Doğu Akdeniz’de Türkiye ve sondaj tartışmaları gündemden düşmezken Kıbrıs Rum Yönetimi’nden Türkiye’ye sürpriz işbirliği teklifi geldi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis yapmış olduğu açıklamada Türkiye ile işbirliği yapılması Doğu Akdeniz’de herkesin faydasına olacaktır dedi.
Hristodoulidis, Economist dergisinin her sene Yunanistan’da düzenlediği konferansta yapmış olduğu açıklamanın devamında ise, Kıbrıs konusunda bir çıkmaza girildiğini düşünmediğini, Türkiye’nin yapmış olduğu çalışmaların Crans Montana’da kalınan diyaloğun devamı için bir engel teşkil ettiğini ve bölgedeki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca bölgedeki tansiyonu düşürmek ve ilişkilerin iyileşmesi adına Türkiye – Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında Doğu Akdeniz’de bir işbirliği mesajı gönderdiğini belirtti.
Hristodoulidis, diyalog ve iletişim kurmaktan başka bir çare olmadığını belirtti. Coğrafyanın değiştirilemeyeceğine göre bölgedeki sorunları bölgede bulunan ülkeler ile görüşerek çözüm üretilmesi gerektiğini açıklamalarına ekledi.
Doğu Akdeniz’de Neler Olmuştu?
Türkiye’nin 2 sondaj gemisi (Yavuz ve Fatih) ile KKTC tarafından izin verilen bölgelerde doğalgaz aramalarına başlaması başta Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olmak üzere, Yunanistan, Mısır, Avrupa Birliği, ABD ve İsrail tarafından tepki ile karşılanmıştı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan’ın itirazı bu sondaj çalışmalarının Kıbrıs’ın ekonomik bölgesinin ihlali olduğu konusundaydı. Avrupa Birliği’nin de Yunanistan’ı desteklemesinin ardından diğer ülkeler (başta ABD ve İsrail olmak üzere) alınan kararın yanlış olduğu ve Yunanistan ile aynı görüşleri paylaştıklarını açıklamışlardı. Buna karşılık Türkiye ise doğalgaz arama çalışmalarına kesintisiz devam edeceğini açıklamıştı.