25 Kasım 2024
  • Kılıçdaroğlu’ndan iktidara ‘beyin göçü’ tepkisi: Siyaset ‘giderse gitsinler’ diyor

    Kılıçdaroğlu’ndan iktidara ‘beyin göçü’ tepkisi: Siyaset ‘giderse gitsinler’ diyor

    CHP Emek Büroları ve İstanbul Planlama Ajansı işbirliğiyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımı ile birlikte Dijital Emek ve Emek 4.0 Çalıştayı düzenlendi.

    Çalıştayda dijitalleşme ve emek konusunda uzman akademisyenler, sendika temsilcileri ve sivil toplum örgütleri yer aldı.

    CHP’nin Türkiye’yi ikinci yüzyıla hazırlayacak ekonomik vizyon belgesinin emek ve çalışma yaşamı ile ilgili atacağı adımlar ve temel politikalarının altyapısının oluşturulacağı çalıştay kapsamında, dijitalleşme ve dijitalleşmenin emek ve çalışma yaşamı üzerindeki etkileri ele alınırken CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.

    “Ülkemizi güzel bir geleceğe hazırlamamız lazım. İngiltere’ye gittiğimde üniversitedeki rektör hocamız iki şey aradıklarını söylediler: Dünyanın en zeki insanlarını nasıl İngiltere’ye getireceğiz ve parayı nereden bulacağız. Dünya artık bunun peşinden koşuyor.

    Dünyanın gelişimini biz mi izliyoruz onlar mı izliyor. Gerçekten de bu ülkenin aydınları, STK’ları, üniversiteleri ülkeye taşıyacak şeyler… Siyaset kurumu “bu kadar hızlı değişim ve dönüşümün içinde biz nerede duracağız” konusunu konuşmak zorunda.

    Yazılım sektöründe Hindistan neden önde. Rapor hazırladık. Biz ezberci sisteme doğru gidiyoruz. Çocuklar neredeyse 24 saat test çözmekle uğraşmakta. Her yere üniversite açtık, içinde hoca yok. En yetenekli çocuklarımız yurt dışına gidiyor. Siyaset giderlerse gitsinler diyor. Sofranın etrafında oturup konuşmak gerekiyor.

    Ben her şeyi bilirim diye bir kavram yok. Buradan Türkiye’nin çıkması lazım. Teknoloji hızla gelişiyor, kaba güçle bir yere gitmem mümkün değil. İnsanları eğitmek, eğitilen insanların makineleri çalıştırması gerekiyor. Biz bu dönüşümün neresindeyiz? İBB Başkanı’nı nasıl görevden alırız ile uğraşıyorlar. Akıl mantık yok böyle bir şey de.

    Emek eğer makineyi çalıştırmak istiyorsa iyi bir eğitim alması gerekiyor.”

    İMAMOĞLU: “ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK’İN MÜFREDATINI YENİLEDİK”

    Endüstri 5.0’a doğru ilerleyen dünya ile yeşil ve sürdürülebilir teknolojiler konusunda rekabet edecek düzeye ulaşmanın şart olduğuna dikkat çeken İBB Başkanı İmamoğlu, şu bilgileri paylaştı:

    “Enstitü İstanbul İSMEK’in müfredatını, geniş çaplı bir yenileme ile gençlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırladık. Zemin İstanbul kurumumuzda, yeni nesil eğitim modellerini odağına alarak yazılımcı ağını güçlendirme, teknoloji alanında farkındalık yaratma, istihdamı hızlandırma gibi amaçlara yönelik ücretsiz eğitimler ve etkinlikleri üst seviyede harekete geçirdik. İBB Veri Laboratuvarını kurduk ve bu veri laboratuvarımızda, veri ve yapay zekâ alanında; kurumların, öğrencilerin ve ilgili uzmanların iş birliği yapmalarını, veri odaklı proje çalışmaları gerçekleştirmelerini amaçlıyoruz ve bu yönde yoğun bir mesaimiz var. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü iş birliğinde, 6 ilçede Kodlama ve Programlamadan, Mobil Uygulama Geliştirmeye kadar öğrencilere çok çeşitli yetkinlikleri kazandırıyor ve her yıl binlerce çocuğumuzu misafir ediyoruz. Yine oyun sektöründe nitelikli iş gücü üretmeyi hedefleyen bir merkezimizi kurduk ve Haliç kıyısında önemli bir alanı o boyutta teslim ettik. Projelerin sonuçlarını görmeye başladığımızı belirtmek isterim. Özellikle oyun girişimlerini destekleyecek bu kuluçka merkezimizde programların hayata geçmesi noktasında girişimcilerimizi destekliyoruz. İstanbul’un gelecek planı içerisinde, Atatürk Havalimanı’ndan başlayarak Ayamama Vadisi boyunca kurmuş olduğumuz İBB Veri Laboratuvarı’nı geliştirerek, Başakşehir’de kurulmasını öngördüğümüz Dünya Veri Merkezi’ne kadar olan aksı, Dijital Dönüşüm ve Üretim Havzası olarak planlıyoruz. Tekno-Semt projemizle bu dönüşüm sürecinin yereldeki altyapısını semtlere yayarak sağlayacağız.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir