• Kardeş Kültürler Festivali kardeşlik halayıyla başladı

  • Esenyurt’ta bir ilk olan Kardeş Kültürler Festivali yüzlerce insanın katıldığı coşkulu bir kortej yürüyüşüyle başladı. Esenyurt Belediyesi’nin il dernekleriyle birlikte düzenlediği etkinliğe katılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Yeni Belediye Meydanı’nda toplanan vatandaşlarla birlikte yürüyüş öncesi yöresel oyunlar oynadı, kardeşlik halayları çekti. Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından Başkan Bozkurt kurulan yöresel stantları gezdi. Festivale Başkan Bozkurt’un yanı sıra Esenyurt İlçe Kaymakamı Vural Karagül, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Esenyurt İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, ilçedeki siyasi parti temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar, dernek ve STK temsilcileri katıldı. Halk oyunları gösterileri ile başlayan etkinlikte sonra sahne alan sanatçı Kubat, Esenyurtlulara unutulmaz anlar yaşattı. Sanatçı Kubat’a seslendirdiği şarkılarla Anadolu’nun bütün renklerini yansıttığını söyleyen Başkan Bozkurt, “Esenyurt aslında öyle güzel bir yer ki… Bunun farkında değiliz. Anadolu gibi rengarenk. Her kimliğin, inancın yaşadığı bir ilçe. 81 ilin her bir rengi burada var. Bunun dışında dünyanın 101 değişik ülkesinin temsilcisi var. Burada 101 değişik dil konuşuluyor. Dolayısıyla biz istedik ki farklı kültürler bir araya gelsin” dedi.

    “Dünyayı güzellik kurtaracak”

    Esenyurtlu olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirten Başkan Bozkurt şunları ekledi: “Binlerce yıldır yoğurularak bugüne gelmiş ama maalesef zaman zaman farklı kültürlere, inançlara sahip olmak kötü bir şeymiş gibi anlatılıyor. Bizi sanki birbirimizden çok uzakmışız gibi anlatılmaya çalışılıyor. Hâlbuki o kadar büyük bir zenginlik ki! Bu zenginliğin farkına vardığımızda hem dünyaya bakışımız değişecek hem hayattan aldığımız haz değişecek. Yaşama karşı daha fazla güçlenmiş olacağız. Biz bu duygu ve düşüncelerle kültür festivalinin ilkini yaptık. Ben, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Dünyayı güzellik kurtaracak diyorum. İnsanlar buraya göçüp geliyor. Biz o yüzden ‘Umudun Şehri’ diyoruz. Esenyurtlu olmak ayrıcalıktır.”

    “Sahnede tüm Türkiye’yi gezeceğiz”

    Esenyurt’ta ilk konserini veren Kubat şöyle konuştu: “Çok heyecanlıyım. İnanılmaz kalabalık. Muhteşem. Tam benim repertuarıma uygun bir festival. Tüm Türkiye’yi gezeceğiz onlarla birlikte.”

    “Türkiye Esenyurt’un kardeşliğini görsün”

    Festivalde her bölgeden insanın bir araya geldiğini söyleyen Esenyurt İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, “Biz Esenyurt’un artık konserlerle anılmasını istiyoruz. Bunun için Sayın Kaymakamımıza, Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Çok emek verdiler, hepimizi bir araya getirdiler. Biz burada Doğulusu, Batılısı hepimiz bir aradayız. Bütün Türkiye, Esenyurt’un kardeşliğini görsün. On gün boyunca biz bu meydanda olacağız” diye konuştu

    Festival 10 gün boyunca devam edecek

    Yaklaşık 40 ilin katılımıyla 10 gün boyunca devam edecek olan etkinlikte, her gün bir bölgenin tanıtımı yapılarak o bölgeye özgü sanatçılar konser verecek. Geleneksel el sanatları stantları, kıyafet kültürü, yemek kültürü, yörelerin zanaatlarının gösterileceği zanaat sokağı, halk oyunları, halk âşıkları, mahalli sanatçılar, yöre ozanları, gelenek ve görenekleri tanıtan programlar, gösteriler ve spor müsabakaları, sohbet programları, yöreleri tanıtan kısa film ve belgesel gösterileri, efsaneler, fıkralar, destanlar ve köy seyirlik gösterilerin yer alacağı festivalin ikinci gününde düzenlenecek Karadeniz Gecesi’nde Resul Dindar sahne alacak.

    Unutulmaya yüz tutmuş meslekler tanıtılacak

    Festivalde çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilim dokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türk işlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarca el emeği ürünlerin yapımının gösterileceği alanlar yer alacak. Yöresel kültürlerin tanıtılacağı festival alanına her ilin görselleriyle süslenen stantlar kurularak her gün birkaç ilin tanıtımı da yapılacak.

    Festivalde bugün;

    Karadeniz Gecesi
    Bölge Tanıtım Filmi
    13.00-17.00 Bölgeye Özel Yöresel Sanatçı Konserleri
    20.00 Halk Oyunları Gösterisi
    20.30 Resul Dindar Konseri

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir