1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinin 100. yıl dönümü nedeniyle Silivri’de bir dizi anma etkinliği gerçekleştirildi. Program kapsamında mübadele döneminde hayatını kaybedenler için Silivri sahilinde denize çelenk bırakılırken, Oğuz Aral Sergi Salonunda oluşturulan 1. Kuşak Silivri Mübadilleri Fotoğraf Sergisi ziyaret edildi. Ayrıca “Kaybedilmiş Toprakların Aziz Hatıraları” isimli mübadele belgesel gösterimi ile Silivrililere mübadele yıllarının hikâyesi anlatıldı.
MÜBADELEDE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN DENİZE ÇELENK BIRAKILDI
Nüfus Mübadelesinin 100. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinlikleri kapsamında Silivri sahilinde, mübadele döneminde hayatını kaybedenler için denize çelenk bırakıldı. Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz ve yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşların katıldığı etkinlikte mübadele döneminde hayatını kaybedenler dualarla anıldı.
1. KUŞAK SİLİVRİ MÜBADİLLERİ FOTOĞRAF SERGİSİ ZİYARET EDİLDİ
Lozan Nüfus Mübadelesinin 100. yıl dönümü kapsamında Silivri Belediyesi ve Silivri Büyük Mübadele Derneği iş birliği ile Oğuz Aral Sergi Salonunda, 1. Kuşak Silivri Mübadilleri Fotoğraf Sergisi açıldı. Sergide 1. kuşak mübadillere ait 180 fotoğraf Silivrililerle buluşturuldu. Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hazım Tamer Dodurka, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz ve yönetim kurulu üyeleri ve vatandaşlar, mübadelenin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında sergiyi ziyaret etti.
HAZIRLANAN BELGESEL İLE MÜBADELE YILLARI ANLATILDI
Anma programı kapsamında son olarak yönetmenliğini Kamil Bilici, yapımcılığını Şeyhmus Yöntem’in yaptığı “Kaybedilmiş Toprakların Aziz Hatıraları” isimli mübadele belgeseli gösterimi yapıldı. Önder Yılmaz Sahnesinde gösterimi yapılan ve 55 dakika süren belgeselde 1. 2. ve 3. kuşak, 40 mübadil ile yapılan röportajlarla, mübadele yıllarının hikâyesi anlatıldı. Etkinliğe; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, geçmiş dönem Silivri Belediye Başkanları Selami Değirmenci, Hüseyin Turan, geçmiş dönem Değirmenköy Belediye Başkanı Mümin Tuğlu, geçmiş dönem Gümüşyaka Belediye Başkanı İsmet Kirazpınar, siyasi parti temsilcileri, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
BAŞKAN YILMAZ: “SİLİVRİ’DE YAŞANAN TEK İKLİM HOŞGÖRÜ İKLİMİDİR”
Belgesel gösteriminin ardından konuşan Başkan Yılmaz, “Bu belgesel ile hem duygulandık hem de vatanın, milletin ve devletin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dün itibarıyla Silivri Belediyesi Mübadele Müze Evinin açılışını, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ve İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya’nın katılımıyla açtık. Buradaki amacımız tarih bilincini sonraki nesillere aşılamak ve geçmişte yaşanan acıların, çekilen sıkıntıların hatırlanmasını sağlamak. Mübadele Müze Evimizin yapımında emeği geçen herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Benim dedemin babası 1. kuşak, dedem 2, babam 3 ve ben de 4. kuşak mübadilim. Mübadil nüfus olarak Silivri, Çatalca, Büyükçekmece ve Beylikdüzü’nde ikamet ediyoruz. Bir hocamın ifade ettiği gibi mübadiller buraya gelirken bir arada yaşama hoşgörülerini ve iyi niyetlerini de bu topraklara getirdiler. Onun için ben her zaman söylüyorum; Silivri’de tek bir iklim yaşanır o da hoşgörü iklimidir. Silivri’de herkes kardeştir. Bu nedenle biz; Silivri’de hayat var demeye, Silivri’de yaşamanın ne kadar keyifli olduğunun altını çizmeye devam edeceğiz. Ben, Kamil Bilici kardeşime ve ekibine çok ama çok teşekkür ediyorum. Son birkaç yıldır önemli projelere imza atıyorlar. Silivri Belediye Başkanı olarak; tarihe, kültüre, kültürel mirasa yönelik yapılacak her çalışmanın yanında olduğumu belirtiyor ve hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” dedi.
Program sonrası Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Yönetmen Kamil Bilici ve Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz’e teşekkür plaketi takdim etti.