İstanbul’da faaliyet gösteren 37 tüketici hakem heyeti içerisinde bulunan ve yerine getirdiği önemli hizmetler nedeniyle tüketici haklarının korunmasında lokomotif görevi üstlenmiş Büyükçekmece Kaymakamlığı İlçe Tüketici Hakem Heyetimiz 2024 yılında 3 bin 236 adet başvurunun bin 399 adedini tüketicilerin lehine, bin 686 adedini aleyhine, 107 adedini görevsizlik sonucu ile karara bağladı. Yapılan başvuruların parasal değeri 31 milyon 513 bin 945 lira değerinde uyuşmazlık, yargıya intikal etmeden karara bağlanmış oldu. Geçen yıl çözülen uyuşmazlıkların parasal değeri ise 17 milyon 232 bin 487 TL’ idi.
Hızlıca çözüme kavuşturduk
Konu hakkında konuşan Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, “Heyet toplantılarımız da vatandaşlarımızın sorunlarını çözmek, başvuruları dikkatle inceleyip ,değerlendirip ,tartışarak adil ve doğru kararlar almak için olağanüstü bir çaba gösterdik. Tüketiciyi koruyucu kurum ve kuruluşlar içerisinde en önemlisi sayılabilen ve bu kadar çok sayıda uyuşmazlığı mahkemelerin önüne gelmeksizin hızlıca çözüme kavuşturan başta Sayın Kaymakamımız Ali İkram Tuna olmak üzere Yazı İşleri Müdürü Canan Altunsoy’ a, Büyükçekmece Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyetimizdeki değerli raportörlerimize, heyetimizdeki kıymetli çalışma arkadaşlarıma, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
En fazla başvuru ticaretten
En çok ticaret sekötürnden başvuru yapıldığını anlatan Emanet, “İlçemiz de yapılan başvuruların sektörel dağılımına bakıldığın da, 2024 yılında en fazla başvuru 2 bin 147 adet (yüzde 68) ile perakende ticaret sektöründe kayıtlara geçti. Bunu sırasıyla 322 adet başvuru ile abonelik hizmetleri sektörü, 245 adet başvuru ile finansal hizmetler sektörü, 231 adet başvuru ile diğer hizmetler sektörü,157 adet başvuru ile ulaşım-sağlık-eğitim hizmetleri sektörü ve 72 adet başvuru ile turizm hizmetleri sektörlerine ilişkin faaliyetlere yönelik başvurular takip etti” diye konuştu.
En çok şikayet ayakkabıdan
2024 yılında yapılan başvuruların ürün ve hizmet bazında dağılımında en çok ayakkabıya yönelik şikayette bulunulduğu görüldü. Toplam başvuruların yaklaşık yüzde 23‘ü ayakkabıya ilişkin olarak gerçekleşti. Bu şikayet konusunu yüzde 19 dayanıklı tüketim malları, yüzde 14 ile kıyafet, yüzde 12 ev elektroniği, cep telefonu, tablet. takip etti.