Küçükçekmece Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından Çok Amaçlı Salon’da 4 gün boyunca düzenlenen seminerlere belediye çalışanları geniş katılım gösterdi. Altundemir, belediye çalışanlarına kamu kurumlarında etik değerler, iş etiği, etik olan ve olmayan davranışlar hakkında önemli bilgiler verdi.
“ETİK VE AHLAK EVRENSEL DEĞERLERDİR”
Etik kavramının aslında ahlak felsefesi olduğuna dikkat çeken Altundemir, etiği iyi ile kötüyü, haklıyla haksızı, doğru ile yanlışı birbirinden ayırarak buna uygun davranış sergilemek olarak tanımladı. Etiğin ahlak gibi belirli inançlar olmadığını aksine evrensel değerler olduğunu da kaydeden Altundemir, “Biz tek tek iyilik mi yapacağız?! Hayır. İşimizin gereğini yapacağız. Mesleğimizin gereğini doğru, dürüst bir şekilde yapacağız” dedi.
“ETİK BİREYSEL KALMAMALI, KURUM KÜLTÜRÜNE
DÖNÜŞMELİ”
Etiğin bireysel olarak kalmasının engellenerek, kurum kültürüne dönüşmesi gerektiğinin de altını çizen Altundemir, bunun sebebini şu şekilde açıkladı: “Ahlak daha subjektif; etik ise daha evrenseldir. Kişilerin farklı ahlaki davranışları etiği etkileyecektir. Kişisel eğilimlere sınır çizen etik değerlerdir. Bu nedenle iş etiğinin oluşturulması gerekmektedir”
“KENDİNİZE BU SORULARI SORUN”
Kamu hizmetinin bir emanet olduğunu ve bu bilinçle uygulanması gerektiğini kaydeden Altundemir, çalışanların etik değerleri yakalamak için kendilerine, “Yaptığım iş yasal mı? Yapılan iş adil mi doğru mu? Kurumun temel değerleriyle örtüşüyor mu? Yaptığım işi yakın çevreme anlatabiliyor muyum? Vereceğim kararlar birine zarar veriyor mu?” gibi sorular sorması gerektiğini de belirtti.
ETİK DIŞI DAVRANIŞIN SEBEPLERİNDEN BİRİ İYİ NİYET
Kamu kurum ve kuruluşlarında görülen etik dışı davranışlarından bazılarını, ‘rüşvet, yolsuzluk, mobbing, dedikodu’ olarak sıralayan Mehmet Emin Altundemir, bunların sebeplerini ise, arkadaşa uymak, bilgisizlik, dikkatsizlik, etkin denetimin olmaması, üstlerin baskısı, maddi-manevi kazanç ve iyi niyet olarak sıraladı. Altundemir, etik dışı davranışı engellemek için ise aile, okul ve iş yerinde etik eğitimlerinin verilerek, bilinçlendirmenin olması gerektiğini ifade etti.
“ETİK İLE HEM ÇALIŞANA HEM BELEDİYEYE GÜVEN ARTAR”
Etiğin çalışana, kuruma ve vatandaşa birçok faydası olduğunu da kaydeden Altundemir, “Çalışanların verimi artar, kuruma bağlılığı ve motivasyonu artar. Kurum için belediyeye güven artar, kurum kültürü oluşur. Vatandaş için ise, aynı standartlarda hizmet alırlar. Zaman tasarrufu sağlanır” dedi.
Küçükçekmece Belediyesi İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından dört gün boyunca süren seminerlerde Küçükçekmece Belediyesi’nde görev alan tüm memur, işçi ve sözleşmeli personele etik eğitimi verildi.