• TÜRKİYE’NİN İLK SÜRÜCÜSÜZ METROSU

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe Hattı’nın Ümraniye’ye kadar olan kısmı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hizmete açıldı.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Türkiye’nin ilk sürücüsüz çalışan metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe Hattı’nın Ümraniye’ye kadar olan kısmı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın katıldığı törenle hizmete açıldı. Üsküdar Meydanı’nda gerçekleşen açılış törenine vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi.

    Törende Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bazı AK Parti genel başkan yardımcıları, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları da yer aldı.

    ERDOĞAN: İSTANBUL’U AŞKLA SEVİYORUZ

    Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılışla Anadolu Yakasındaki ikinci metro hattını hizmete aldıklarını hattın Ümraniye’den Çekmökey ve Sancaktepe’ye uzanan ikinci kısmının da en kısa sürece açılacağını söyledi. Üsküdar-Ümraniye Sancaktepe Metrosu’nun Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olması nedeniyle çok önemli olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu;

    “Trenlerin tüm hareketleri kumanda merkezi tarafından yönetilecek. Günde 700 bin yolcuya hizmet verecek metroya, inşallah Üsküdar’dan metroya binen bir kardeşim 17 dakikada Yamanevler İstasyonu’na ulaşacak. Hattın Sancaktepe’ye kadar olan bölümü hizmete girdiğinde de bu yolculuk 27 dakika sürecek. İlerde bu hattı Sabiha Gökçen Havalimanı’na kadar uzatmayı planlıyoruz.”

    “Rabbime bu millete hizmet imkanı verdiğimiz için her gün hamd ediyorum ifadesini kullanan Erdoğan, yaşadığımız 4-5 yılın milli birlik ve beraberliğe daha fazla sahip çıkılması gerektiğini gösterdiğini söyledi. Erdoğan, “İstanbul’u, bin yıl ömrümüz olsa har günün her anını bu şehre hizmette geçirmek isteyecek kadar çok seviyoruz. Ulaşım imkanları olmayan, merkezinde dahi çamurdan tozdan geçilmeyen bir şehir düşünün. Gecekondular tarafından kuşatılmış, tarihi eserlerin hoyratça muamele gördüğü geçmişine sahip çıkılmayan bir şehir düşünün. Garip gurebaya, engellilere, kadınlara, gençlere, sporculara, sanatçılara yönelik hemen hiçbir faaliyeti olmayan bir şehir düşünün. İşte İstanbul böyle bir yerdi. Biz İstanbul’u bu durumdan aldık, bugünlere getirdik” diye konuştu.

    BAŞBAKAN YILDIRIM: “İSTANBUL EN GÜZELİNİ HAK EDİYOR”

    Başbakan Binali Yıldırım da İstanbulluları yeni bir hizmetle buluşturduklarını belirterek, 10,5 kilometrelik 9 istasyonlu Üsküdar-Ümraniye Metrosu’nun kendi kendine gideceğini hatırlatarak, hattın toplam maliyetinin 3,5 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

    “Bu rakam İstanbul’a feda olsun. İstanbul hizmetlerin en güzelini hak ediyor” ifadesini kullanan Binali Yıldırım, hattın tamamı hizmete açıldığında Sancaktepe’den Üsküdar’a 27 dakikada gelinebileceğine dikkat çekti. Günde 700 bin yolcu kapasiteli hattın, trafiğin yoğun olduğu saatler düşünüldüğünde ekonomiye ne kadar büyük bir faydası olduğunun görüleceğini dile getiren Yıldırım, Marmaray’a entegre olan hattın her iki yakadaki ulaşımı kolay hale getireceğini kaydetti.

     

     İSTANBUL’DA METRO UZUNLUĞU 160 KM’YE ÇIKTI

    Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da İstanbul için tarihi bir gün olduğunu belirterek, “İstanbul’umuzun ulaşım sorununa merhem olacak yeni bir metro hattını daha hizmete alıyoruz. Üsküdar-Ümraniye metro hattını, her zaman yanımızda olan, varlığı ve vizyonuyla bizleri motive eden Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle hizmete almaktan mutluyuz, gururluyuz” dedi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığından itibaren İstanbul’a silinmez izler bıraktığını vurgulayan Mevlüt Uysal, İstanbul’un ilk metroya Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde kavuştuğunu hatırlattı. Son 20 yılda İstanbul’a tarih sayfasına altın harflerle yazılacak büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çeken Uysal, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı bağlantı yolları İstanbul’un değerine değer kattığını söyledi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir