22 Kasım 2024
  • BAŞAKŞEHİR’DE DÖNÜŞÜMLÜ SONBAHAR

    Çevreci uygulamalara önem veren Başakşehir Belediyesi, çim atıklardan sonra dalları da öğüterek doğal gübre haline getirmeye başladı.

    BAŞAKŞEHİR’DE DÖNÜŞÜMLÜ SONBAHAR

    Budama çalışmalarından çıkan dallar, yurt dışından alınan Dal Öğütme Makinesi ile öğüterek doğal kompost haline dönüştürülüp yeşil alanlarda gübre olarak kullanılıyor.  Çim ve fidan dikimlerinde toprağa karıştırılan kompost, toprağın su tutma kapasitesini artırdığı için sulamada tasarruf da sağlanmış oluyor.

    Kişi başına düşen yüzde 20.7’lik yeşil alan miktarı ile İstanbul’un en yeşil ilçesi olan Başakşehir’de organik bir çalışmaya daha imza atıldı.

    Daha önce ilçedeki 105 parktan biçilen çim atıkları ayrı toplayarak Büyükşehir Belediyesi Geri Dönüşüm Kompost Tesisleri’ne gönderen Park Bahçeler Müdürlüğü, sonbahar bakım çalışmaları ile birlikte yeni bir uygulama başlattı. Kış bakımı için ilçe sınırlarındaki ağaçlarda budama yapan ekipler, toplanan bitkisel malzemeleri öğüterek doğal gübre haline dönüştürüyor.  Budanan dalları bir bölgede toplayan ekipler Hollanda’dan alınan Dal Öğütme Makinesi ile dalları öğüterek kompost haline getiriliyor.

    “TOPRAĞI VE SU KAYNAKLARINI KORUYORUZ

    Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, organik bakım anlayışla park ve yeşil alanlardaki dökülen yaprakları da kaldırmayarak yaprakların yeşil alanlarda doğal gübre olarak kullanıldığını belirterek, ”Yurt dışından getirtmiş olduğumuz araç ile budanan dallardan elde ettiğimiz kompostu ekiplerimiz, çim, çiçek, fidan ve ağaç dikiminde kullandıkları toprağa karıştırıyor. Bitkisel kompost ile toprağın su tutma kapasitesi arttığı için sulama çalışmalarında su tasarrufu sağlanmış oluyor. Yani, sürdürülebilir çevre anlayışı çerçevesinde hem doğal gübre kullanmış oluyor, hem de su kaynaklarını ekonomik kullanmış oluyoruz” diye konuştu.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir