• İstanbul’un ilk canlı hayvan pazarı Silivri’de açıldı

  • Tarım ve hayvancılığa yönelik hayata geçirdiği projelerle tüm Türkiye’de büyük ses getiren Silivri Belediyesi bir ilke daha imzasını attı. Silivri Belediyesi tarafından Yeni Mahalle’de yapımı tamamlanan ve İstanbul’da belediye eliyle yapılan ilk canlı hayvan pazarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 30 Ekim 2021 tarihinde temeli atılan, 6.406 m² proje alanına sahip Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarında; 1.230 m² hayvan alım-satım alanı, 210,5 m² idari bina ve sosyal tesis alanı, kafeterya, mescit, tuvaletler, dezenfektan havuzu, çökertme havuzu ve gübre deposu bulunuyor. Bu modern tesis ile Silivri’de ve bölgede hayvanlarını satmakta zorlanan yetiştiricilere modern bir tesiste satış imkânı sağlanması, hayvan alıcılarına güvenli ve modern bir hizmet sunulması, kurban kesimlerinin usullere uygun ve hijyenik bir ortamda sağlanması hedefleniyor. Canlı hayvan pazarı ile ayrıca bazı bölgelerde kontrolsüz ve dağınık bir şekilde yapılan hayvan satışlarının düzenli hale getirilmesi, çevre ve görüntü kirliliğinin önlenmesi, denetlenebilir ve güvenli bir pazar ortamı oluşturulması, alıcı ve satıcının bilinen sabit bir alanda buluşturulması amaçlanıyor.

    YILMAZ: “İSTANBUL’UN GIDA VE HAYVANCILIK ÜSSÜ OLMAYA HAZIRIZ”

    Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Volkan Yılmaz, “Bugün Silivri’de bir onuru, bir gururu hep birlikte yaşıyoruz. Verdiğimiz sözleri tutmaktan dolayı çok mutluyuz. İstanbul’un belediye marifeti ile yapılan ilk ve tek canlı hayvan pazarının açılış töreninde sizlerle birlikteyiz. Önemli olan yaşadığınız yerin, bastığınız toprağın potansiyelinin farkında olmak ve ona göre hareket etmek. İşte biz Silivri’de ve bu ülkede yaşayan vatandaşlar olarak, Silivri’nin barındırdığı tarım ve hayvancılık potansiyellerinin farkındayız. Silivri ve çeperdeki ilçelerin tüm İstanbul’u besleyecek, doyurabilecek kapasiteye sahip olduğunun farkındayız. Silivri olarak bizim 500 km² ekilebilir, dikilebilir arazimiz var. Biz İstanbul’un gıda ve hayvancılık üssü olmaya hazırız. İşte bu potansiyellerle yola çıktık. Türkiye’nin stratejik ve mukayeseli üstünlüğü tarımdır. Geleceğin dünyasının tesisi tarım-sanayi entegrasyonu ile tarımsal ürünler için uygun pazarlar oluşturulmasından geçmektedir. Tarih geriye sarmamış, aksine ana yatağını bulmuş ve akışını hızlandırmıştır. Dolayısıyla biz tarımsal ve hayvansal üretimin önemini bilen bir yönetimiz. “Üretken Belediyecilik” anlayışımızla yola çıkarken, bu potansiyellerin farkında olarak şunu söyledik: “Gün gelecek, tarım toprakları imarlı arazilerden daha değerli olacak.” Dün bunu söylüyorduk. Bugün de söylüyoruz ve eminim yarın bizi haklı çıkaracak. İlk adımı 2019’da attık. Atıl durumdaki belediye arazilerimizi üretime kazandırdık ve 300 dönüme sertifikalı yerli ve milli arpa tohumu ektik. Aradan geçen 3,5 yılın ardından bugün 3.600 dönümde üretim yapıyoruz.” dedi.

    “ÜRETİCİLERİMİZİN TALEPLERİNE KULAK TIKAYAMAZDIK”

    Açılışı gerçekleştirilen canlı hayvan pazarı ile ilgili bilgiler veren Başkan Yılmaz, “İlçemiz, hayvancılık bakımından İstanbul’da ilk üçte yer almaktadır. 59.396 baş koyun ve 5.999 baş keçi olmak üzere 65.395 baş küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. İstanbul’da küçükbaş hayvan varlığının yüzde 37,7’si Silivri’dedir. Küçükbaş bakımından İstanbul’da 1’inci sıradadır. İstanbul’daki 93.961 baş sığır cinsi hayvanın yüzde 18,0’i olan 16.884 baş sığır, Silivri’dedir. İlçemiz bu anlamda İstanbul’da 2’nci sıradadır. 109.559 büyükbaş hayvanın yüzde 17,6’sı olan 19.260 büyükbaş Silivri’dedir. İstanbul’da 2’nci sıradayız. 15.598 baş manda cinsi hayvanın yüzde 15,2’i olan 2.376 baş manda, Silivri’dedir. İlçemiz bu sayı ile İstanbul’da 4’üncü sıradadır. İlçemizdeki hayvan yetiştiriciliğinin varlığından hareketle, üreticilerimizin haklı taleplerine kulak tıkayamazdık. Köylere yaptığımız ziyaretlerde köylülerimizin bizden istediği en öncelikli talepleri canlı hayvan pazarı yapılmasıydı. 6 ay gibi kısa bir sürede bu pazarı Silivri’mize kazandırdığımız için büyük bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.

    Silivri Belediyesi Canlı Hayvan Pazarının açılış törenine, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Silivri Kaymakamı Toplga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Sami Barlas, Silivri Belediyesi Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Şenoğlu Türkyılmaz, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar, hayvan yetiştiricileri ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirilirken Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil’e tesisi tanıttı. Program günün anısına çekilen fotoğrafların ardından sona erdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir