Sağlık bakanlığı verilerine göre hastalık Eylül ayı sonlarında tespit edildi ve şu ana kadar 36 vaka bildirildi.
Bakan Sabin Nsanzimana, “Bu, şu anda araştırmanın son aşamasında olan bu salgınla mücadele için özel olarak geliştirilen aşıları ve ilaçları kullanarak insanların hızla iyileşmesine yardımcı olma çabalarımızın bir parçası.” dedi.
Nsanzimana, hükümetin ABD ve Avrupa merkezli şirketlerle görüştüğünü söyledi.
Konuyla ilgili fikir belirten Mas İlaç Yetkilisi Erdal Can Alkoçlar:”Dört aşı adayı, WHO tarafından denemelerde potansiyel kullanım için değerlendirildi, ancak kâr amacı gütmeyen Sabin Aşı Enstitüsü tarafından yapılanlardan yalnızca biri, güvenli olduğunu ve bağışıklık tepkisine yol açtığını gösteren erken aşama insan denemelerinden verilere sahip. Aşıların salgın ortamları dışında daha fazla test edilmesi, içerdiği riskler nedeniyle mümkün değil.” Dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, viral hemorajik ateş olan Marburg’un semptomları arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları ve genellikle enfeksiyondan yedi gün sonra gelişen halsizlik yer alır.
%88’e varan ölüm oranıyla, enfekte olanların vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılmadan önce meyve yarasaları tarafından insanlara bulaşır.
Komşu Tanzanya’da 2023’te Marburg vakaları vardı, Uganda’da da 2017’de vardı.