Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına (Kovid-19) karşı bir yandan aşı geliştirme çalışmaları devam ederken, bilim insanlarının bir diğer umudu da iyileşen hastaların kanından üretilen antikor plazma yöntemi. Çin’de yapılan bir araştırma ise, plazma yönteminin koronavirüs tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Bu yöntemle tedavi edilen 10 hasta kısa sürede iyileşme aşamasına geçti.
TÜRKİYE DAHİL BİRÇOK ÜLKE PLAZMA TEDAVİSİ GİRİŞİMLERİNİ BAŞLATTI
Koronavirüste aşı çalışmaları devam ederken bilim insanları iyileşen hastaların kanını tedavi için kullanmayı amaçlıyor.
Türkiye dahil dünyada birçok ülke koronavirüse yakalandıktan sonra hastalığı atlatan kişilerin kanlarından alınan plazmalarla tedavi girişimlerini başlatmış durumda.
PLAZMA TEDAVİSİ GÖREN 10 HASTA İYİLEŞME AŞAMASINA GEÇTİ
Çin’de yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları plazma tedavisine ilişkin umut verici bulgular ortaya koydu. PNAS dergisinde yayımlanan pilot çalışmanın makalesinde Çin’de plazmayla tedavi edilen 10 hastanın iyileşme aşamasına geçtiği vurgulandı.
Makalenin bulgularına göre tek doz antikor tedavisi uygulanan hastalarda semtomların görülme süresi azaldı, oksijen seviyeleri arttı ve enfeksiyondan arınma süreleri de hızlandı.
OKSİJEN SEVİYESİ YÜZDE 90’IN ÜSTÜNE ÇIKTI
Çalışmaya konu olan katılımcılardan 46 yaşındaki bir erkek hastanın ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleriyle hastaneye başvurduğu ardından yoğun bakıma alındığı belirtildi.
Kanındaki oksijen seviyesi yüzde 80’lere kadar düşen hastaya 11. günde plazma tedavisi uygulandığı ve iki gün sonra hastanın oksijen seviyesinin yüzde 90’ın üstüne çıktığı gözlemlendi.
12. GÜNDE YAPILAN TEST NEGATİF ÇIKTI
Normal şartlar altında kandaki oksijen seviyesinin yüzde 95 – 100 arasında olması gerekiyor. Hastanın üç gün içerisinde solunum cihazına ihtiyaç duymayacak seviyeye geldiği belirtildi.
Dikkat çeken bir diğer sonuca göre hastaya 12. günde yapılan koronavirüs testi negatif sonuç verdi.