• ÖZGÜR KARABAT’TAN ÇARPICI BÜTÇE AÇIKLAMASI

    23 Ekim’de TBMM Bütçe Komisyonunda görüşmelerine başlanan Cumhurbaşkanlığı Sisteminin ilk bütçesi tartışmaların gölgesinde başladı. “Bütçe bir toplumun ne kadar demokratik ve eşitlikçi olduğunun en temel göstergesidir.” diyen Karabat, Diyanet’in bütçesi hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

  • 2017 Yılı Performans Programında personel sayısı 117 bin olarak açıklanan Diyanet’in “Sayıştay denetimlerine ‘Taşra teşkilatlarımızda yeterli ve nitelikli personel yok’ yanıtını vermesinin gerçekçi olmadığını söyledi.

    Karabat: “Başkanlığın Bütçe sunumunda sadece web sayfası dil desteği tercüme hizmet alımına 17 milyon 603 bin TL harcandığını açıkladığını, yüz binin üzerinde personele sahip bir başkanlığın dil bilen yeterli personelinin olmaması düşündürücüdür.” dedi.

    İhtiyaç Fazlası Kitap Basıldı

    Karabat: “Kuran kursları için dağıtılan kitapların sayısı tüm ülkede Kuran Kursuna gidenlerin sayısından kat kat fazla. Ülkede gazeteler, kitaplar kâğıda gelen zamlardan basılamaz hale gelmişken Diyanet sadece 2018 yılının ilk altı ayında 6 milyon 338 bin kitap basmış ve ücretsiz dağıtmıştır. Bu kitapların toplam maliyeti ise 14.221.705 TL olmuştur.” dedi.

    Karabat, Türkiye genelinde kuran kursuna devam eden öğrenci sayısının 1.031.675 olarak açıkladığını ifade ederek, kimi kitapların kurslara devam eden öğrencilerin toplamından 3 kat fazla olduğunu söyledi.

    Diyanetin Gizli Kapaklı Yardımları

    Diyanet’in “yardımlarının” amir kurumu olan Cumhurbaşkanlığı’nın dahi çok üstünde olduğunu iddia eden Karabat, “Sadece 2017 yılında çeşitli kurumlara yapılan nakit transferi 113.319.023 TL olmuştur. Oysa 2017 yılı için hane halkına yapılan yardımlar dahil olmak üzere cari işlemler için öngörülen tutar sadece 29.883.000 TL idi. Bu anlamda yardım adı altında kendisi için öngörülen tutarın dört katı harcama yapmış ve dolayısıyla bu yolla kamu ciddi bir zarara uğratılmıştır.” dedi.

    Bütçede Farklı İnançlara Yer Yok

    Bütçede de diğer dini inançların yok sayıldığını belirten Karabat, “Belli bir din ve mezhep anlayışının sanki ülkenin tek ve mutlak inanç anlayışı olduğu kabul ediliyor. Dolayısıyla bu bütçede de milyonlarca vatandaşımız yok sayılıyor. Başta Aleviler, Hristiyanlar ve Musevi inancına sahip vatandaşlarımızı yok sayan, onları görmezden gelen böyle bir bütçelemenin ne demokrasiyle ne de vicdanla bağdaşır bir yanı yoktur.” dedi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir