• Türkiye Deniz Canlıları Müzesi yabancı basının gündeminde

    Dev orkinostan, köpekbalığına, vatozdan, hamsiye kadar bünyesinde kırk tır dolusu mumya balığı barındıran Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne Orta Doğu basınından büyük ilgi. Dubai TV’nin özel röportaj yaptığı müze kurucusu ünlü balıkçı Kenan Balcı ‘müzenin dünyaya açılması bizim için onur vericidir’ dedi.

  • Dünyada eşi benzeri bulunmayan yaklaşık kırk yıllık geçmişi olan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Orta Doğu’nun da gözdesi oldu. Son olarak dünya basınından Dubai TV’nin özel belgesel hazırladığı müzede yok yok. Müze kurucusu Balıkçı Kenan’ın büyük emek ve uğraşları sonucu topluma kazandırılan balık mumyaları özellikle öğrencilerin bilgi deposu. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Beylikdüzü’nde girişler ücretsiz.

    DÜNYADA BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

    50 gramlık hamsiden 1 ton 200 kiloluk orkinosa ve 800 kilogramlık köpekbalığına kadar toplamda 1500 deniz canlısının mumyalanmış halde müzede yer aldığını anlatan Balcı, müzenin öğrencilerin ve vatandaşların, denizlerden çıkan ürünleri tanımaları için ücretsiz olarak hizmet verdiğini belirtti. Balcı: ‘Yarım asırdır müze için binlerce balığı mumyaladık. İlk bir hamsiyle balık müzemizin temelini attık. Küçücük hamsiden, devasa köpekbalıklarına, orkinoslara kadar bütün balıkları inci gibi işleyerek mumya haline getirdik. Çocuklarımıza gençlerimize bu müzeyi armağan ettik. Biz bugün varız, yarın yokuz. Ama yaptığımız eser yüz yıllarca yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. Denizlerimizde, hangi balıklar var. Hangi balıkların nesli tükenmek üzere burada rahatça öğrenebilirler. Gelen vatandaşlarımız balıkları görünce tahtadan olduğunu zannediyorlar. Buradaki balıklar tamamen gerçek. Denizlerimizden çıkan balıklar. Merak eden herkesi Beylikdüzü’nde bulunan ve girişin ücretsiz olduğu bu ilginç ve heyecan dolu müzemize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

    BURASI GENÇLERİN DENİZ OKULU GİBİ

    “Tarihten silinecek, kaybolup gidecek balık türlerini mumyalayıp ölümsüz hale getiriyoruz” diyen Balcı, “Balıkların deforme olmaması için uğraşıyor, doğal halini bozmamaya gayret gösteriyoruz. Özellikle öğrenciler burada olan balıkları yıllarca inceleme imkanı bulacak. Öğrenme çağındaki çocuklarımız, şimdilerde ancak kitap, ansiklopedi ve belgesellerde görebilme imkanı buldukları balık türlerini müzemizde yakından, dokunarak inceleyebiliyorlar. Amacım; çocuklarımızın, geleceğimizin her bireyin buradan bir şeyler öğrenebilmesini sağlamak. Müzeyi ziyaret eden öğrencilerimiz ve aileleri böyle bir müze kazandırdığımız için bizlere teşekkür ediyorlar. Gençlerimize eğitimde bir nebze katkım olabiliyorsa ne mutlu bana. Müzemize ulaşımda gayet kolay. Metrobüse yakınız. Girişlerimiz ücretsiz” dedi.

    HEPSİ TÜRK KARASULARINDA YAKALANDI

    Müzede yer alın balıkların Türk kara sularında yakalandığını belirten usta balıkçı Kenan Balcı: ‘Denizlerimiz tükenmeyen madenlerimizdir, ekmeden biçtiğimiz tarlalardır. Bunu herkes bilsin. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili. Müzemizde sergilenen balıkların hepsi bizim sularımızda yakalanan balıklar. Denizlerimizin ne kadar değerli olduğunu, denizlerimizden hangi ürünlerin çıktığını görsünler, birebir dokunabilsinler ve balıklarımızın ne kadar önemli besin kaynağı olduğunu bilsinler diye bu hizmeti veriyoruz’ ifadesini kullandı

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir