• Yeni Emeklilik Türleri ve Açıklamaları

  • Geçtiğimiz günlerde kabul edilen 11. Kalkınma Planı ile kıdem tazminatları ve emeklilik sistemlerinde değişiklikler yapıldı. Önümüzdeki günlerde mutabakat ile çıkartılması planan Kıdem Tazminatı Reformu ile beraber tamamlayıcı emeklilik sistemi de devreye girmiş olacak. Çalışanlar kıdem tazminatı garantisi ile beraber ikinci bir emeklilik yolu da açılmış olacak.

    Bugün Türkiye’de SGK sistemiyle çalışanlar emekli olanlar çalıştıkları dönemden daha az emekli maaşı alıyorlar. Tamamlayıcı emeklilik olarak otomatik katılımlı BES düşünülüyor. Kalkınma Planında olan bilgilere göre BES uygulaması daha ileri noktalara taşınıp çalışanlar için daha fazla çekici hale getirilecek. Bu kapsamda düşünülenlerden biri de BES katılımcısı sağlık, evlilik, eğitim veya bir mülk edinme gibi ihtiyaçlar halinde sistemden dışarıya çıkmadan birikimlerin bir kısmını çekip kullanabilecek. Bugün parasını çekmek isteyenlerin ise paralarında kesinti oluyor. Yeni sistemde;

    • BES’tee bulunan devlet destekleri yaşa göre değişecek ve gençlere daha fazla destek verilecek.
    • Bireysel hesaplara dayalı olarak kurulacak olan Kıdem Tazminatı Fonu ile BES fonu birbirine entegre edilecek. Böylece çalışanların tazminatları garanti altına alınacak.
    • Şimdi var olan yasaya göre emekli olmak isteyen bir SGK çalışanı 61 yaş ve 7200 gün ile emekli olabilir. BES sisteminde ise 10 yıl ve 56 yaş şartıyla emekli olabilecek. Böylece çalışırken ilk emekliliği de gerçekleşecek.
    • Ayrıca ilerleyen dönemde dünyanın farklı emeklilik fonlarının da ülkemizde devreye alınması söz konusu.

    SGK çalışanı bağlı olduğu SGK kurumundan emekli olduğunda da ikinci maaşını alarak çifte maaş almış olacak. Eğer çalışmaya devam ederse 3. bir maaş alma olasılığı da olacak.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir