5 April 2025
  • Hedef sıfır can kaybı

    Hedef sıfır can kaybı

    Radyo Trafik yayın sorumlusu Kerim Öztürk’ün moderatörlüğünde yayınlanan programda kazaların vazgeçilmez olmadığını belirten Mehmet Yavuz, “Onlar hayatımızı kabusa döndüren, yaşayan ailelere travma oluşturan bir durumdur.” İfadelerini kullandı. Yılda dünya üzerinden, 1 milyon 350 bin civarında kişinin trafik kazası nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen EGM Trafik Başkanı, 70-80 milyon civarında kişinin de sakat kaldığını ve bundan en çok etkilenen yaş grubunun 25-29 arasındaki genç yetişkinler olduğunu açıkladı.

    10 YILDA KAZALARI %56 AZALTTIK!

    Sözlerine 2010 – 2020 yılları arasında uygulanan “Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı”nı değerlendirerek başlayan EGM Trafik Başkanı Mehmet Yavuz; bu 10 yıllık süreçte kazaların %56 oranında azaldığını ve Türkiye’nin bunu başaran dünyadaki iki ülkeden biri olduğunu söyledi. Yavuz sözlerine şöyle devam etti: “Bu on yıllık süreçte, eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, araç güvenliğinden denetim stratejilerine kadar kapasiteleri yükselttik. Yeni modern ve otoyollar, hava ve denize olan ilginin arttırılması kaza sayısında düşüş sağladı. Ve neticede 2020 sonu itibariyle trafik kazaları %50 azalmasını sağlayan dünyada iki ülkeden biri olduk. Hatta kaza oranını %56 oranında düşürdük. Somut bir örnek gerekirse; Bu yılın sonu itibariyle, 2015 yılında 7530 kişi hayatını kaybetmiş. 2020 yılında ise, 4830 civarında bir can kaybımız var. 2020 hedefini tutturduk. Bundan sonra daha kararlı bir şekilde bu işleyişi sürdürmemiz gerekiyor.

    2020 – 2030 TRAFİK EYLEM PLANI

    Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın sorusu üzerine geçtiğimiz ay içerisinde yayınlanan ve önümüzdeki 10 yıllık dönemi kapsayan Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı”nı da anlatan EGM Trafik Başkanı, bu on yıllık süreçte hedefin sıfır can kaybı olduğunu açıkladı. Trafik hatayı affetmiyor Mehmet Yavuz; “Trafik tek başına denetimden ibaret değil. Eğitimden, sağlıktan ve altyapıdan da ibarettir. Denetim bu 4 ayaktan sadece biridir. 2020 – 2030 yılları arasındaki yeni stratejileri anlatan strateji belgesi oluşturduk. Biz artık önümüzdeki 10 yıla sıfır can kaybı hedefi koyduk. Sıfır can kaybı biraz hayalî gelebilir ama bu aslında bir hedef. Tüm dünya 2050 yılı için bu hedefi koyarken, biz 2030 yılı için bu hedefi koyduk. “ dedi.

    PLAN NELERİ İÇERİYOR?

    Strateji belgesinin odak noktasını “Güvenli Sistem Yaklaşımı” olduğunu söyleyen Mehmet Yavuz, güvenli sistem yaklaşımını; insan hata yapabilir, bu insan hatasını karşılayacak, tolere edilecek sistemler geliştirmek olarak tanımladı. Mehmet Yavuz buna örnek olarak da EDS ve hız koridorlarını, güvenli yolları gösterdi.

    Trafik strateji planının içeriğini özetlerken, birinci sıraya aşırı hızla mücadeleyi koyan Yavuz, aşırı hızdan oluşan kazaların oranı her yıl %38 ila 40 arasında değiştiğini, bu nedenle hızı yavaşlatmak için hedefler olduğunu söyledi.  İkinci sırada ise incinebilir yol kullanıcılarına (yaşlılar, yaylar, bisikletliler, motosikletliler ve engelliler) yönelik neler yapılabileceğine yönelik çalışmalar yer alıyor. Kaza kara noktalarının fiziki yapılarında iyileştirilmesi ve o bölgelerde yapılacak farklı denetim stratejileri ile oraların tedbirini almakta Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı içerisinde yer alan maddelerden biri olarak açıklandı.

    Belediyelerin yaptığı bisiklet yolları, yaya yolları, kaldırım düzenlemeleri, kavşaklar gibi çalışmaları uzmanların yapması gerektiğini belirten Trafik Başkanı, “Bilinçsiz yapılan yerler var. Çok güzel büyük kavşaklarımız var ama o trafiği düzenleme noktasında belki farklı olumsuzluklar yansıyabiliyor. Bunların uzman eliyle yapılmasını sağlamakta trafik strateji planında yer alıyor.” İfadelerini kullandı. Eğitim konusuna da dikkat çeken Mehmet Yavuz, en çok kaza yapan sürücülerin eğitimden geçirileceğini de açıkladı. Yavuz, strateji belgesinde sürücü kursları ile alakalı çeşitli düzenlemeler olduğunu da belirtti.

    “ELEKTRONİK SİSTEMLERLE İZLİYORUZ”

    Büyükşehirlerde trafik sıkışıklığı anında görevli polislerin bulunmadığına yönelik eleştirileri de yanıtlayan EGM Trafik Başkanı, “Her kavşağa bir trafik görevlisi koymak fiziki olarak mümkün değil. Biz önemli noktalara trafik görevlisi koyuyoruz. Ancak trafik konusunda herkes kendi fikri var o uygulansın istiyor, ama unutulmasın ki o kuralı orada uygulayan trafik görevlisinin de kendi fikri var. İstanbul’da Elektronik Denetim Sistemleri ile her yer izlenebiliyor. Trafik yönetim merkezinden nereye ne zaman müdahale edileceği görülüyor ve ona göre uygulamalar yapılıyor. Ama takdir edersiniz ki 16 milyonluk bir şehir bazı yerlerde aksamalar olabilir. Bir de buna saygısız diyebileceğimiz sürücüler eklenince onlar da trafiği içinden çıkılmaz hale getiriyor. Biz herkesten kurallara uyan sürücüler olması gerektiğini istiyoruz. “ dedi.

    BİZ DENETLERİZ AMA MAĞDUR OLANLAR VAR.

    Psikoteknik raporlarının denetlenmesinin yedinci kez ertelenmesi üzerine yöneltilen soruya ilk etapta verilen belgelerin Sağlık Bakanlığı sistemine girilmemesi kaynaklı oluşan bir durum olduğunu söyleyen Mehmet Yavuz, o belgelerin de Sağlık Bakanlığı sistemine girilmesi gerektiğini söyledi. Yavuz; “Sisteme girilmemiş kayıtlarda sorun çıkıyor. Biz denetlemede yeni sisteme göre verilmiş belgeleri TC numarasını girdiğimizde görüyoruz. Ama denetlemede daha evvel belge almış, sistemde görünmeyen belgeler olduğunda sistemlerde kişinin belgesi yok görünüyor, kendisine soruyoruz var diyor. Bu da mağduriyet oluşturuyor. Yoksa denetimle ilgili bir sorun yok. Amaç insanları mağdur etmemek, mağdur olmamaları için de bu belgelerin sisteme girilmesi gerekiyor. Biz şimdi yaklaşık 1 aydır psikoteknik belgelerini kontrol ediyoruz. Eğer kişi belgem var diyor ama sistemde görünmüyorsa mutlaka sisteme kaydettirmelerini söylüyoruz. “ ifadelerini kullandı.

    SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASINDA YAYA KAZASI ARTTI

    Hafta sonları sokağa çıkma yasakları esnasında şehir içerisinde yaralanmalı ve yayaya çarpma kazalarının arttığını söyleyen Mehmet Yavuz, “Trafik sakinleşti diyoruz ama o sakinliğin yerini başka şeyler alıyor. İnsanlarımız nasılsa sakin hız yapayım, vatandaşta yol nasılsa boş buradan karşıya geçeyim diye düşünüyor” dedi. Yavuz bunun da kazaları da arttırdığını söyleyerek vatandaşlarımızın kurallara uymasını istiyoruz dedi.

    Temizlik Şirketinize Özel Hazır Web Sitesi - 299 TL’den Başlayan Fiyatlarla!
    Temizlik firmaları için hızlı ve pratik web sitesi çözümü! Sadece 299 TL’ye hemen indir ve kullanmaya başla!
    299TL + KDV

    Bir yanıt yazın