22 Kasım 2024
  • VADİ’DE BOCCE ZAMANI

    Beylikdüzü Yaşam Vadisi şimdide  “Bocce” meraklılarını ve sporcularını ağırlıyor.

    VADİ’DE BOCCE ZAMANI

    Beylikdüzü Rüzgar Sörfü Kulübü bünyesinde açılan “Bocce” branşı için Beylikdüzü Belediyesi de destek veriyor. Yaşam Vadisi 1. Etabı’nda oluşturulan oyun alanında sporcular antrenmanlarını yapmaya başladı. Vadide vakit geçiren vatandaşlar da antrenmanları izleyip hocalar ve sporculardan oyunun detaylarını alarak atış yapabiliyorlar.

    Tek kişi, iki kişi ve üç kişi olarak takımlarla oynanan oyunda, atıcının 6 ile 10 metre arası uzaklığında olacak şekilde belirleyici ufak bir top atılıyor. Pallino denen belirleyici topun en yakınına atılmaya çalışılan toplarla da rakip takımlar puan elde ediyor. Bir strateji oyunu olan “Bocce” zeka gelişimi açısından da büyük katkı sağlıyor.

    Her Yaş Birlikte Oynayabilir

    İçerisinde birçok teknik barındıran bu spor, vadide “Petant” branşında oynandı. Oyuna “Bocce” Dünya 3.’sü olan Milli Sporcu ve Beden Eğitimi Öğretmeni Yılmaz Duran da katıldı. Kulüp Yöneticisi Ebru Şenocak ve Duran bu sporun 7’den 77’ye dedeyle torunu birleştirici bir spor olduğunu ve her yaştan katılımcının bu sporu yapmak için eğitim alabileceğini dile getirdi. Antrenmana Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Ömer Şatır da katılarak atış gerçekleştirdi. Sporu yakından tanıyıp öğrenmek isteyen vatandaşlar belirlenecek tarihlerde yapılacak antrenmanlara katılarak devam etmek isterlerse kulübe üye olabilirler.

    BOCCE Nedir?

    Bu makalemizde, son yıllarda ülkemizde gelişen, ilgi duyulan ve benimsenen bir spor dalı olmayı başaran Bocce sporunu tanıtacağız.

    Bocce’nin tarihi milattan binlerce yıl öncesine, Anadolu’ya dayanıyor. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “bocce” adını da Romalılardan almıştır. O dönemlerde Anadolu’da Türklerin var olduğu ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde adı Bocce olmasa da benzer birçok oyunun oynandığı göz önüne alınırsa, Bocce’nin ata sporlarımızdan olduğunu söylemek de mümkündür.

    Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

    Toplumumuza, geleneğimize, alışkanlıklarımıza her yönüyle uyum sağlayan Bocce, ülkemizin son yıllarda uluslararası turnuvalarda gösterdiği başarılar da düşünülerek, ilerleyen dönemlerde ülkemizin başat sporları arasında yerini alacağı ön görülmektedir.

    Bocce sporu dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bunlar; Raffa, Volo, Petank ve Çim Topudur.

     

    Bocce Nasıl Oynanır ?

    Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tek kişilik bocce oyunları 4 topla, 2 kişilik bocce oyunları ise 2 topla oynanır. 4 cm boyundaki hedef topuna pallino denir. Bocce oyununda amaç hedef top olan pallino ya atılan topun en yakın olmasını sağlamaktır. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu (belirlenen noktayı geçicek şekilde) atar ardından kendi topunu peşinden pallinoya en yakın olacak şekilde atar.

    Oyuncuların pallinoya yakın olmak için yaptıkları atışa punto denir. Oyuncuların rakip topa, pallinoya ve kendi topunu vurmak için yaptıkları atışa volo denir. Topu sektirip hedeflenen topa sonra gitmesini sağlayan atıla raffa denir. Raffa da hedeflenen topa değmiyen atışlar geçersiz sayılır.

    Tüm topların bitmesi ile rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanlar 1 puan alır. Pallino ile temas halinde ise bu 2 puan olarak sayılır. Bocce Oyun Kuralları kısaca bu şekildedir. Özetleyecek olursak oyundaki amaç yuvarladığınız topun hedef topa en yakın olmasını sağlamaktır. Bocce oyununda süre yoktur 15 puana ulaşan ilk takım maçı kazanır.

    Uluslararası alanda kabul gören bocce için gerekli oyun alanları, açık alanlarda olduğu kadar mevcut kapalı spor salonları zemininde de değişiklik gerektirmeden kolayca kurulabilmektedir. İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 cm arasıdır. Taban yarı sentetik çeşitli malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son derece düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır.

    Spora 11-14 yaş arasında başlayanlar gençler, 17 yaşından büyükler ise büyükler kategorisinde yer alırlar. Oyun topları yuvarlak ve sentetiktir. Büyük top 107-113 mm çapında ve 920-1000 gr ağırlığındadır. Bayanlar ve küçükler için çap 106 mm ağırlık 900 gram. Küçük top (misket) 4 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir