparsanız, tasarruf etmiş olursunuz. Şehirciliği bu şekilde görmek zorundayız.”
Temel atmalar ve sembolik yıkımlar olacak
Bakan Özhaseki, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul için hızlı dönüşümün yol haritasının açıklanacağını da ifade etti. Özhaseki, şu bilgileri paylaştı: “Cumartesi saat 14.00’da Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açıklayacağımız yol haritasında birkaç temel başlık var. Yarısı bizden kampanyasını ete kemiğe büründürdük. Ekonomi kurmaylarıyla oturduk ne vaat edeceğimizi ayarladık. Ciddi bir rezerv alan tespitimiz oldu. Yüzbinlerce konut yapacağız. Sosyal konut projelerimiz var. Kentsel dönüşüm yasasına çok emek verdik. Engelleri kaldırarak yolumuza devam etmek istiyoruz. Kentsel dönüşüme başlayan pek çok müteahhide zulmedildi ve batırıldı. İnşallah biz cumartesi günü büyük müjdelerle birlikte İstanbul’un depreme hazırlığını başlatmış olacağız. O gün bir taraftan temel atmalar, bir taraftan sembolik yıkımlar olacak. Bir taraftan sözleşmeler imzalanacak. Bu olayı İstanbul’un depreme hazırlığı noktasında ilk adım gibi görüyoruz. Türkiye en riskli beş ülkeden biri. Fay hatları belli, artık kıpkırmızı çizgilerle defalarca gösteriliyor. Yaklaşık 500 hareketli fay hattı var. Kentsel dönüşüm yasasına uygun yapılmış bir bina 8.5-9 şiddetinde bir depreme dayanır. İstanbul’da şu ana kadar 800 bin konut yenilenmiş, 600 bin konutu da çok acil yenilememiz lazım. Bir kısmı vatandaş yapacak biz destekleyeceğiz. Bir kısmını rezerv alanlara biz yapacağız. Müteahhit arkadaşlar da en hızlı şekilde bu sürece dahil olacaktır.”
Deprem bölgesinde 251 bin kişi kendi evini yapacak
Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: “Deprem bölgesinde 251 bin vatandaş diyor ki siz beni devlet olarak destekleyin ben evimi yaparım. Biz de onun şartlarını açıkladık. İstanbul için de yerinde dönüşüm için benzer bir formül geliyor. Aradan 10 ay geçti ve bu süre zarfında hükümet olarak ilk olarak rezerv alanlarda 207 bin konut ihalesi yaptık ve bu süreç devam ediyor. 50 bin kadar köy konutunun ihalelerine çıktık. Pazarcık ve Elbistan tarafında köy evlerini çelikten inşa ediyoruz. 50 bin civarında ihale yapılıyor. Şehirlerin merkezine başladık. 300 bin konutun ihalesi yapıldı. Şu an hazır olanlar var, dağıtımlara başlanmış olacak. Özellikle tünel kalıp sistemiyle yaptığımız TOKİ ve Emlak Konut’un konutlarına bir sene süre veriyoruz. Köy konutları en geç 8 ayda dağıtılacak. Bir taraftan da mahallesinden gitmek istemeyen insanlar var, ‘Ben yerimde evimi yaparım, zemini de hesaplayıp ona uygun statik çözümlemeler getiririm, siz beni destekleyin’ diyor. Şu ana kadar bunun için 251 bin vatandaş başvurdu. 300 binden fazla biz yapıyoruz, toplamda 550 binden fazla konut yapılacak.”
‘Yarısı Bizden Kampanyası’na 1 milyon başvuru
İstanbul dışındaki riskli illere ilişkin de Bakan Özhaseki, şöyle konuştu: “Önce İstanbul özeliyle ilgili ifade edeyim. İstanbul’da da yarısı bizden diye başlatılan bir kampanya oldu. 1 milyon 33 bin vatandaşımız müracaat etti. Binasında tamamıyla anlaşıp gelen sayı 70 bin civarında. Bizi desteklerseniz yıkıp yaparız diyorlar. Bina içerisinde yüzde 51’i sağlayan 158 bin vatandaş var. Onlar sayıyı tamamlarlarsa 250 binin üzerini de orada yakalamış olacağız. Onları nasıl destekleyeceğimizi hesapladık ve cumartesi günü açıklayacağız. Böylece onlar da rahatlayacaklar diye düşünüyorum. En çok kamuoyunda tepki alabilecek şey kamu arazileri, acaba onların deyimiyle peşkeş mi çekilecek, birileri üzerine mi oturacak falan gibi bir algı var. Bu denmesin diye tespit ettiğimiz tüm arazilerin tapu kayıtlarını Meclis’e götüreceğim ve buralara şu kadar konut yapacağız diyeceğim. Sadece dedikodu kesilsin diye. En son çıkardığımız kentsel dönüşüm yasasında ben AKP ve MHP grubuna sunum yaptım. Kemal Kılıçdaroğlu bizim ekiplere de anlatın dedi. İyi partililer geldi, muhalifler geldi teşekkür ederek gittiler. Kanun çıktı, fakat belirli bir grup var, bir iki tane gazete var, ideolojik takılıyorlar ve dünyaya at gözlüğüyle bakıyorlar. Biz doğru bildiğimizi yapıyoruz, nihayetinde bu kanun çerçevesinde vatandaş yeni evlerine kavuşmuş olacak. Sırrı Süreyya Önder, ‘Annemin evi Adıyaman’da rezerv alanına alınmış dedi, aradım sağı solu bir tane evimiz vardı, ona çöktüler’ dedi. Biz ne olduğunu anlatınca ‘Annemin başına piyango vurmuş’ dedi.”
Sıfır tolerans: Kimsenin gözünün yaşına bakmayız
Bakan Özhaseki, fay hattı üzerindeki yerlere ilişkin de şu değerlendirmeleri yaptı: “Bu konularda sıfır tolerans. İnşaat yapan insanların sıfır toleransla binayı yapması lazım. O insanların canı malı size emanet. Fay üzerine, zeminde sıvılaşma olan yerlere konut yaptırmayacağız. Deprem geldiğinde o insanlar öldüğünde vebali bana olur. Kentsel dönüşüm meselesini milli güvenlik meselesi olarak görüyorum. Kentsel dönüşümü vicdanlı adaletli şekilde uygulayacağız, kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız, başka çaremiz yok.”